Gheorghe Pătrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, despre plângerile privind blocurile noi: Este un fenomen exagerat. Sistemul din România nu permite erori grave
Dimensiune font:
Gheorghe Pătrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, a vorbit despre starea blocurilor din București.
Întrebat, la Antena 3, dacă există studii sau dacă s-au observat oficial că ar exista vicii de construcţie pentru imobilele noi, construite după 2010, Gheorghe Pătrașcu a spus:
"Din informaţiile pe care le am şi din experienta mea, cred că este un fenomen exagerat. Poate că există minore abateri, dar sistemul din România nu permite erori grave sau încălcări grave. Legislaţia românească este bine pusă la punct. Fiecare şantier de o anumită dimensiune şi chiar şi cele mici au nevoie, prin lege, de un diriginte de şantier, un responsabil cu execuţia, se fac verificări"..
Care este situația blocurilor construite în anii '60
"Aici discuţia este ceva mai complicată. Problema reală, în România, este reprezentată de blocurile vechi, mai ales cele interbelice. În anii '60, deja existau nişte norme antiseismice, dar ele nu au fost suficiente, din punct de vedere al asigurării, şi au fost modificate după cutremurul din 1977 şi, ulterior, chiar recent. Acestea necesită expertizare atentă. În principiu, ele nu au fost prost construite din punct de vedere al calculului gravitațional, dar au probleme din punct de vedere seismic. Dar, în general, ele nu ajung în riscul 1, foarte rar, ci riscul 2. Este un risc moderat şi atunci trebuie luate măsuri de consolidare, dar nu atât de grave şi de aprofundate cum ar fi cele pentru risc 1", a mai spus fostul arhitect-șef al Capitalei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau