Ce scria vechea gazetă a Brașovului în anii 1900. „Cum va arăta Brașovul în viitor?“
Dimensiune font:
Dezbinările din PNL și Parada Junilor erau printre preocupările Gazetei de Transilvania de acum 99 de ani. Același ziar, acum o jumătate de secol, vorbea despre o vizită de lucru a lui Ceaușescu
Muzeografii de la Casa Mureșenilor din Brașov s-au înhămat la o muncă pe cât de dificilă, pe atât de frumoasă. Ei transpun în format digital colecția ziarului Gazeta de Transilvania (care, în perioada comunistă, s-a numit Drum Nou), ocazie cu care descoperă articole extrem de interesante.
Cam așa s-a întâmplat în aceste zile, când muzeografii au luat „la mână” unul din numerele Gazetei de Transilvania de acum 99 de ani și un număr din Drum Nou de acum 50 de ani. Lecturarea completă a celor două ziare a readus pe tapet câteva evenimente importante din cele două perioade.
Aflăm, astfel, că, în urmă cu aproape un secol, apăruseră tensiuni, dezacorduri și probleme în rândul românilor transilvăneni din Partidul Național Liberal, situație mai rar întâlnită în aceste zile.
O altă știre din ziarul primului sfert al secolului trecut ne duce „În preajma Sinoadelor eparhiale”, despre care aflăm din articol că „Prin urmare, sinoadele eparhiale sunt un fel de parlament bisericesc-școlar, în care deputații aleși de mireni și de preoți prin vot universal au să hotărască asupra mersului bun al bisericii și școalei confesionale”.
„În pagina a doua a ziarului brașovean de acum 99 de ani avem un articol despre „Serbarea Junilor”, fiind aproape Duminica Tomii și coborârea Junilor în cetate. Ne sunt descrise paradele limitate, adică doar până la Biserica Sfânta Parascheva, înainte de Unire, iar în 1924, cele 7 grupuri de Juni puteau coborî prin Centrul Istoric al Brașovului, pe „la Sfat”, cum ziceau ei. Sunt descrise cetele de juni, numărul lor și conducătorul din acel an sau vătaful”, a explicat muzeograful Ovidiu Savu.
Printre alte articole sunt o „Scrisoare din Maramureș”, „Serbările Astrei de la București”, iar la pagina a cincea avem o reclamă despre „Băile de cură de la Vâlcele”(Elopatak, denumirea în limba maghiară).
Drum Nou, preocupat de vizitele dictatorului
Schimbând total registrul, în urmă cu o jumătate de veac, Drum Nou ne descrie pe larg „Vizita tovarășului Nicolae Ceaușescu în județele Iași și Bacău”. Tot pe prima pagină avem și un articol despre unele momente din Revoluția de la 1848, iar în pagina a doua avem date despre însămânțarea după inundații, sub titlul „Cartoful și porumbul cât mai repede sub brazdă”.
„Tot în acele zile are loc „Deschiderea șantierului tineretului de la Dârste”, unde peste 1.000 de tineri vor participa la lucrările de drenare și „îndreptare” a râului Timiș. Avem și un articol interviu despre cum va arăta Brașovul în viitor, cu arhitectul șef al Brașovului de acum 50 de ani, Gheorghe Olșefski. Avem la pagina de cultură și o „cronică cinematografică”, precum și o expoziție de artă plastică la Predeal”, a mai descris Ovidiu Savu ce puteam găsi în paginile ziarului din perioada comunistă.
În același număr mai este prezentat și un turneu internațional al Filarmonicii „Gheorghe Dima” din Brașov, cu dirijorul Ion Ionescu- Galați, turneu de succes în Grecia și Suedia, în anul 1973.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau