Avertismentul unui renumit economist: Va fi un an complicat pentru România. La vară va fi următorul hop
Dimensiune font:
România va avea parte de două mari „hopuri” în acest an, primul în luna mai, când vor avea loc alegerile prezidențiale, și un al doilea în vară, când statul trebuie să dovedească Comisiei Europene că poate ține deficitul în frîu, avertizează un renumit economist român.
„2025 va fi un an complicat pentru Romania. Primul hop va fi în mai când sunt alegeri. Atunci vom vedea gradul de nemulțumire. La vară va fi următorul hop. Statul este obligat de Comisia Europeană să reducă deficitul bugetar. Dacă nu se întâmplă acest lucru, vom primi zero euro din fonduri europene. Iar agențiile de risc ne vor pune în categoria Junk.
Din perspectiva unui tip care lucrează în financiar de 20 de ani, nu prea văd cum s-ar face acest lucru fară creșteri de taxe și fară concedieri în sistemul bugetar.
Trebuie să ne pregătim financiar și mental pentru aceste hopuri”, consideră economistul Radu Georgescu.
Acesta a amintit de miile de oameni concediați din marile companii, pe de o parte din cauza Inteligenței Artificiale, iar pe de altă parte a inflației, care determină oamenii să cumpere mai puțin.
„Amazon a anunțat că vă concedia 18.000 de angajați, majoritatea pozițiilor fiind de la birouri. Microsoft a anunțat concedierea a 10.000 oameni. Google a anunțat concedierea a 8.000 oameni. Siemens a anunțat concedierea a 6.000 oameni. Concedierile de la firmele de IT sunt făcute deoarece aceste firme au dezvoltat sisteme proprii de AI și nu mai au nevoie de mulți IT-iști. CEO acestor companii au spus de mai multe ori, că în maxim 2 ani, 80% din jobul unui IT -ist vă fi făcut de AI”, spune economistul, întrebându-se de ce face Amazon concedieri, în conndițiile în care este cea mai mare firmă de retail din lume.
„Pe mine mă interesează în primul rând care sunt motivele pentru care Amazon concediează angajații. Este cel mai mare proces de concediere din istoria companiei. 70% din PIB-ul mondial este generat de consumul populației (retail). Iar Amazon este cea mai mare firma de retail din lume”, notează Radu Georgescu pe pagina sa de Facebook.
El spune însă că, din prezentarea CFO-ul de la Amazon, Brian Olsavsky, reiese că „vânzările au încetinit deoarece majoritatea oamenilor sunt impactati de inflație și cumpără doar strictul necesar”.
„De asemenea au încetinit și veniturile AWS, divizia de cloud, deoarece companiile au amânat investițiile. El spune că după 4 ani de inflație mare, inevitabilul s-a întâmplat. Oamenii au rămas fară bani.
Acțiunile Amazon au scăzut cu 10% de la începutul anului.
Inflația a crescut nemulțumirea oamenilor și a determinat probleme sociale.
In primul an de la ASE se învață despre inflație.
Inflația este o taxă generată de politica monetară a statului. Adică statul printează bani fără nicio acoperire. Warren Buffett spune că inflația este mai periculoasă decât bomba atomică”, conchide economistul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau