Legea apiculturii a fost modificata. Ce schimbari s-au facut

albine  apicultor

Dimensiune font:

| 20-05-2020 17:36

 Deputatii au dat miercuri vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii apiculturii nr. 383/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in scopul prevenirii comertului cu miere si produse apicole falsificate.

Au votat in favoarea proiectului 304 de deputati, iar trei s-au abtinut.

Potrivit proiectului, activitatea in apicultura poate fi practicata de orice persoana fizica sau juridica cu respectarea legislatiei in vigoare. Statul roman, prin ministerele de resort, sprijina activitatea de crestere a albinelor, a cresterii numarului si productiei familiilor de albine, a valorificarii superioare a resurselor melifere, a produselor apicole, a conservarii biodiversitatii si pastrarea fondului genetic apicol autohton.

Producatorii, procesatorii si comerciantii sunt obligati sa afiseze vizibil pe eticheta tara de origine pentru mierea de albine. Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeana si/sau tari terte, producatorii, procesatorii si comerciantii sunt obligati sa afiseze vizibil pe eticheta tara sau tarile de origine, dupa caz, prevede un amendament.

Totodata, este interzisa inscriptionarea pe eticheta a sintagmei "Produs Romanesc" daca nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie - Ziua nationala a produselor agroalimentare romanesti.

Potrivit unui alt amendament, apicultorii, individuali sau organizati in forme asociative, pot beneficia de sprijin financiar pentru infiintarea, dezvoltarea si modernizarea stupinelor prin accesarea masurilor prevazute in programele nationale sau europene destinate acestui sector. Formele asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru organizarea de cursuri de formare profesionala, organizari de conferinte, schimburi de experiente si activitati didactice.

Un alt amendament defineste mierea ca fiind "substanta naturala dulce produsa de albine "Apis mellifera" din nectarul plantelor sau din secretiile sectiunilor vii ale plantelor sau din excretiile, pe sectiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hranesc prin suctiune din plante si pe care albinele le colecteaza, le transforma, combinandu-le cu substante proprii specifice, le depoziteaza, le deshidrateaza, le aduna si le lasa in faguri pentru a se macera si a se maturiza".

Ameliorarea albinelor din Romania se realizeaza prin programul national de ameliorare cadru in baza caruia organizatiile si asociatiile acreditate de Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu" intocmesc programe proprii de ameliorare, infiinteaza si mentin evidente zootehnice si genealogice. Programul national de ameliorare are la baza ameliorarea rasei autohtone "Apis Mellifera Carpatica", prin imbunatatirea performantelor acestei populatii, in conformitate cu legislatia nationala si cu programul national cadru de ameliorare a albinelor, prevede un alt amendament.

Biotehnologia insamantarilor artificiale este de competenta institutelor de cercetare, a institutelor de invatamant superior de profil, a apicultorilor calificati, recunoscuti conform legislatiei in vigoare, iar manipularile genetice efectuate cu caracter experimental sunt de competenta institutelor de cercetare si de invatamant superior de profil, iar aplicarea in practica se face sub controlul Agentiei Nationale pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu".

Producerea pentru comercializare a matcilor ameliorate in rasa curata poate fi realizata doar de stupine de multiplicare si de elita, autorizate in acest scop, conform legislatiei in vigoare, prevede un alt amendament.

In scopul protectiei materialului biologic apicol autohton, introducerea de material biologic apicol pe teritoriul Romaniei va fi autorizata de Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof dr. G. K. Constantinescu" si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Pentru realizarea protectiei materialului biologic apicol autohton, prin programele nationale de sprijinire si dezvoltarea apiculturii se vor finanta proiectele si masurile in care se utilizeaza material genetic apicol autohton.

Conform unui alt amendament, "apicultorii care amplaseaza stupine in pastoral sau la iernat sunt obligati sa comunice in scris autoritatilor administratiei publice locale in a caror raza teritoriala se afla locul, perioada, numarul familiilor de albine, precum si adresa detinatorului de stupi, asigurand evidenta acestora, dar si protectia familiilor de albine impotriva tratamentelor fitosanitare. La amplasarea stupinelor in pastoral pe terenuri proprietate privata, apicultorul va solicita in scris aprobarea amplasarii stupilor proprietarului sau administratorului terenului anterior comunicarii catre autoritatile administratiei publice locale".

Medicii veterinari oficiali de la nivelul Directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti sunt obligati sa efectueze supravegherea si controlul oficial al modului in care producatorii si procesatorii realizeaza procesarea mierii si sa recolteze probe in vederea efectuarii analizelor de laborator, in baza planului de control al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si in cazul reclamatiilor cu privire la neincadrarea in parametrii de siguranta si de calitate ai acestor produse. In vederea realizarii acestor activitati, ANSVSA va asigura conditiile si dotarea cu laboratoare specifice inclusiv la nivel regional sau pentru fiecare directie judeteana.

Legea introduce multe categorii de contraventii, sanctionate cu amenzi cuprinse intre 100 si 400 de lei pentru nedetinerea documentelor, amplasarea necorespunzatoare a panourilor de identificare, alte nerespectari similare ale legislatiei.

Vor fi aplicate amenzi de la 1.000 lei la 2000 lei in cazul vanzarii materialului biologic apicol neautorizat, amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru introducerea pe teritoriul Romaniei de material biologic apicol fara autorizatie, amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru producatorii, procesatorii si comerciantii care comercializeaza cu buna stiinta miere de albine cu adaosuri de zaharuri exogene sau alte substante interzise, prin nerespectarea dispozitiilor prevazute in lege si, dupa caz, suspendarea pe timp de 12 luni a documentului de autorizare/inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor in conformitate cu legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor in vigoare.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Ca să facă rost de forță de muncă, Spania va legaliza anual actele a 300.000 de imigranți
19/11/2024 17:19

Spania va regulariza anual statutul a aproximativ 300.000 de imigranţi fără documente legale in următorii trei ani, in contextul in care ţara, confruntată cu imbătranirea populaţiei, incearcă să işi ...

Poșta Română intenționează să închidă toate oficiile poștale în următorii ani
19/11/2024 12:05

Posta Romană intentionează să inchidă toate oficiile postale in următorii ani Directorul general al Postei Romane, Valentin Stefan, a anuntat că toate oficiile postale vor fi inchise treptat. Declarati ...

'Regele senzaționalului' lansează un scenariu înfiorător. Ce spune Dan Diaconescu despre paharul cu apă pe care l-a băut Silviu Priogană
19/11/2024 11:56

Dan Diaconescu a lansat ipoteze socante cu privire la moartea lui Silviu Prigoană. Acesta spune că informatiile din cazul mortii afaceristului nu se potrivesc cu realitatea si că ar putea fi vorba despre un ...

Klaus Iohannis, la 1.000 de zile de război la granița României: România va continua să sprijine Ucraina pentru integrarea în UE și NATO
19/11/2024 10:10

Pre;edintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe retelele sociale la 1.000 de zile de război in Ucraina. "Am ajuns la 1000 de zile de război ilegal impotriva #Ucrainei. Romania va continua să sprijine Ucr ...

O explozie uriașă a distrus în bloc din Brăila. A fost afectată și o grădiniță de lângă imobil
19/11/2024 09:26

O explozie puternică a avut loc in această noapte, in jurul orei 2.20, intr-un bloc de pe Calea Galati din Brăila, provocand pagube importante si fortand evacuarea a zeci de familii. Deflagratia s-a produs l ...

Germania va livra 4000 de 'mini-Taurus' Ucrainei / Cum explică Olaf Scholz refuzul de a furniza rachetele Taurus
19/11/2024 05:44

Germania va livra 4.000 de drone sofisticate Ucrainei, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Berlin, insă cancelarul Olaf Scholz nu şi-a schimbat poziţia in ce priveşte refuzul de a trimite rachetele ...

Vladimir Putin: 'NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune'
18/11/2024 15:14

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat, incă din 12 septembrie 2o24, că, in cazul in care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar i ...

Agresorii survolează România, dar piloții noștri nu pot trage: o lege depășită face imposibilă apărarea spațiului aerian
18/11/2024 15:05

Joi, sistemul de supraveghere radar al Armatei Romaniei a detectat o tintă aeriană de mici dimensiuni in Marea Neagră, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, in judetul Constanta. Des ...

Fiul lui Donald Trump, reacție dură la decizia SUA în conflictul Ucraina-Rusia: 'Imbecili. Vor să se asigure că declanșează al treilea război mondial'
18/11/2024 12:24

Donald Trump Jr. l-a criticat pe preşedintele american Joe Biden pentru posibilitatea de a escalada războiul din Ucraina, acuzandu-l că ar provoca al Treilea Război Mondial in ultimele luni de mandat. „C ...

Rusia aduce în discuție al Treilea Război Mondial
18/11/2024 11:48

Decizia Washingtonului de a permite Kievului să lovească adanc in Rusia cu rachete americane cu rază lungă de actiune escaladează conflictul din Ucraina. Ar putea duce la al Treilea Război Mondial, averti ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei