Delicii de toamnă - zacuscă de vinete

Zacuscă_bgiu

Dimensiune font:

| 26-09-2022 15:31

Reteta de zacusca de vinete este cea mai raspandita si una din cele mai indragite. Exista si alte varietati, cum ar fi zacusca de fasole verde sau uscata si zacusca de ciuperci. Pentru o zacusca cu gust spectaculos, esential este sa se foloseasca ingrediente de calitate si sa i se acorde atentia cuvenita in timpul pregatirii.


Ingrediente zacusca de vinete:
3 kg. de vinete (alegeti-le pe cele cu coaja neagra si lucioasa, usor pufoase la atingere)
2 kg. de ardei rosii, de preferinta gogosari, care sunt mai dulci, dar merge si cu ardei kapia sau ardei grasi rosii
1 kg. de ceapa
1 litru de bulion de rosii de consistenta potrivita (nu pasta)
500 de ml. de ulei
3-4 foi de dafin
1 lingurita de sare
1 ligurita de piper negru macinat sau 1 lingurita de piper boabe


Preparare Zacusca de vinete – coacerea legumelor
1. Daca, in cazul ardeilor, se pot folosi la zacusca si cruzi, peste coptul vinetelor nu e cu putinta sa se sara. Asa ca acesta va fi primul pas: se coc vinetele pe gratar, pe disc, pe plita, pe orice exista posibilitatea. Doar sa vina in contact direct cu o suprafata incinsa sau cu o flacara vie. E bine sa intepati vinetele inainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora.

Se coc vinetele de jur imprejur pana cand coaja se carbonizeaza pe alocuri iar miezul este moale. Vinetele coapte se scot intr-o strecuratoare asezata deasupra unui vas in care sa se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte il vor lasa. Se acopera cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai usor. Deindata ce le putem atinge cu mainile, le decojim, fara sa folosim apa. Eu le scobesc cu o lingura din coaja si le pun intr-o strecuratoare de plastic, sa se scurga bine de lichid.

 

2. Intorcandu-ne la ardei: dupa cum spuneam, este posibil sa se faca zacusca folosind ardeii cruzi, dati prin masina. In acest caz, insa, va dura mai mult sa se gateasca zacusca. Deasemenea, preparatul finit va fi mai greu de digerat, continand pielita indigesta a ardeilor. Recomandarea mea este sa se coaca si ardeii, tot prin contact direct cu o suprafata incinsa.

 


Deindata ce ardeii sunt copti (coaja lor prezinta urme de carbonizare de jur imprejur) se scot intr-un vas cu capac. Se lasa sa se abureasca acolo pana se racesc atat cat sa ii putem atinge, apoi ii decojim, indepartand si cotorul si semintele.

In niciun caz nu se foloseste apa la curatatul vinetelor si ardeilor copti. Legumele se spala inainte de a se coace. Dupa aceea nu e indicat sa mai vina in contact cu apa pentru ca isi vor pierde gustul bun, de copt.

Cum pregatesc legumele coapte pentru zacusca
3. In cazul vinetelor, lichidul care se scurge nu are ce sa caute in niciun preparat, fiind amar. In schimb, lichidul pe care il lasa ardeii copti va fi dulce si foarte gustos, asa incat se poate pastra. Eu asa fac.

 

Vinetele se toaca marunt cu un obiect nemetalic (de lemn sau de ceramica), pentru a nu se innegri, ceea ce ar afecta si zacusca in privinta aspectului. Ardeii se dau prin masina de tocat.

Preparare zacusca – fierberea
4. Ceapa se da prin masina de tocat, la fel ca ardeii copti.

5. Se pune ceapa, uleiul (tot deodata) si 1 lingurita de sare intr-o oala care se aseaza pe foc (poza 1). Se adauga sare de la inceput pentru a extrage apa din ceapa. Asta va face ca ceapa sa se inabuseasca, nu sa se prajeasca.
E bine ca oala in care se gateste zacusca sa aiba un fund gros si sa nu se aseze direct pe flacara aragazului. Eu obisnuiesc sa pun o plita de fonta intre flacara si fundul oalei.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Cum să mănânci avocado? 8 reţete pe care nu le ştiai
28/11/2022 18:44

Avocado are un conţinut ridicat de proteine, enzime, vitaminele A, E, K şi C, potasiu, vitamine din complexul B, inclusiv acid folic, fibre, cupru, magneziu, fier şi acizi graşi omega-3. Mai mult decat a ...

Ce este untul Ghee si ce beneficii are pentru sanatate
28/11/2022 14:45

Ghee este untul din traditia culinara a Asiei de Sud si este o alternativa sanatoasa la untul si uleiul traditional. Acesta contine numai grasime pura, bogata in acizi grasi, vitamine si antioxidanti si este id ...

FOTO - Sarmale de post cu ciuperci si smantana vegetala
28/11/2022 14:40

  Sarmalele de post cu ciuperci sunt exact ceea ce iti trebuie pentru mesele tale fara carne! Ingrediente reteta 250 g orez (1 cana) 150 g ciuperci (1-2 cani) 2 linguri soia granule (daca vrei sa nu ...

Găluște cu prune
28/11/2022 14:33

  Găluşte cu prune făcute după cea mai simplă retetă! Nu trebuie să fii bucătar profesionist, ci dacă urmezi pasii de aici, o să faci cele mai bune găluste cu prune, exact ca cele din copilări ...

VIDEO -     Prăjitură poloneză cu mere
28/11/2022 09:35

  Un desert foarte delicios, prăjitura poloneză cu mere este foarte apreciată, iar toamna este o surpriză culinară foarte apreciată. Pentru preparare, avem nevoie de urm[toarele ingrediente: Pentr ...

Rețete delicioase - Prăjitură de post cu gem
27/11/2022 14:15

Dacă tii post, dar ai chef de ceva dulce, iti propunem această retetă de prăjitură de post cu gem. Ingrediente necesare: 125 g margarină 150 g zahăr 2 pliculete zahăr vanilinat 125 g făină 100 g ...

De unde vine tradiția fasolei cu ciolan
27/11/2022 13:31

Specialisti romani din domeniul gastronomiei au deslusit misterul asa-zisului meniu traditional al romanilor de 1 Decembrie: fasolea cu ciolan. Este foarte surprinzător de unde vine acest obicei. „Că f ...

Prăjitura de post cu cremă de lămâie
27/11/2022 11:30

Prăjitura de post cu cremă de lămaie este una dintre cele mai simple si gustoase deserturi. Acest preparat este unul răcoros, dar si foarte pufos, pe care cu cateva ingredinte, cel mai important fiind lă ...

Fasole cu ciolan, rețeta celebră de Ziua Națională a României
27/11/2022 09:49

Ziua Natională a Romaniei vine si cu o traditie in ceea ce priveste sectorul culinar. Cea mai cerută mancare de 1 Decembrie este deja celebra fasole cu ciolan afumat. Reteta pentru acest preparat este una d ...

Istoria sushi-ului
25/11/2022 14:30

Pestele si orezul au fost gătite de secole in Asia de Sud, unde aceste două produse stau la baza dietei locale. Ulterior au fost combinate. Pestele a fost tăiat in bucăti mici subtiri, mutat cu orez si pus ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei