Roger Stone, fost consilier al lui Donald Trump, condamnat. Reacția președintelui SUA
Dimensiune font:
Un judecător federal american l-a condamnat joi pe Roger Stone, fostul consilier al lui Donald Trump al cărui proces a declanşat o polemică din cauza intervenţiei preşedintelui SUA, la trei ani şi patru luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat, printre altele, că i-a minţit pe membrii Congresului în timpul anchetei privind ingerinţa rusă în alegeri, relatează Reuters, DPA şi AFP.
Departamentul Justiţiei, care susţine că nu a acţionat în urma sugestiilor preşedintelui, a schimbat recomandarea iniţială a procurorilor care au instrumentat cazul, privind o condamnare de şapte până la nouă ani împotriva lui Stone, găsit vinovat în noiembrie de mai multe capete de acuzare. Recomandarea Departamentului Justiţiei, privind o sentinţă între trei şi patru ani, a fost respectată în cele din urmă de judecătorul federal Amy Jackson.
'El nu este urmărit, aşa cum au afirmat unii, pentru că l-a apărat pe preşedinte. El este urmărit pentru că l-a acoperit pe preşedinte', a declarat ea după pronunţarea pedepsei, exprimându-şi satisfacţia că 'adevărul există şi contează mereu'. Săptămâna trecută, procurorii federali care instrumentau cazul, au cerut o pedeapsă de 7 până la 9 ani de închisoare împotriva lui Stone.
Donald Trump s-a grăbit să denunţe o 'eroare judiciară' şi a lăsat în suspensie posibilitatea unei amnistii prezidenţiale pentru acest consultant în vârstă de 67 de ani. A doua zi, Departamentul Justiţiei a anunţat public că găseşte recomandarea 'excesivă' şi a sugerat o sentinţă între 3 şi 4 ani de închisoare. Dezavuaţi, cei patru procurori federali au renunţat la dosar.
Reacţia preşedintelui nu a întârziat: 'Felicitări ministrului justiţiei Bill Barr pentru că a preluat frâiele unui dosar total scăpat de sub control!'. Procurorul general al SUA a dat asigurări că afirmaţiile preşedintelui nu au avut niciun impact asupra serviciilor sale, dar a precizat că afirmaţiile lui Trump îi fac munca 'imposibilă'.
Roger Stone a fost găsit vinovat că a exercitat presiuni asupra martorilor şi a minţit Congresul privind contactele sale cu organizaţia WikiLeaks, pe tema e-mailurilor democrate piratate în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. Practic, el a primit 40 de luni de închisoare pentru obstrucţie, 18 luni de închisoare pentru şapte capete de acuzare legate de influenţarea martorilor şi 12 luni de închisoare pentru declaraţii false. Judecătorul a decis însă ca el să execute 40 de luni de închisoare, pedeapsa cea mai mare. În plus, el va trebui să plătească o amendă de 20.000 de dolari, conform Agerpres.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau