Suedia caută spații suplimentare în cimitire pentru a fi pregătite în caz de război
Dimensiune font:
Aceste măsuri fac parte dintr-o pregătire amplă pentru situații de urgență, coordonată de Agenția suedeză pentru situații de urgență civilă (MSB) și de forțele armate ale Suediei, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Rusia în regiunea baltică.
Într-o revizuire a strategiilor de pregătire, la care au contribuit și recomandările instituțiilor responsabile de securitate națională, Suedia își adaptează planurile de apărare, în contextul deciziei recente de a adera la NATO. Un aspect cheie al acestor planuri vizează asigurarea unei rezerve adecvate de teren pentru înmormântarea cetățenilor în cazul unui război, având în vedere că, potrivit legislației suedeze, agențiile de înmormântare sunt obligate să dispună de suficient teren pentru a îngropa aproximativ 5% din populația unei parohii, în cazul unui conflict major.
De exemplu, Agenția de înmormântare din Göteborg, al doilea oraș ca mărime din Suedia, este în căutarea unei suprafețe de 40.500 de metri pătrați pentru a răspunde necesității de a îngropa rapid aproximativ 30.000 de victime ale unui eventual război. În paralel, agenția achiziționează și alte terenuri pentru cimitirele obișnuite ale orașului, în total 60.700 de metri pătrați. Cu toate acestea, construirea unui cimitir mare ar putea dura cel puțin 10 ani din cauza proceselor de aprobare și construcție, iar acest interval ridică noi provocări, mai ales într-un context de instabilitate.
Pregătirea pentru situații de criză rămâne o prioritate pentru autoritățile suedeze, iar MSB subliniază că Biserica Suediei joacă un rol esențial în acest proces. Jan-Olof Olsson, expert în protecția infrastructurilor critice (CIP) la MSB, a declarat că „acesta este un caz în care ni se reamintește tot mai mult că războiul se poate întâmpla și că trebuie doar să fim pregătiți pentru el”.
Suedia, care a adoptat o politică de neutralitate de la începutul secolului XIX, a schimbat semnificativ abordarea sa de apărare după invazia Rusiei în Ucraina din 2022. Într-un context de amenințare crescută din partea vecinului său rus, Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO. În acest sens, ambele țări au emis recent manuale actualizate de pregătire civilă, în care sunt oferite instrucțiuni despre cum să supraviețuiești în cazul unui război.
Aceleași preocupări de securitate se regăsesc și în alte state europene. De exemplu, în Danemarca și Norvegia au fost publicate manuale similare, iar Spania pregătește primul său plan național de protecție civilă pentru a instrui populația despre cum să facă față unui conflict armat. În Germania, autoritățile au prezentat deja un ghid detaliat de 67 de pagini despre impactul războiului asupra civililor, în special asupra celor care ar putea sprijini eforturile armatei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau