3.000 de oameni au mers la Mitropolie, de Bobotează. Mitropolitul, absent
Dimensiune font:
Gerul Bobotezei nu s-a simțit anul acesta la Iași, dar asta nu a făcut ca numărul celor care au participat la slujba din ziua de Bobotează, de la Mitropolie, să fie mai mare. 3.000 de oameni au fost în total prezenți la Sfințirea Apelor, la Iași. Îmbulzeală a fost prezentă mai mult în momentul sfințirii, când credincioșii și-au dorit să fie printre primii stropiți de preoți.
S-a stat la rând fără prea mari probleme de Bobotează, la Iași, când termometrele au indicat aproape 10 °C. La slujbă au participat câteva sute de persoane.
„Domnul ne-a dăruit lumea și a reînnoit-o prin taina botezului pentru ca să înțelegem că această binecuvântare suntem chemați și noi să o împărtășim celorlalți. Nașterea Domnului și botezul Domnului sunt fapte istorice. Nu întâmplător în evanghelie atât de mult au stăruit Sfinții apostoli să spună că se întâmplă evenimente. Nașterea Domnului a fost taină și este de neînțeles pentru noi cât de adânc a lucrat Dumnezeu pentru această taină pe care o vestește chiar de înger neștiută. Pe de altă parte, botezul însuși a fost o taină. Semnificația zilei de astăzi este că în ziua de Bobotează creația se reînnoiește. Își redobândește prospețimea de odinioară prin sfințirea apei. Apa își redobândește nestricăciunea cu care a fost la început. Evenimentul de astăzi este un eveniment ce stă sub semnul binecuvântării și al întoarcerii de la moarte la viață”, a spus Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul - episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Cei mai mulți dintre credincioșii care au stat la rând pentru aghiazmă au venit cu doprința de a pleca încărcați. „Două am luat. Una pentru mama si una pentru familia mea. Trei litri. O bem. Dacă suntem în casă mai mulți, bem în fiecare dimineață câte două, trei gurițe”, spune un bărbat.
„Ne ajută la sănătate, binecuvântare de la Doamne-Doamne. Am luat cam trei litri. Patru. Mai dau la vecini, la neamuri. E ceva sfânt. De ani de zile venim aici stropim prin casă, pe haine, în fața ușii. Pe la țara stropesc prin vie, animalele, peste tot, animalele, peste tot”, explică o femeie.
Abia externat din spital în urmă cu câteva zile, IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, nu a luat parte și nu a ținut el slujba de afară, din ziua de Bobotează, ca în fiecare an.
Fiindcă nu are voie să stea în frig și să facă un efort prea mare, acesta a ținut doar slujba de dimineață din interiorul Catedralei.
Pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an, în curtea Ansamblului Mitropolitan au fost pregătite 20 de vase cu apă pentru Aghiasma Mare. Fiecare dintre acest vas are câte 500 de litri fiecare.
„Semnificaţia zilei de astăzi este că în ziua de Bobotează, Creaţia se reînnoieşte, îşi redobândeşte prospeţimea de odinioară. Prin sfinţirea apei, apa îşi redobândeşte nestricăciunea cu care a fost la început, când, în timpul Creaţiei, spune referatul biblic, Duhul Sfânt se purta deasupra apelor”, a spus Nechifor Botoşăneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Sfinţirea mare a apei din ziua de 6 ianuarie aminteşte de momentul Botezului Domnului de către Sfântul Ioan în Iordan.
„Binecuvântarea pe care o primim să fie şi în noi izvor de binecuvântare. Domul ne-a dăruit lumea şi a reînnoit-o prin taina Botezului, ca să înţelegem că această binecuvântare să o împărtăşim celorlalţi. De aceea, sfântul apostol Pavel ne îndeamnă "purtaţi-vă sarcinile unii altora". Ca să porţi sarcina celuilalt, trebuie, pe de o parte, să ai putere, pe de altă parte, să ai inimă largă şi înţelegătoare, ca să-i înţelegi şi să-i îndulceşti suferinţa şi să o pui la inima ta, să devină suferinţa lui suferinţa ta. O suferinţă poate să fie a celor care nu înţeleg sau nu cred încă taina pe care Domnul o lucrează în lume”, a spus Nechifor Botoşăneanu.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a reamintit credincioşilor veniţi la Mitropolie că „şi Naşterea Domnului, şi Botezul Domnului sunt fapte istorice”.
„Nu întâmplător în Evanghelie atât de mult sfinţii apostoli s-au stăruit să spună că se întâmplă evenimentele din timpul lui Irod. A făcut aceasta pentru a înţelege că a fost un fapt istoric, dar faptul istoric cu nimic nu face mai mică taina. Şi Naşterea Domnului a fost taină şi este de neînţeles pentru noi cât de adânc a lucrat Dumnezeu această Taină pe care Biserica o vesteşte, chiar de îngeri neştiută. Pe de altă parte, Botezul însuşi a fost o Taină”, a spus Nechifor Botoşăneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Tradiţia populară spune că Agheasma Mare se gustă în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, iar mai apoi se ia anafura, până pe 14 ianuarie inclusiv.
În timpul anului, Agheasma Mare se ia după Taina Spovedaniei, la sfatul duhovnicului, dacă nu se dă Sfânta Împărtăşanie.
În casele credincioşilor, agheasma se păstrează în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc. Laura RADU, Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau