Spiritele naturii, gardienii lumii nevăzute

1x-spirite

Dimensiune font:

| 18-11-2024 09:46

 Poveștile bunicilor ne-au învățat să privim natura cu respect, să ascultăm foșnetul vântului ca pe o șoaptă tainică și să credem că în umbrele pădurilor, printre pietrele râurilor și în adâncul pământului se ascund forțe magice * acele forțe nu sunt altceva decât ceea ce tradițiile vechi numeau spiritele naturii sau elementalii * în folclorul românesc, aceste ființe fantastice sunt menționate în legende și basme sub diverse nume, iar rolul lor a fost dintotdeauna acela de a păstra echilibrul lumii

Bătrânii spuneau că fiecare colț al naturii are „duhul lui”. Codrii seculari erau locuiți de duhuri pământene, numite uneori sfinți ai pădurii sau chiar strigoi de pace, care vegheau asupra animalelor și plantelor. În apropierea apelor, se credea că sălășluiesc ielele sau femeile apelor, ființe misterioase care atrag călătorii neatenți cu frumusețea lor ireală. Pe crestele munților, unde vântul șuieră fără oprire, trăiau duhuri zburdalnice, iar în focurile vetrelor se putea simți prezența spiritelor jucăușe ale flăcărilor.

Aceste povești erau mai mult decât simple fantezii; ele reflectau o credință profundă că omul nu este stăpânul naturii, ci parte din ea. Elementalii erau protectorii nevăzuți ai acestui echilibru fragil, spirite care trăiau în armonie cu pământul, apa, aerul și focul. Prezența lor era considerată o binecuvântare, dar și un avertisment. Oricine încălca legea nescrisă a respectului pentru natură risca să trezească mânia acestor ființe.

Poveștile codrilor și cântecul apelor

În inima pădurilor întunecate, povestea spune că gnomii – mici duhuri ale pământului – păzesc comorile ascunse în adâncuri. Uneori, călătorii rătăciți în codru simțeau o prezență ciudată, ca și cum cineva îi privea dintre trunchiurile bătrâne ale stejarilor. „E spiritul pădurii”, murmurau bătrânii. „Dacă îi cinstești locul, te va călăuzi spre lumină. Dacă nu, te vei pierde pentru totdeauna”.

Lângă izvoarele limpezi, povestirile evocau undinele – spirite feminine care dansau la lumina lunii. Se spune că ele îi purificau pe cei care aveau inima curată, dar îi pedepseau pe cei ce aruncau murdărie în apele lor. În anumite sate, există încă obiceiul de a lăsa ofrande – flori sau câteva firimituri de pâine – lângă fântâni sau râuri, în semn de respect pentru spiritele apelor.

Când vântul bătea puternic pe dealurile Moldovei, bunicii spuneau că „se joacă zânele vântului”. Aceste silfide diafane erau considerate mesagerii norocului, aducând vești bune, dar doar acelora care știau să le înțeleagă limbajul – foșnetul frunzelor, șuierul brizei, cântecul păsărilor.

Iar focul, elementul cel mai imprevizibil, era protejat de salamandre. Aceste duhuri ale flăcărilor erau invocate în timpul vetrelor sacre, fiind văzute ca purificatoare ale spațiilor și energiei. În satele de munte, flăcăii aprindeau focuri mari în noaptea de Sânziene, sperând să vadă „danțul focului”, semnul că spiritele salamandrelor sunt prezente.

Întâlniri tainice cu lumea nevăzută

Nu oricine poate vedea un elemental, dar poveștile vorbesc despre semnele subtile ale prezenței lor. Pescarii bătrâni știu să-și aleagă locurile, să simtă apele și să le respecte. Ion Grama este din comuna Stolnice-ni Projescu. Într-o zi de vară, pe când era la Siret, a văzut o undă stranie în apă, ca o mână care îl chema. „Era o undină”, credea el. „M-a avertizat să nu mai pescuiesc acolo, că nu e locul meu”. De atunci, și-a schimbat locul și a prins mai mult pește decât oricând.

O altă legendă din Bucovina spune despre un cioban care, rătăcind printre stânci, a auzit o voce murmurându-i să nu calce pe o anumită potecă. Curios, s-a dus acolo a doua zi și a descoperit că o bucată mare de stâncă se prăbușise exact pe acel drum. „Gnomul muntelui m-a păzit”, spunea el.

Uneori, semnele sunt mai puțin evidente. Poate fi o floare care pare să se aplece spre tine, o lumină stranie care pâlpâie între copaci sau o senzație de liniște profundă care te cuprinde atunci când stai lângă un izvor.

Învățăturile elementalilor

Elementalii nu sunt doar ființe mistice din povești, ci simboluri ale respectului și armoniei cu natura. Ei ne învață să fim atenți la echilibrul vieții, să nu luăm mai mult decât avem nevoie și să oferim în schimb recunoștință. Fiecare om care lasă natura mai frumoasă decât a găsit-o este, într-un fel, un prieten al elementalilor.

Poate că nu îi vom vedea niciodată cu ochii noștri, dar prezența lor se simte. În fiecare adiere a vântului, în cântecul apei, în căldura focului și în tăcerea pământului, elementalii sunt acolo, veghetori tăcuți ai unui echilibru pe care nu trebuie să-l uităm.

Așa că data viitoare când te pierzi în frumusețea naturii, adu-ți aminte de poveștile vechi. Poate, doar poate, vei simți și tu un licăr din lumea nevăzută a elementalilor.

Maura ANGHEL

Credit foto - Irina Obrocea/Facebook

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
18/11/2024 12:06

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU * Un proiect de exceptie realizat in parteneriat exclusiv cu SOLUTII IMOBILIARE ce ofera spatii dedicate serviciilor medicale in sco ...

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: „În ultimii ani asistăm la o transformare profundă, care se resimte în toate segmentele pieţei financiare”
18/11/2024 11:17

În ultimii ani asistăm la o transformare profundă, care se resimte in toate segmentele pieţei financiare. Dezvoltarea şi implementarea acestui proiectului RoPay poziţionează Romania pe harta iniţia ...

UAT Comuna AGĂȘ anunță finalizarea proiectului  “Extindere, reabilitare, dotare și construire teren de sport la școala gimnazială din sat AGĂȘ, Comuna AGĂȘ, județul BACĂU”,
18/11/2024 10:06

 COMUNICAT DE PRESĂ   18 noiembrie 2024 FINALIZAREA PROIECTULUI EXTINDERE, REABILITARE, DOTARE SI CONSTRUIRE TEREN DE SPORT LA SCOALA GIMNAZIALĂ DIN SAT AGĂS, COMUNA AGĂS, JUDETUL BACĂU ...

 Operațiunea „ȘCOALA”: Zeci de elevi și studenți sunt anchetați pentru trafic de droguri. Ce au găsit polițiștii
18/11/2024 09:38

Zeci de elevi si studenti din Iasi, Bucuresti, Galati si Vaslui sunt anchetati luni după ce au fost acuzati de de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc si efectuarea, fără drept, de opera ...

Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
18/11/2024 08:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
18/11/2024 08:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
18/11/2024 08:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
18/11/2024 07:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Parcarea publică de la Mănăstirea Golia are un nou sistem de control al accesului
17/11/2024 19:55

Primăria Municipiului Iasi a cumpărat, montat si pus in functiune un nou sistem de control al accesului si plată pentru această parcare. Astfel, parcarea este supravegheată video si are un sistem automat ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei