Augustin Zegrean, despre hotararea de guvern privind starea de alerta: Suntem intr-un joc absurd
Dimensiune font:
Guvernul Orban a adoptat luni dimineata hotararea de guvern privind declararea starii de alerta din cauza pandemiei de COVID-19, hotarare care trebuie trimisa la Parlament pentru aprobare, conform legii adoptate saptamana trecuta. "Lucrurile sunt ciudate rau, pentru ca nu vad cum poate face asta Parlamentul", afirma Augustin Zegrean, fost parlamentar si presedinte al Curtii Constitutionale.
"Stiu ca scrie asa in legea votata saptamana trecuta de Parlament - ca daca starea de alerta acopera intreaga tara sau se refera la mai mult de jumatate din teritoriul tarii, hotararea de guvern trebuie adoptata de Parlament - dar ce valoare are?! Hotararile de guvern pot fi atacate in justitie si justitia le poate anula. Or, intrebarea care se va pune va fi daca justitia mai poate anula o hotarare de guvern aprobata de Parlament... Asta e prima intrebare", a declarat Augustin Zegrean pentru Ziare.com.
Fostul presedinte al CCR mai spune ca "a doua intrebare care se pune este: 'Prin ce act va aproba Parlamentul hotararea de guvern?'.
"Conform Constitutiei, hotararile de guvern se dau pentru punerea in aplicare a legii. Or, acum, daca exista o lege privind starea de alerta, ce sens mai are sa te duci la Parlament cu hotararea de guvern prin care pui in aplicare legea adoptata deja de Parlament? Te duci la Parlament sa iti aprobe ce?
Sigur, Guvernul va spune 'Noi suntem nevinovati, asa scrie in lege', dar e chiar absurd. Suntem intr-un joc absurd, pentru ca in nicio situatie guvernul nu scrie in hotarari altceva decat ce scrie in lege, asta e sensul hotararii - Guvernul este reprezentantul puterii Executive, iar rolul ei este sa puna in aplicare legile. Ce rost are toata povestea asta?!", a intrebat retoric Augustin Zegrean.
Hotararea de Guvern, nota de fundamentare si cele trei Anexe asociate sunt publicate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, urmand sa apara si in Monitorul Oficial.
Articolul 108 din Constitutie prevede, printre altele, ca:
(2) Hotararile se emit pentru organizarea executarii legilor.
(...)
(4) Hotararile si ordonantele adoptate de Guvern se semneaza de primul-ministru, se contrasemneaza de ministrii care au obligatia punerii lor in executare si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Nepublicarea atrage inexistenta hotararii sau a ordonantei.
Pe de alta parte, Legea 55/2020, privind introducerea starii de alerta, adoptata saptamana trecuta de Parlament prevede la articolul 4 urmatoarele:
(1) Starea de alerta se instituie de Guvern prin hotarare, la propunerea ministrului afacerilor interne, si nu poate depasi 30 de zile. Starea de alerta poate fi prelungita, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.
(2) Starea de alerta se instituie pe intreg teritoriul tarii sau doar pe teritoriul unor unitati administrativ-teritoriale, dupa caz.
(3) Cand starea de alerta se instituie pe cel putin jumatate din unitatile administrativ-teritoriale de pe teritoriul tarii, masura se supune incuviintarii Parlamentului. Parlamentul se pronunta in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, in termen de 5 zile de la data solicitarii de incuviintare. Daca Parlamentul respinge solicitarea de incuviintare, starea de alerta inceteaza de indata.
(4) Parlamentul poate incuviinta masura adoptata de Guvern integral sau cu modificari.
Insa, Ordonanta de Urgenta 68/2020 este in vigoare si ea prevede la art. 42 ca:
(1) Hotararile prin care se declara, se prelungeste sau inceteaza starea de alerta, precum si cele prin care se stabileste aplicarea unor masuri pe durata starii de alerta, la nivel national sau pe teritoriul mai multor judete, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei(...)
(3) Hotararile prevazute la alin. (1) pot fi atacate in conditiile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ."
La randul ei Legea 554/2004 prevede ca o hotarare de guvern precum cea adoptata astazi poate fi atacata de "Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau", de Avocatul Poporului sau chiar de Ministerul Public.
Ramane de vazut daca patronii de restaurante sau terase, care sunt obligati de Guvern sa isi tina afacerile inchise din cauza pandemiei de COVID-19, mai pot ataca in instante hotararea de guvern adoptata azi si daca vor face asta.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau