Delicii de post. Arta simplității în farfurie

post

Dimensiune font:

| 19-11-2024 14:05

 * în mijlocul unei lumi care pare să alerge tot mai repede, postul vine ca un moment de răgaz, o invitație la introspecție, simplitate și echilibru * în Moldova, tradițiile culinare de post sunt o comoară moștenită din generație în generație, iar mesele îmbogățite cu mâncăruri simple, dar pline de suflet, ne conectează la rădăcinile noastre

În timpuri în care mesele sunt adesea dominate de preparate complexe și arome sofisticate, postul reînvie frumusețea simplității. Mâncărurile de post, aparent modeste, spun povești despre rădăcini, credință și creativitate. Ele demonstrează că lipsa unor ingrediente nu este o limitare, ci o invitație la a descoperi noi arome și combinații.

Sărutul pământului: cartoful

Cartoful este, fără îndoială, „regele” postului. De la mâncarea simplă de cartofi cu ceapă și boia, care amintește de copilărie, până la sofisticatul piure de cartofi cu ulei de măsline și usturoi, acest ingredient stă pe mesele tuturor, indiferent de regiune. Maria Alexandru, o gospodină din Horlești, își amintește cu drag cum, în vremea copilăriei, mama ei făcea „păsat cu cartofi” – o mâncare sățioasă și parfumată, perfectă pentru zilele friguroase de post.

Fasolea: regina bucatelor de post

Ciorba de fasole, asezonată cu cimbru și tarhon, servită cu o ceapă roșie zdrobită ușor în palmă, este o adevărată poezie. Fasolea bătută, acompaniată de o dulceață de ceapă călită, este unul dintre acele feluri de mâncare care demonstrează că simplitatea poate fi magnifică.: „Când mâncam fasole bătută, nici nu simțeam că ținem post. Era sățioasă și gustoasă, și de fiecare dată adunam familia la masă”, continuă gospodina.

Puține mâncăruri evocă amintiri mai vii decât fasolea bătută. Simplă, dar atât de gustoasă, această cremă fină de fasole albă, frecată cu ulei și asezonată cu usturoi, este o vedetă a postului. Deasupra, un strat generos de ceapă călită aduce un plus de aromă și culoare. Servită cu murături sau o salată simplă de varză, fasolea bătută e dovada că tradițiile culinare au forța de a ne aduce împreună.

Varza călită și povestea ei

În mai toate bucătăriile lumii, varza călită este o vedetă a postului. Dulceața verzei combinată cu aciditatea roșiilor și aromele intense ale mărarului și piperului transformă această mâncare într-un adevărat festin. „Mama îmi zicea mereu că varza ține de foame și îți dă energie. Și așa este”, a zâmbit Maria Alexandru.

Sarmale de post, învelișul care aduce împreună

Un simbol al meselor de post sunt sarmalele. Înfășurate în foi de varză murată sau viță-de-vie, sarmalele de post ascund o umplutură delicioasă de orez, ceapă călită și ciuperci tocate. Adesea, gospodinele adaugă și morcov ras sau nuci mărunțite, care conferă o textură surprinzătoare. Sosul de roșii în care fierb lent completează simfonia de gusturi. Sunt mâncate cu bucurie alături de o felie de pâine proaspătă, oferind căldura unei mese tradiționale, dar fără a încălca rigorile postului.

 

Magiile din aluat

Aluatul simplu, făcut doar din apă, făină și puțină sare, este baza unor delicii precum plăcintele cu varză, cartofi sau dovleac. În Bucovina, plăcintele „poale-n brâu” sunt reinterpretate pentru post, fiind umplute cu mere rase sau gem de prune. Mirosul lor adună toată familia în jurul mesei. „Nu e sărbătoare a postului fără plăcinte”, spune tanti Vasilica, care ne oferă o plăcintă caldă abia scoasă din cuptor.

Plăcinta cu dovleac este un exemplu perfect de desert simplu și delicios. Aluatul subțire și crocant se întâlnește cu umplutura de dovleac ras, îndulcit cu zahăr sau miere de post și aromat cu scorțișoară. Când este scoasă din cuptor, parfumul plăcintei inundă casa, aducând bucurie tuturor celor care o savurează. Postul nu înseamnă renunțare la dulciuri, ci descoperirea unor rețete care transformă ingrediente obișnuite în minunății. Turta dulce, preparată cu miere și aromată cu scorțișoară, colțunașii cu magiun de prune sau grisul cu lapte vegetal și dulceață sunt doar câteva exemple. „Nimic nu se compară cu o bucată de halva sau un măr copt cu nucă”, completează gospodina.

Mai mult decât orice, mâncărurile de post poartă în ele o lecție profundă: că simplitatea poate hrăni nu doar trupul, ci și sufletul. În fiecare farfurie se află o poveste, o amintire, o bucățică de tradiție care ne apropie unii de alții și de esența vieții. În perioada postului, mesele devin nu doar momente de hrănire fizică, ci și ocazii de a celebra tradiția, natura și bucuria simplității. Fiecare fel de mâncare, fie  fasole bătută, varză călită sau un măr copt parfumat, devine o dovadă vie că, atunci când gătim și mâncăm cu suflet, ne hrănim mai mult decât trupul – ne hrănim spiritul.

Tania DAMIAN

Postul este mai mult decât o perioadă de renunțare. Este un prilej de reinventare, de explorare a gusturilor naturale și de recunoștință pentru darurile simple ale pământului. Cu puțină imaginație, fiecare masă devine o sărbătoare a naturii și a simplității. Mâncărurile de post nu sunt doar hrană pentru trup, ci și pentru suflet, oferind o stare de liniște și mulțumire profundă. Astfel, mesele de post își confirmă statutul de artă culinară. Simplitatea lor ascunde o înțelepciune veche, care ne reamintește că, uneori, cele mai gustoase bucate sunt cele mai simple.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Mogosesti-Siret, cu sediul in sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi, telefon/fax 0332/407.398, e-mail: primaria@ mogosesti siret.ro, cod fiscal 4541343. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -teren in suprafata totala de 15.400,00 mp si 5 constructii in suprafata totala de 4.015,16 mp, identificate astfel: C1 grajd, in suprafata de 794,03 mp; C2 grajd, in suprafata de 1.009,07 mp; C3 grajd, in suprafata de 745,61 mp; C6 fanar, in suprafata de 727,03 mp; C7 fanar, in suprafata de 739,42 mp, nr.cadastral 60896, situate in sat Mogosesti-Siret, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principesa Maria nr. 68, judetul Iasi, apartinand domeniului privat al Comunei Mogosesti-Siret, conform caietului de sarcini, H.C.L. Mogosesti-Siret nr. 13/30.03.2023 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Comunei Mogosesti-Siret. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 1.000 Lei/exemplar, ce se achita in contul RO75TREZ4072 1340250XXXXX, deschis la Trezoreria Pascani, cod fiscal 4541343. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 31.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.02.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: un exemplar in original sau in copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.02.2025, ora 12.00, la sediul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, cod postal 700398, telefon/fax 0332/403.642, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.01.2025.
Mămăliga, un basm auriu
18/01/2025 18:49

Povestea mămăligii incepe cu un fir de soare, o sămantă mică si pămantul care asteaptă ploaia. Cand porumbul si-a găsit drumul spre Europa, adus de exploratorii spanioli din Lumea Nouă, nimeni nu bănu ...

Cele mai cunoscute prăjituri din lume și poveștile lor delicioase
18/01/2025 14:43

Prăjiturile sunt mai mult decat deserturi – sunt opere de artă, simboluri ale culturii si mesageri ai istoriei. Fiecare retetă spune o poveste unică despre originile sale, despre oamenii care au creat ...

Bucătăria lipovenească, bucate cu amintiri din cuhniile staroverilor
18/01/2025 13:31

Dintre multitudinea de traditii culinare din Romania, bucătăria lipovenească iese intotdeauna in evidentă prin combinatia unicat de ingrediente, tehnici de gătire si influente culturale aduse de rusii star ...

Bruschetta – gustul simplu al rafinamentului italian care cucerește lumea
18/01/2025 10:40

Bruschetta, acea gustare italiană traditională, a devenit un fenomen culinar global. De la mesele intime din familie pană la petrecerile sofisticate, acest preparat este simbolul simplitătii combinate cu ra ...

 Pâinea, o poveste a simplității cu valoare universală
18/01/2025 07:35

 În aroma caldă a unei franzele proaspăt coapte se ascunde o poveste veche cat civilizatia. Painea, numită adesea „hrana vietii”, traversează epoci si culturi, rămanand un simbol al ...

Cât de sigură este mâncarea pe care o primești în avion / Alimente pe care le poți consuma în siguranță, conform specialiștilor
17/01/2025 14:35

Expertii spun că reglementările privind siguranta alimentară nu sunt foarte stricte in ce priveste alimentele servite in avion. Probabil asa a fost posibil ca recent, un zbor Delta Air Lines cu destinatia Am ...

Ciorbe cu suflet și gust – o incursiune în lumea celor mai apreciate preparate din farfurie
11/01/2025 12:39

  Printre nenumăratele retete care imbogătesc bucătăria traditională romanească, ciorba se remarcă drept o adevărată institutie. Răcoritoare vara, incălzitoare iarna, mereu prietenoasă cu stom ...

Deliciul tradițional al ruladei cu mac. Povestea unui desert care unește generații
05/01/2025 16:44

Într-un colt linistit al unei bucătării imbibate de mirosuri dulci si nostalgice, rulada cu mac isi face loc, la propriu si la figurat, pe masa de sărbători. Acest desert emblematic al multor cultur ...

Retete de cocktailuri delicioase pentru petrecerea de Revelion
31/12/2024 14:10

Retete de cocktailuri delicioase pentru petrecerea de Revelion Cu siguranta fiecare dintre dumneavoastra ati testat macar o data in viata savoarea unui cocktail, alcoolic sau non-alcoolic. Pentru petrecerile ...

Rețete speciale de Revelion
31/12/2024 13:45

  Dacă te-ai săturat de aceeasi salată de boeuf in noaptea de Revelion, vă oferim  cateva alternative delicioase si foarte aspectuoase de aperitive festive. Acestea nu trebuie să inlocuiască re ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei