Frizele de la Parthenon: Tony Blair a fost dispus să ia în considerare un împrumut către Grecia
Dimensiune font:
Guvernul britanic a încercat la începutul anilor 2000 să favorizeze un împrumut către Grecia al frizelor de la Parthenon, aflate în proprietatea British Museum, în schimbul sprijinului Atenei pentru găzduirea de către Londra a Jocurilor Olimpice din 2012, arată arhive publicate vineri, informează AFP.
Acest episod din diferendul bilateral este dezvăluit în contextul în care tensiunile rămân ridicate între cele două ţări în legătură cu celebrele marmure, a căror restituire este cerută de Atena de decenii.
Premierul britanic, Rishi Sunak, a anulat recent în ultimul moment o întâlnire cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, care se afla în vizită la Londra, acuzându-l că nu şi-a respectat promisiunea de a nu aborda public subiectul în timpul călătoriei sale.
Londra susţine că sculpturile au fost "achiziţionate în mod legal" în 1802, în timp ce Grecia susţine că acestea au fost "jefuite" în timp ce ţara se afla sub dominaţie otomană.
Arhivele oficiale britanice declasificate, şi în special o corespondenţă datând din 2002 şi 2003, arată că cele două guverne erau aproape de un acord la acea vreme.
Grecia propunea restituirea frizelor sub forma unui împrumut pe termen lung, pentru a le expune la Atena, într-un nou muzeu la poalele Acropolei, a cărui deschidere urma să coincidă cu Jocurile Olimpice din 2004, organizate în capitala Greciei.
În acelaşi timp, guvernul laburist al lui Tony Blair se mobiliza pentru susţinerea candidaturii Londrei - într-un final victorioasă - la găzduirea Jocurilor Olimpice din 2012.
În acest context, consilierul pe probleme de cultură al lui Tony Blair, Sarah Hunter, a scris într-o notă adresată primului ministru că frizele ar putea reprezenta "o monedă de schimb puternică".
Ea a sugerat că guvernul ar trebui "să încurajeze în mod public şi privat" British Museum "să găsească un aranjament în termen de 12 luni".
În nota sa, consiliera era favorabilă soluţiei unui împrumut pe termen lung propusă de Atena şi denunţa "intransigenţa" British Museum. Ea susţinea totodată ideea unui tratat bilateral care să ofere un cadru pentru acest împrumut.
Vizibil convins, Tony Blair a scris un "da" de mână pe notă, sugerând ca sarcina de a "negocia asta" să îi fie încredinţată lui David Owen, fost ministru de externe.
Iniţiativa a rămas fără rezultat, British Museum declarând patru luni mai târziu, în august 2003, că responsabilii săi "nu pot prevedea nicio circumstanţă în care ar putea da curs cererii guvernului grec".
În ultima vreme, responsabili ai muzeului au susţinut ideea unui astfel de împrumut pe termen lung, însă guvernul conservator a declarat că se opune ferm întoarcerii acestor antichităţi în Grecia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau