România stă pe o comoară! Metalul foarte rar este râvnit de toate puterile europene. Ce utilizare are
Dimensiune font:
România stă efectiv pe o comoară pe care marile puteri ale lumii o doresc cu ardoare! În România se găsește un metal foarte prețios, mai scump decât aurul și argintul la un loc! Se numește telur și este foarte rezistent, după cum spun cercetătorii.
România stă pe o comoară de telur
Telurul este un metal foarte rar, care este folosit în industria aero-spațială, în cea energetică, dar poate fi folosit și la învelișul bombelor nucleare! Țara noastră, alături de Suedia, sunt singurele țari din Europa cu potențial natural în domeniu.
„Aici este o concentrație excepțională de aur, argint, telur, deci telurururi de aur și argint cum nu se găsește niciunde în Europa și în foarte puține locuri din lume”, susține Gheorghe Popescu, profesor de geologie.
România stă pe o comoară de telur
Metalul foarte rar este însă deja concesionat! Autoritățile, care au parafat afacerile cu investitorii canadieni, susțin astăzi că nu știau că în perimetrele concesionate se aflau și resurse de telur, ci doar aur și argint. Culmea, acei funcționari ai statului care au concesionat Canadei resursele de telur lucrează astăzi pentru canadieni, scrie digi24.ro.
Chiar dacă nu se știa de existența acestei comori în momentul concesionării, telurul a fost descoperit prima dată în România, în secolul al XVIII-lea, la mina Fața Băii de lângă Zlatna, iar învelișul bombelor nucleare detonate de americani asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki au fost fabricate din telur
Doar China, SUA, Canada și Australia dețin resurse naturale de telur, iar în Europa acest metal se găsește numai în România și în Suedia. Anul trecut, Comisia Europeana l-a clasat ca „metal critic”, adică foarte valoros și greu de obținut, în contextul creșterii cererii în industria energetică, aero-spațială, militară și IT.
Cu toatecă se știa de importanța metalului rar, România a cedat, de mai bine de cinsprezece ani, cele mai importante resurse de telur companiilor canadiene, Deva Gold și Roșia Montană Gold Corporation. Canadienii au intrat în controlul zacamintelor bogate de telur, aur și argint în anul 1997, atunci când s-au asociat cu compania de stat Minvest Deva și au obținut accesul la perimetrele sale „Certej-Săcărâmb” șI „Roșia Montană-Bucium”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau