Elevii și studenții, ajutați de tehnologie să copieze fără să fie prinși. Ce metode sunt „la modă” printre tineri
Dimensiune font:
Elevii și studenții români au devenit din ce în ce mai inventivi în ceea ce privește copiatul la examene, ajutați bineînțeles, de tehnologia în continuă dezvoltare. Tot mai mulți tineri optează pentru camere video ascunse în nasturi, căşti minuscule și ajutorul unui prieten, a cărui datorie este să dicteze răspunsurile corecte.
În ciuda faptului că aceste dispozitive sunt ilegale, site-urile oferă o gamă largă de oferte, pentru toate buzunarele, iar stocurile se epuizează rapid înaintea sesiunii. O parte dintre ei se folosesc de internet pentru a învăța cum se folosesc sau pentru a afla noi metode prin care pot copia.
Fără să se gândească la posibile riscuri, precum excluderea din examene, exmatricularea sau chiar probleme legate de sănătatea urechii, ori riscul unei vizite urgente la medic pentru extragerea căștii, mulţi tineri aleg să fraudeze examenele.
Absolvenții recunosc că nu ar fi promovat toate examenele fără să copieze
Octavian, un tânăr care a absolvit facultatea anul trecut, mărturisește că, fără să copieze, nu ar fi reuşit să promoveze la toate materiile. Un coleg din cămin i-a propus să cumpere împreună o cască și tot același coleg era cel care îi dicta răspunsurile.
„Ţin minte că ne-a costat 500 de lei. Am pus amândoi jumate-jumate. Aveam prea mult de învăţat şi pe perioada examenelor am şi lucrat şi nu aveam timp să învăţ suficient şi a trebuit să aplic această metodă ca să pot lua note de trecere”, a povestit Octavian, pentru Antena 3.
Care sunt prețurile la care se vând astfel de dispozitive
Site-urile oferă opțiuni pentru toate tipurile de buget, astfel că prețul unui dispozitiv de genul pornește de la 200 de lei și poate depăşi suma de 2.000 de lei.
„Are dimeniunea unui chibrit, microfon incorporat, buton de pornire-închidere şi volum. Are buton de urgenţă. Dacă e ceva în neregulă, apeşi şi se închide”, explică un comerciant.
Perioada de dinaitea examenelor și a sesiunilor este cea în care numărul unor astfel de comenzi crește. În loc să își valorizeze timpul învățând, tinerii vizionează tutoriale pentru a afla cum să folosească dispozitivele de copiat.
„Înainte de a porni cutiuţa, puneţi cartela, dar nu porniți cutiuța. Trebuie să puneţi bateria în cască. Ea ţine undeva la 3-4 ore, în apel continuu. Să te cureţi bine înainte de a pune casca în ureche. Dacă va ajunge un pic de ceară la acea membrană, nu va mai vibra cum trebuie şi vei auzi foarte încet în cască”, este explicația dată într-un tutorial pe YouTube.
Mesajul Ro-Alert, metoda prin care au fost prinși elevii care copiau
Cei care apelează la astfel de practici ilegale se bazează pe faptul că unităţile de învăţământ nu pot folosi sisteme de bruiaj, iar profesorii nu îi pot percheziţiona. În cazul în care există suspiciuni, cadrele didactice trebuie să ceară ajutorul oamenilor legii.
La examenele naţionale susţinute în anul şcolar precedent, 152 de candidaţi prezenți la probele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională au fost excluşi din examen pentru fraudă şi tentativă de fraudă. Unii nici nu ar fi fost depistaţi, dacă nu s-ar fi dat un mesaj RO-Alert, moment în care telefoanele au început să le sune din buzunare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau