Departamentul de Stat spune că România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver – 2,61%.
Departamentul de Stat a publicat miercuri situația ratei de refuz a vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024). România a scăzut sub pragul de 3% impus de legislația americană, îndeplinind astfel unul dintre criteriile principale de accedere în program.
În cursul anului fiscal 2024, cetățenii români au depus 80.596 de solicitări de vize B1/B2 la nivel mondial, aproape dublu față de numărul cererilor din anul fiscal anterior. Oficiile diplomatice şi consulare americane au acordat peste 78.000 de vize B1/B2, un număr record pentru România, conform Ambasadei României în SUA.
„Procesul de aderare a României la programul de scutire de vize a fost extrem de integru și de transparent, iar evaluarea autorităților americane în privința României este aproape finalizată. Românii vor putea călători din 2025 în Statele Unite fără vize, oferind acestei generații șansa de a face din prietenia cu poporul american una și mai puternică și oportunitatea de a construi un parteneriat și mai prosper”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii.
Ce urmează după îndeplinirea condițiilor tehnice
După îndeplinirea criteriilor tehnice urmează un proces care se întinde pe mai multe luni, perioadă în care vor avea loc evaluări din partea autorităților americane și o vizită la nivel de experți.
Ce înseamnă rata de refuz a vizelor
Potrivit legislației americane, în urma consultării cu secretarul de stat, secretarul pentru securitate internă este cel care desemnează o țară să se alăture programului de scutire de vize dacă aceasta îndeplinește anumite cerințe tehnice.
O condiție obligatorie pentru ca o țară să fie considerată eligibilă este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3% în anul precedent intrării în program. România și-a propus să atingă în anul fiscal american curent (1 octombrie 2023-30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puțin de 3%. Rata de refuz este calculată ca un raport între numărul de refuzuri și numărul de aplicații pentru viză. Dacă numărul de aplicații cu șanse maxime de aprobare crește, atunci și rata de refuz are șanse maxime să scadă. Istoric, rata de refuz pentru români a fost în jur de 10% an de an.
Această rată de refuz se calculează doar pentru vizele turistice și de business (de tip B1/B2), pentru întreg anul fiscal american (1 octombrie – 30 septembrie) și se aplică la toate cererile de vize ale cetățenilor români, fie că sunt făcute la ambasada din România, fie că sunt români care depun actele la alte ambasade din lume (Italia, Spania, Marea Britanie etc).
Pentru a scădea rata de respingere a vizelor la sub 3% – un criteriu cheie pentru intrarea în programul Visa Waiver – Guvernul României a decontat costul vizelor turistice în Statele Unite pentru numeroși angajați din instituții de stat, a scris Europa Liberă. Astfel, mai multe ministere au plătit angajaților din instituțiile subordonate contravaloarea taxei pentru viză turistică în SUA, în cuantum de 850 de lei.
Adauga comentariul tau