Spiritele naturii, gardienii lumii nevăzute

Dimensiune font:

| 18-11-2024 09:46

 Poveștile bunicilor ne-au învățat să privim natura cu respect, să ascultăm foșnetul vântului ca pe o șoaptă tainică și să credem că în umbrele pădurilor, printre pietrele râurilor și în adâncul pământului se ascund forțe magice * acele forțe nu sunt altceva decât ceea ce tradițiile vechi numeau spiritele naturii sau elementalii * în folclorul românesc, aceste ființe fantastice sunt menționate în legende și basme sub diverse nume, iar rolul lor a fost dintotdeauna acela de a păstra echilibrul lumii

Bătrânii spuneau că fiecare colț al naturii are „duhul lui”. Codrii seculari erau locuiți de duhuri pământene, numite uneori sfinți ai pădurii sau chiar strigoi de pace, care vegheau asupra animalelor și plantelor. În apropierea apelor, se credea că sălășluiesc ielele sau femeile apelor, ființe misterioase care atrag călătorii neatenți cu frumusețea lor ireală. Pe crestele munților, unde vântul șuieră fără oprire, trăiau duhuri zburdalnice, iar în focurile vetrelor se putea simți prezența spiritelor jucăușe ale flăcărilor.

Aceste povești erau mai mult decât simple fantezii; ele reflectau o credință profundă că omul nu este stăpânul naturii, ci parte din ea. Elementalii erau protectorii nevăzuți ai acestui echilibru fragil, spirite care trăiau în armonie cu pământul, apa, aerul și focul. Prezența lor era considerată o binecuvântare, dar și un avertisment. Oricine încălca legea nescrisă a respectului pentru natură risca să trezească mânia acestor ființe.

Poveștile codrilor și cântecul apelor

În inima pădurilor întunecate, povestea spune că gnomii – mici duhuri ale pământului – păzesc comorile ascunse în adâncuri. Uneori, călătorii rătăciți în codru simțeau o prezență ciudată, ca și cum cineva îi privea dintre trunchiurile bătrâne ale stejarilor. „E spiritul pădurii”, murmurau bătrânii. „Dacă îi cinstești locul, te va călăuzi spre lumină. Dacă nu, te vei pierde pentru totdeauna”.

Lângă izvoarele limpezi, povestirile evocau undinele – spirite feminine care dansau la lumina lunii. Se spune că ele îi purificau pe cei care aveau inima curată, dar îi pedepseau pe cei ce aruncau murdărie în apele lor. În anumite sate, există încă obiceiul de a lăsa ofrande – flori sau câteva firimituri de pâine – lângă fântâni sau râuri, în semn de respect pentru spiritele apelor.

Când vântul bătea puternic pe dealurile Moldovei, bunicii spuneau că „se joacă zânele vântului”. Aceste silfide diafane erau considerate mesagerii norocului, aducând vești bune, dar doar acelora care știau să le înțeleagă limbajul – foșnetul frunzelor, șuierul brizei, cântecul păsărilor.

Iar focul, elementul cel mai imprevizibil, era protejat de salamandre. Aceste duhuri ale flăcărilor erau invocate în timpul vetrelor sacre, fiind văzute ca purificatoare ale spațiilor și energiei. În satele de munte, flăcăii aprindeau focuri mari în noaptea de Sânziene, sperând să vadă „danțul focului”, semnul că spiritele salamandrelor sunt prezente.

Întâlniri tainice cu lumea nevăzută

Nu oricine poate vedea un elemental, dar poveștile vorbesc despre semnele subtile ale prezenței lor. Pescarii bătrâni știu să-și aleagă locurile, să simtă apele și să le respecte. Ion Grama este din comuna Stolnice-ni Projescu. Într-o zi de vară, pe când era la Siret, a văzut o undă stranie în apă, ca o mână care îl chema. „Era o undină”, credea el. „M-a avertizat să nu mai pescuiesc acolo, că nu e locul meu”. De atunci, și-a schimbat locul și a prins mai mult pește decât oricând.

O altă legendă din Bucovina spune despre un cioban care, rătăcind printre stânci, a auzit o voce murmurându-i să nu calce pe o anumită potecă. Curios, s-a dus acolo a doua zi și a descoperit că o bucată mare de stâncă se prăbușise exact pe acel drum. „Gnomul muntelui m-a păzit”, spunea el.

Uneori, semnele sunt mai puțin evidente. Poate fi o floare care pare să se aplece spre tine, o lumină stranie care pâlpâie între copaci sau o senzație de liniște profundă care te cuprinde atunci când stai lângă un izvor.

Învățăturile elementalilor

Elementalii nu sunt doar ființe mistice din povești, ci simboluri ale respectului și armoniei cu natura. Ei ne învață să fim atenți la echilibrul vieții, să nu luăm mai mult decât avem nevoie și să oferim în schimb recunoștință. Fiecare om care lasă natura mai frumoasă decât a găsit-o este, într-un fel, un prieten al elementalilor.

Poate că nu îi vom vedea niciodată cu ochii noștri, dar prezența lor se simte. În fiecare adiere a vântului, în cântecul apei, în căldura focului și în tăcerea pământului, elementalii sunt acolo, veghetori tăcuți ai unui echilibru pe care nu trebuie să-l uităm.

Așa că data viitoare când te pierzi în frumusețea naturii, adu-ți aminte de poveștile vechi. Poate, doar poate, vei simți și tu un licăr din lumea nevăzută a elementalilor.

Maura ANGHEL

Credit foto - Irina Obrocea/Facebook

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:14

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Reset hormonal, detox limfatic și alte trenduri sănătoase care cuceresc Iașul
15/05/2025 09:40

Iasul nu mai e doar un centru cultural si universitar – in 2025, orasul capătă tot mai clar contururile unui refugiu pentru cei care caută sănătate profundă, echilibru si reconectare interioară. &I ...

Ediție aniversară a Târgului Meșterilor Populari la Palatul Culturii
15/05/2025 09:33

În perioada 16–18 mai, Esplanada Palatului Culturii din Iasi va găzdui editia aniversară a Targului Mesterilor Populari, eveniment organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei, parte a Complexului M ...

IMM-urile din Nord-Est pot accesa până la 1 milion de euro pentru proiecte de economie circulară
15/05/2025 09:15

  La Iasi a avut loc lansarea oficială a apelului de finantare destinat intreprinderilor mici si mijlocii interesate să dezvolte proiecte in domeniul economiei circulare. Initiativa apartine Agenti ...

Romanian Creative Week 2025 transformă Iașul în capitala europeană a artei și inovației culturale
15/05/2025 09:10

Romanian Creative Week 2025 a inceput miercuri, 14 mai, la Iasi, aducand in prim-plan cele mai inovatoare forme de expresie artistică, design, muzică, arhitectură si dialog cultural. Aflată la cea de-a cinc ...

Parfum de epocă pe Strada Lăpușneanu. Între istorie vie, boemie urbană și eleganță cotidiană
15/05/2025 09:01

 Mergand de la Palatul Culturii către Piata Unirii, pasii te poartă pe o arteră care pare suspendată intre două lumi: una a Iasului de altădată, cu librării cu geamuri prăfuite, anticariate tă ...

Sute de ieșeni au primit ordine de restricție pentru violență în familie!
15/05/2025 08:03

* in acest an, la nivelul IPJ Iasi au fost inregistrate 824 de dosare penale privind fapte de violentă in familie * pentru protectia victimelor, politistii au emis 260 de ordine de protectie provizorii, fiind ...

„Regina Nordului” veghează Iaşul
15/05/2025 08:02

„Regina Nordului”, o sculptură de 2,6 metri inălţime, din fibră de sticlă, cu nervuri translucide ce luminează in intuneric va putea fi admirată, la Universitatea de Ştiinţele Vieţii &bdqu ...

O nouă șansă pentru tinerii fără Bac. USV Iaşi lansează un proiect educaţional unic
14/05/2025 22:36

* prin proiectul „Fii şi tu primul”, 189 de tineri fără diplomă de Bacalaureat vor fi sprijiniţi să revină pe traseul educaţional şi să işi continue studiile universitare * de asemenea, 1 ...

Iașul a depășit, oficial, milionul de locuitori. Suceava urcă pe podiumul național!
14/05/2025 22:11

Pentru prima dată in istorie, un judet al Romaniei depăseste 1 milion de locuitori! Conform datelor furnizate de Directia Generală de Evidentă a Populatiei (DGEP), numărul cetătenilor romani in viată cu ...

Lucrările pe Autostrada Unirii A8 au fost oprite pe termen nelimitat!
14/05/2025 21:52

* Grupul UMB, condus de Dorinel Umbrărescu, a decis să suspende lucrările pe mai multe santiere, incepand cu săptămana viitoare * vizate sunt in special proiectele Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii) si Au ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei