Recunoşti băieţelul dolofan cu obraji rumeni şi ochi albaştri? Este un caz singular în istorie
Dimensiune font:
Băieţelul dolofan cu pomeţi rumeni, blond şi cu ochii albaştri, este unul din românii care au schimbat lumea şi un caz singular în istorie.
Chipul românului celebru, reconstituit şi colorizat de artistul Florin Roştariu, a stârnit valuri de comentarii pe internet.
Florin Roştariu e foarte apreciat pentru reconstituirea şi colorizarea chipurilor unor figuri celebre din cele mai vechi timpuri: Regii Carol I şi Mihai, Regina Maria sau voievozii României, domnitorii Mihai Viteazul sau Ştefan cel Mare, poeţi, pictori sau istorici.
Puțini știu că, deşi nu era domeniul lui, băieţelul din imagine a compus o piesă pentru pian numită "Elegie". Lucrarea a fost interpretată de maestrul Dan Grigore, în cadrul unui concert aniversar susţinut în noiembrie 2013.
Povestea "Elegiei" este ea însăşi inedită: se pare că a compus-o în tinereţe, în 1941, şi nu a spus nimănui despre ea. În luna de miere, petrecută la Atena, i-a făcut o surpriză soţiei şi i-a interpretat la pian această piesă.
Lucrarea a rămas uitată undeva în Castelul Foişor, de unde a fost recuperată mulți ani mai târziu şi dusă la Arhivele Naţionale.
S-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia. A fost fiul legitim al Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena.
Din partea tatălui, este nepot al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, iar din partea mamei nepot al Regelui Constantin al Greciei.
Astfel, Mihai I al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, dar și împărați habsburgi și regi ai Prusiei.
Caz singular în istorie
Prima domnie a Regelui Mihai I a început în 1927, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I. Mihai a devenit rege, pentru că tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate.
Minor fiind, atribuțiile regelui-copil au fost îndeplinite de o regență, condusă de unchiul său, Principele Nicolae al României.
Domnia lui Mihai I a început când avea nici șase ani, în 1927, după moartea bunicului său, Ferdinand, şi în urma renunţarii la tron a lui Carol al II-lea (decembrie 1925). A fost detronat de tatăl său, după doar trei ani, dar a revenit la tron.
Scurta sa domnie (la cinci ani, ca regent, între 1927 şi 1930, iar apoi la 18 ani, între 1940 şi 1947) este un caz singular în istorie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau