CONOTAȚIILE POLITICE De ce UEFA interzice scandarea „Kosovo e Serbia” și ce reprezintă „Vulturul albanez”
Dimensiune font:
- România - Kosovo 0-0. Jucătorii oaspeților au ieșit de pe teren în ultimul minut de prelungire și au refuzat să mai revină de la cabine.
- De ce scandările legate de Serbia au dus la întreruperea meciului?
Meciul România - Kosovo, încheiat 0-0 prematur, deoarece oaspeții au abandonat complet partida în minutul 90+8.
După un conflict Alibec - Rrahmani, situația a degenerat.
Incidentul a avut la bază două momente-cheie: scandările „Serbia, Serbia” din partea fanilor români și gestul „Vulturului albanez” făcut de unii jucători kosovari.
De ce UEFA interzice scandarea „Kosovo e Serbia”
Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, însă sârbii nu recunosc acest statut al kosovarilor, considerând Kosovo parte integrantă
Regiunea Kosovo are o populație majoritar albaneză și a fost scena unui conflict sângeros între 1998-1999, încheiat prin intervenția NATO.
Scandarea „Kosovo e Serbia”, care nu s-a auzit aseară, dar la care a făcut aluzie scandarea numelui țării vecine, este văzută ca o provocare politică, deoarece neagă statutul de independență al kosovarilor, recunoscut de 114 state.
În Europa, state precum Spania, România, Grecia, Slovacia, Cipru, Ucraina, Belarus, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Moldova refuză să recunoască independența Kosovo.
UEFA interzice scandările politice legate de Kosovo şi Serbia pentru a evita tensiunile interetnice și politice, întrucât, în viziunea sa, rolul competițiilor sportive este de a promova fair-play-ul și unitatea.
Semnificația gestului „vulturul albanez”
Semnul făcut din mâini cu „vulturul albanez”, realizat de jucătorii kosovari, adaugă o altă dimensiune incidentului.
Gestul este făcut prin suprapunerea mâinilor cu degetele răsfirate, simbolizând vulturul cu două capete de pe drapelul Albaniei.
El exprimă solidaritatea cu populația albaneză din Kosovo și simbolizează „Albania mare” - dorința de unificare cu Albania a mai multor teritorii aparținând de drept altor țări din fostul spațiu iugoslav, lucru privit ca o provocare directă la adresa Serbiei.
Gestul a devenit celebru în timpul Cupei Mondiale din 2018, când jucătorii elvețieni de origine albaneză, Granit Xhaka și Xherdan Shaqiri, l-au folosit în meciul contra Serbiei, declanșând un scandal diplomatic.
Ce s-a întâmplat în meciul România - Kosovo 0-0
În prelungiri, Alibec și Rrahmani s-au luat la harță pe teren după un duel mai tare. Kosovarul l-a strâns de gât pe atacant, în timp ce Denis a replicat cu o palmă peste fața fundașului lui Napoli.
Apoi toată peluza s-a încins. „Serbia, Serbia”, doar atât se auzea în arenă. Dar nu acel „Kosovo e Serbia”, de anul trecut.
Kosovarul Vojvoda le făcea semne obscene ultrașilor. Și semnul „vulturului”. El și Dellova.
Oaspeții au ieșit de pe teren în ultimul minut de prelungire
Situația a escaladat, aproape întreaga peluză a început să scandeze numele țării de care Kosovo s-a rupt.
Niță a mers către suporterii români și le-a făcut semne să se oprească, însă s-a lovit de un refuz, moment în care a făcut semn către cap: „Nu gândiți?!”.
Amir Rrahmani a fost de-a dreptul furios și le-a făcut semne colegilor să părăsească terenul! Căpitanul s-a dus direct la arbitrul danez Morten Krogh, l-a anunțat că refuză să continue, să încheie partida pe teren.
La 00:04, germanul Franco Foda, selecționerul Kosovo, a apărut pe teren. S-a dus direct la Mircea Lucescu și a discutat cu el pe un ton dur.
La 00:40, crainicul a susținut că observatorul UEFA le-a dat ultimatum cinci minute jucătorilor kosovari să reia partida.
Imediat, toți „tricolorii” au revenit în iarbă. Și Lucescu, și întreg stafful.
La 00:53, mai mult de o oră după ce kosovarii s-au dus la vestiare, arbitrul a fluierat sfârșitul meciului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau