Purtătorul de cuvânt al IGSU dă din umeri
Dimensiune font:
Contactat pentru a confirma sau infirma informaţia conform căreia niciunul dintre şefii IGSU nu s-a aflat la comanda serviciului operativ și de zi, în ziua exploziei de la Crevedia, purtătorul de cuvânt al IGSU, lt. col. Marin Adrian (FOTO), a fost luat prin surprindere şi a evitat să comenteze.
„Nu am această informaţie. Nu ştiu ce să vă spun. Sunaţi mâine dimineaţă. Nu am pe cine să întreb acum”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IGSU. Chestionat cu privire la persoanele din conducerea IGSU care coordonează azi comanda serviciului operativ și de zi, locotenent-colonel Marin Adrian nu a putut oferi informaţii. Mai mult, acesta nu a făcut comentarii care să lămurească lipsa şefilor IGSU de la celula de criză constituită la nivelul MAI imediat după tragedie.
Deşi urmărirea penală declanşată de Parchetul Militar este in rem (n.r. – referitoare la faptă), surse din cadrul anchetei ne-au declarat, în exclusivitate, că printre cei vizaţi se numără secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, gral. Dan-Paul Iamandi (inspector general IGSU), col. dr. ing.Constantin Florea (prim-adjunct IGSU) şi gral. mr. Benone-Gabriel Duduc (adjunct IGSU pe linie de prevenţie). Alături de aceştia vor fi anchetaţi şi şefii IGSU Dâmboviţa, responsabili pe linie de prevenţie, ei fiind cei care ar fi trebuit să întreprindă periodic controale la staţia GPL din Crevedia, a cărei autorizație nu mai era valabilă din anul 2020.
Procurorii militari vor să afle cine a dat ordinele ilegale care au condus la rănirea pompierilor
Aşa cum am subliniat anterior, Parchetul Militar Bucureşti s-a autosesizat din oficiu cu privire la modul de intervenţie a pompierilor şi a început urmărirea penală in rem pentru neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii, fapt care a produs vătămarea corporală din culpă a peste 39 de pompieri şi a altor 17 persoane, dar şi decesul a doi locuitori din Crevedia, soţ şi soţie.
Procurorii vor verifica dacă secretarul de stat Raed Arafat şi şefii IGSU de la nivel central şi teritorial au respectat Ordinul Inspectorului General al IGSU Nr. 4019/I.G. din 17.06.2022, care prevede că toţi „inspectorii şefi/comandanţii, prin structurile specializate, trebuie să aibă întocmite planuri specifice zonei de competenţă, zonei de responsabilitate/raionului de intervenţie, care să includă tipurile de risc și impactul manifestării acestora, criteriile de performanţă la foc ale construcţiilor, instalaţiilor şi a altor amenajări, timpii operativi de intervenţie, capacitatea de intervenţie a resurselor proprii şi a celor cu care se cooperează, elementele caracteristice și condiţiile tehnice de realizare a sistemului de coordonare și conducere”. Mai mult, ordinul stipulează că la nivelul fiecărui inspectorat teritorial trebuie să existe documente „fundamentate, clare și complete pentru a putea asigura informaţiile necesare luării unor decizii rapide și corecte, executării misiunilor operative cu eficiență maximă, în condiții de efort material şi uman minim”.
Mai mult, procurorii militari cercetează dacă şefii IGSU şi ai inspectoratelor teritoriale au asigurat controale, verificări și exerciţii, periodice sau inopinate, la staţia GPL care avea activitate, deşi îi fusese retrasă autorizaţia de funcţionare din 2020. Vizaţi vor fi şi şefii IGSU Dâmboviţa, care ar fi trebuit să deţină documente întocmite periodic cu privire la tipurile de risc și impactul manifestării acestora referitoare la staţia GPL din Crevedia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau