Viktor Orban a împușcat doi iepuri dintr-un foc odată cu vizita sa la Moscova. Ce obține liderul maghiar de la Vladimir Putin
Dimensiune font:
Vizita lui Viktor Orban la Moscova, după ce Ungaria a preluat președinția Consiliului UE, aduce țării materii prime ieftine și lui imaginea de lider puternic, independent de UE și NATO. Pe de altă parte, i se consolidează imaginea de vector al intereselor Rusiei, spune profesorul Sergiu Mișcoiu.
Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Moscova pentru a se întâlni vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin, atrăgându-şi critici din partea liderilor UE care l-au avertizat că nu vorbeşte în numele Uniunii Europene.
Ce câștigă Orban din această vizită?
„Vrea să încetățenească ideea că Ungaria este un stat suveran, cu o politică diferită de cea a Uniunii Europene și a NATO. În orice caz, că nu NATO și Uniunea Europeană dictează politica externă a Ungariei și că, în același timp, Ungaria este un stat moderat, neutru, echilibrat”, susține analistul de politică externă Sergiu Mișcoiu, profesor la Universitatea Paris-Est Marne-la-Vallée și la UBB Cluj.
Ungaria a preluat luni preşedinţia semestrială a Consiliului UE. În prima săptămână Orban a efectuat o vizită în Ucraina şi s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, iar la Bruxelles a format alianţa politică "Patrioţi pentru Europa", împreună cu alţi naţionalişti de dreapta.
Viktor Orban vrea să-și creeze o aură de lider independent care are un dialog cu toate puterile importante ale lumii, susține Sergiu Mișcoiu.
„S-a întâlnit mai întâi cu președintele Ucrainei, apoi cu președintele Rusiei, s-a întâlnit cu președintele chinez, dar poate că se va întâlni și cu reprezentanții Taiwanului. Are un dialog cu toate puterile lumii și se comportă ca și când Ungaria nu ar fi parte a unui bloc geopolitic strategic atlantic. Și în felul acesta, desigur că își creează o aură de lider independent și capabil să jongleze cu partenerii internaționali”, este de părere profesorul.
Acest tip de comportament desigur că este considerat ca fiind de neîncredere din partea liderilor occidentali, Uniunea Europeană și NATO - explică expertul.
Ce semnificație are faptul că această vizită este realizată la puțin timp după momentul în care Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului UE?
„Premierul maghiar Orban a declarat limpede că face această vizită nu în calitate de șef al guvernului care asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, ci în calitate de lider al unui stat suveran și trebuie disjunse planurile. El nu reprezintă nimic, nu negociază nimic în numele Uniunii Europene. A spus-o cu subiect și predicat de mai multe ori pentru tocmai pentru a fi evitate neînțelegerile”, răspunde profesorul.
Pe de altă parte, există și o simbolistică a alegerii momentului:
„Este evident pentru toată lumea că aceste vizite, exact după momentul preluării de către Ungaria a președinției rotative a Consiliului Unii Europene, sunt menite să demonstreze întregii lumi că poziția Ungariei este una de independență și faptul că Ungaria este în Uniunea Europeană și asigură anumite, până la urmă, servicii pentru Uniunea Europeană - pentru că președinția rotativă este nu numai beneficiu, ci și o datorie - nu reduce nicicum independența din politica externă a Ungariei”.
Mesajul pentru publicul maghiar este că Orban este un lider puternic spre deosebire de opoziție și mai ales de noul lider al opoziției, care a obținut un scor foarte bun la europarlamentare, Peter Magyar. Acesta este acuzat acum că ar aduce țara în subordinea Uniunii Europene, a Statele Unite ale Americii ș.a.m.d.
Orban își asumă postura de meditoar
Faptul că a fost la Kiev, zilele trecute, iar acum este la Moscova, relevă faptul că Orban își asumă o anumită postură de mediator într-o eventuală negociere de pace.
„Până la urmă comportamentul acesta este oarecum similar cu cel al președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, care la fel din postura de membru NATO a încercat să găzduiască mai multe runde de negocieri între Ucraina și Rusia. China, de asemenea, a încercat să se poziționeze ca mediator în mai multe conflicte internaționale și în special în cel dintre Rusia și Ucraina”, explică expertul.
Orban urmărește de asemenea să arată că ar fi un mediator echilibrat, „postură care nu ar putea fi credibilă pentru, nu știu, președintele Poloniei sau președintele României, sau un alt lider din blocul euroatlantic, sau pentru Lukașenko, sau pentru un lider din Asia Centrală care este pro-rus. Și atunci cumva dorește domnul Orban să se poziționeze ca și cel care va făuri pacea prin negociere și prin discutarea unor interese de stat legitime”.
„Apărătorul maghiarilor de pretutindeni”
Victor Orban a insistat și asupra faptului că statele din UE au interese legitime, care trebuie negociate, chiar dacă pot fi contradictorii cu poziția Bruxelles-ului, care este aceea de a înfrânge interesele naționale în numele unei unui mastodont care este Uniunea Europeană.
Vizita la Kiev a avut scopul de a-i permite lui Orban să transmită mesaje către opinia publică din Ungaria:
„Mesajul lui Victor Orban a fost că dorește să îi spună destul de răspicat președintele Zelenski faptul că Ungaria nu va accepta reducerea drepturilor colective culturale ale minorității maghiare din Ucraina și că Ungaria se preocupă de soarta maghiarilor de acolo. Ba mai mult, Ungaria este dispusă să ajute umanitar, inclusiv financiar Ucraina, pentru a veni în special în sprijinul populațiilor din vestul Ucrainei. Și aici desigur că beneficiari ar fi etnicii maghiari din Transcarpatia. Deci de fapt, Orban are o retorică care vine tot pe o linie etno-națională. Și iar domnul Orban dorește se poziționeze în apărătorul maghiarilor de pretutindeni”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau