Misterele munţilor noştri. De la ce vine numele Carpaţilor?
Dimensiune font:
Misterele munţilor care acoperă o treime din România: tuneluri secrete, statui inexplicabile şi recorduri impresionante. Munţii Carpaţi se întind pe 1.500 de kilometri, iar numele lor vine de la tribul de daci al Carpilor. Se spune că acest trib trăia în Moldova, în Carpaţii Orientali.
Numele acestora vine de la un cuvânt indo-european care înseamnă piatră. Carpaţii se întind pe teritoriul a opt state europene: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România şi Serbia.
Pe teritoriul ţării noastre cel mai înalt vârf este Moldoveanu,din Munţii Făgăraş, al cărui nume are o poveste interesantă.
În cea mai mare parte a lor, Carpaţii Româneşti s-au format cu milioane de ani în urmă prin încreţirea şi ridicarea treptată a straturilor pământului.
În Carpaţii din România există peste 12.000 de peşteri, iar 76 dintre ele au o lungime mai mare de doi kilometri.
În Munţii Carpaţi se află şi cel mai mic oraş din ţară, Băile Tuşnad, renumit pentru apele minerale terapeutice.
Formaţiuni misterioase.
Munţii Carpaţi ascund mai multe formaţiuni din piatră şi rocă, dar modul în care ele s-au format rămâne încă un mister. Cele mai spectaculoase sunt Babele şi Sfinxul din Munţii Bucegi, Moşul şi cei 12 Apostoli din Munţii Călimani, Creasta Cocoşului din Munţii Gutâi, dar şi Tigăile din Munţii Ciucaş.
Legendele Munţilor.
Mai multe mistere, rămase încă neelucidate, învăluie şi acum Carpaţii. Majoritatea lor sunt legate de Munţii Bucegi. Cea mai vehiculată dintre legende spune că Munţii Carpaţi sunt străbătuţi de tuneluri subterane secrete şi că unele ar avea şi sute de kilometri lungime.
Un alt mister al munţilor este zona Şapte Izvoare de pe Valea Ialomiţiei. Cercetările făcute aici în anii 80 au arătat că apa din aceste izvoare nu are niciun fel de bacterii, un fapt unic în lume.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau