Bursă mare cu puțin pește. România riscă să returneze banii europeni primiți pentru acest proiect
Dimensiune font:
România riscă să dea înapoi peste cinci milioane de euro, bani europeni, pentru modul în care a fost dus la capăt proiectul bursei de peşte de la Tulcea, unde marfa e vândută mai mult ca la piață. Nu are spații de congelare și nici bani de combustibil pentru a trimite vapoarele să colecteze peștele.
Bursa de pește de la Tulcea a fost construită acum 5 ani, dar deschisă abia în primăvara trecută. A costat peste cinci milioane de euro dar nu funcționează nici în prezent ca o bursă. Nu sunt brokeri și nici licitații online.
Pentru moment, bursa este doar un colector de marfă de la 18 din cele 42 de centre de primă vânzare din Delta Dunării.
Majoritatea ezită și pentru că trebuie să aducă marfă chiar și de la zeci de kilometri pe cheltuiala proprie. Cele 3 vapoare ale bursei ruginesc pe uscat, pentru că bursa nu a alocat bani și pentru carburanți.
Peștele este livrat Casei de Comerț "UNIREA", societate de stat, care trebuie să-l vândă rapid supermarketurilor și prin rețeaua proprie de magazine pentru că bursa nu are congelatoare. Din acest motiv, marfa rămasă este congelată, contracost, la alte firme.
Și alte servicii omise din proiect sunt externalizate. Din aceste cauze, România riscă să returneze banii europeni.
Bursa a fost înființată și cu scopul de a reduce comerțul ilicit cu pește din Delta Dunării.
Oficial, producția anuală de pește este de peste 3200 de tone și numai 3 la sută s-a comercializat anul trecut prin bursă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau