“Ziua eliberării”: Donald Trump devăluie miercuri noile taxe, după săptămâni de incertidutini și propuneri schimbătoare. La ce se așteaptă piețele?
Dimensiune font:
- Trump va dezvălui un plan tarifar
- Reprezentanții Casei Albe sugerează că s-ar putea impune taxe reciproce, dar detaliile rămân neclare, creând așteptări și confuzii.
- O serie de analize arată că se așteaptă impact economic negativ, taxele afectând consumatorii și piețele financiare,
- Cresc temerile privind inflația și recesiunea.
- Deciziile tarifare pot provoca represalii internaționale, complicând relațiile comerciale pe termen lung.
Trump își va dezvălui planul tarifar miercuri, în prima sa conferință de presă de la Rose Garden din al doilea mandat, a declarat luni secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt. Momentul vine după câteva săptămâni în care președintele Donald Trump a promovat ziua de 2 aprilie drept „Ziua eliberării” în America, când vor fi anunțate o serie de taxe masive pentru a îndeplini agenda economică ambițioasă a administrației, transmite CNN. Presa internațională notează că planul a rămas în mare parte un mister, deoarece Trump și administrația sa au lansat o serie de propuneri în continuă schimbare și contradictorii.
„Miercuri, va fi Ziua Eliberării în America, așa cum președintele Trump a numit-o cu mândrie”, a declarat Leavitt. „Președintele va anunța un plan tarifar care va da înapoi practicile comerciale neloiale care au jefuit țara noastră timp de decenii. El face acest lucru în interesul lucrătorului american”. Leavitt nu a oferit însă niciun detaliu cu privire la ceea ce va anunța Trump. Ea a sugerat, așa cum a spus Trump în repetate rânduri, că președintele ar putea anunța miercuri taxe reciproce, egalând tarifele altor țări.
Leavitt a menționat taxele astronomice pe care unele țări le aplică produselor americane, cum ar fi un tarif de 250% pe care Canada îl aplică produselor lactate americane.
Deși aceste cifre sunt adesea maripe hârtie, ele reprezintă tarife care probabil nu sunt aplicate niciodată, deoarece țările cu taxe foarte ridicate importă foarte puțin din Statele Unite. Cu toate acestea, Leavitt a declarat că taxele ridicate sunt nedrepte pentru americani, iar Statele Unite ar trebui să perceapă aceleași taxe, în natură.
Leavitt a declarat că, în cele din urmă, Trump este cel care decide ce taxe să impună. El și consilierii săi s-au contrazis în ultimele zile și săptămâni, încercând să creeze așteptări cu privire la ceea ce ar urma să fie anunțat pe 2 aprilie. Au fost propuse de toate, de la taxe reciproce pentru toate țările, până la adoptarea cu întârziere a unor tarife de 25% pentru Mexic și Canada și tarife pentru cherestea, cupru, produse farmaceutice și microcipuri. Trump a anunțat deja taxele pentru automobile care urmează să intre în vigoare la 3 aprilie.
Dar, în diferite momente, oficialii și președintele au aruncat apă rece asupra propriilor planuri tarifare. Aceștia au sugerat, de exemplu, că taxele pentru diverse industrii și produse ar putea fi anunțate chiar în iunie. Săptămâna trecută, Bloomberg și Wall Street Journal au raportat că vor intra în vigoare taxe reciproce doar pentru câteva țări. Iar Trump a declarat săptămâna trecută că tarifele pe care intenționează să le anunțe miercuri ar fi „mult mai generoase” decât cele pe care alte țări le percep Statelor Unite. Dar duminică, pe Air Force One, Trump a declarat că taxle sale reciproce vor fi aplicate tuturor țărilor ca punct de plecare și că apoi le va negocia în jos, dacă este necesar.
Leavitt a declarat luni că Trump continuă să discute planurile cu echipa sa.
„Are o echipă strălucită de consilieri comerciali”, a declarat luni Leavitt, enumerându-i pe secretarul Trezoreriei Scott Bessent, secretarul Comerțului Howard Lutnick, reprezentantul comercial al SUA Jamieson Greer, consilierul comercial Peter Navarro, consilierul principal Stephen Miller și vicepreședintele JD Vance. „Toate aceste persoane au prezentat președintelui planuri cu privire la modul în care să se realizeze acest lucru, iar decizia îi aparține președintelui”, a adăugat Leavitt.
Navarro a declarat duminică că se așteaptă ca Statele Unite să poată obține 600 de miliarde de dolari pe an din veniturile din taxe vamale, ceea ce ar însemna cea mai mare creștere a taxelor de la al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, calculele sunt îndoielnice, notează CNN, deoarece taxele sunt concepute pentru a schimba comportamentul de cumpărare al americanilor, astfel încât aceștia să cumpere produse fabricate în Statele Unite – și să evite plata tarifelor. De asemenea, având în vedere că economiștii se așteaptă ca taxele să crească costurile pentru un număr mare de produse, unii americani îngrijorați de inflație își pot reduce cheltuielile discreționare și pot evita plata tarifelor pentru bunurile pe care nu le mai cumpără.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau