Nehammer a amenințat că va bloca și declarația finală a Consiliului European privind azilul
Dimensiune font:
Cancelarul austriac Nehammer amenință că va bloca declarația finală a Consiliului European privind azilul.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a amenințat că va bloca declarația finală comună de azil a șefilor de guvern la summitul UE din cauza a ceea ce spune el este incapacitatea blocului de a proteja frontierele externe ale Europei.
Nehammer a declarat pentru ziarul german Die Welt că, dacă nu se realizează un „angajament clar și neechivoc de a consolida protecția frontierelor externe și de a desfășura resursele financiare corespunzătoare din bugetul UE”, Austria nu va putea susține declarația finală a Consiliului European.
Potrivit cancelarului austriac, țara sa are sprijin din partea altor țări europene în problema securității frontierei. Danemarca, Letonia, Estonia, Lituania, Slovacia, Malta și Grecia au semnat o declarație comună cu el, cerând sprijin mai concret și bine definit din partea Comisiei Europene, precum și fonduri și mai multă implicare din partea forței europene de protecție a frontierelor, Frontex.
„Multe alte state membre ale UE împărtășesc opinia noastră că sistemul de azil are probleme. De aceea, am adresat acest lucru într-o scrisoare comună adresată președintelui Consiliului, Charles Michel, și președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen, în perioada premergătoare summitului special”, a spus Nehammer.
„În opinia noastră, sistemul actual de azil este stricat și contrabandiştii profită de nenorocirea femeilor, bărbaţilor şi copiilor”, se arată în scrisoarea către liderii UE. Cele opt națiuni cer „cel mai rapid progres posibil cu privire la întregul pact al UE privind migrația și azilul, o revizuire a codului de frontieră Schengen și un acord privind proiectele legislative care abordează situația migrației”.
„Problemă de securitate masivă pentru întreaga Uniune Europeană”
De asemenea, țările cer o cooperare sporită în ceea ce privește procedurile de deportare între Europa și țările de origine a migranților. În prezent, foarte puțini solicitanți de azil respinși sunt deportați înapoi în țările lor, parțial pentru că aceste țări refuză să-i accepte. Cele șapte țări plus Austria susțin că politicile de vize ar trebui să fie valorificate pentru a forța aceste țări să accepte migranți. Cu toate acestea, UE a fost, de asemenea, reticentă în a face o astfel de mișcare.
Cancelarul Austriei este supus unei presiuni extraordinare din cauza unui număr record de solicitanți de azil care au venit în țara sa anul trecut. Acest lucru a contribuit la ascensiunea partidului rival al Libertății din Austria (FPÖ), care este acum numărul unu în sondaje și o amenințare directă la adresa partidului lui Nehammer, care nu a reușit să oprească fluxul de imigranți.
Nehammer a subliniat că dintre cei 100.000 de migranți care au sosit în țara sa anul trecut, trei sferturi dintre ei nu au fost niciodată înregistrați în UE sau în altă țară Schengen înainte de a sosi. El a spus că aceasta este o „problemă de securitate masivă pentru întreaga Uniune Europeană”. Dacă zeci de mii de persoane ar putea traversa țările Schengen fără să fie măcar verificate și înregistrate, atunci „Schengen nu funcționează, dar și sistemul de azil al UE a eșuat”, a adăugat el.
Faptele sunt adesea „negate și ignorate”, a spus Nehammer. „Trebuie să punem capăt acestui lucru. Să fim sinceri și să punem faptele pe masă, apoi vom ajunge și la soluții.” a spus el, conform RMX.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau