Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Dimensiune font:
OMV Austria a încheiat un acord pentru a furniza gaze naturale companiei germane Uniper din Marea Neagră începând din 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiare cu situaţia, în contextul în care Europa caută noi modalităţi de a-şi consolida securitatea energetică după ce a întrerupt legăturile cu Rusia.
Conform unor surse de înalt nivel din cadrul responsabililor relaţiilor romano-austriece, intrarea în Schengen a României a fost condiţionată de semnarea acestui contract de furnizare a gazului din Marea Neagra catre Austria şi Germania.
Acordul pe cinci ani pentru 15 terawaţi-oră de gaz natural din proiectul Neptun Deep, care nu a fost dezvăluit anterior, vine după ce Rusia a oprit luna trecută livrările de gaz prin Ucraina, pe fondul reducerii generale a achiziţiilor de energie ale Uniunii Europene din Rusia din cauza invaziei Ucrainei.
Volumul total al contractului reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 şi ar fi primul acord care susţine mult-aşteptatul proiect de adâncime, la mai bine de un deceniu după ce gazul a fost descoperit pentru prima dată în secţiunea românească a Mării Negre.
Neptun Deep, care este aşteptat să înceapă producţia în 2027, deţine o estimare de 100 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze recuperabile, ceea ce îl face unul dintre cele mai semnificative zăcăminte de gaze naturale din UE.
Odată ce va intra în producţie, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE şi, pentru prima dată, un exportator net de gaze.
OMV Petrom (ROSNP.BX), deţinută în majoritate de OMV în care statul român are o participaţie de 20,7%, a anunţat pentru prima dată în 2012 că a descoperit 42-84 bcm de gaze în Marea Neagră.
OMV Petrom şi producătorul de stat Romgaz (SNG.BX), care deţin proiectul Neptun Deep în proporţie de 50:50, au aprobat proiectul în 2023.
Producţia la capacitate maximă va fi de aproximativ 8 bcm anual, timp de aproximativ 10 ani, aproape dublând producţia de gaze a României.
Producătorii plănuiesc să vândă gazele separat, dar, conform unei legi româneşti, guvernul va avea drept de preempţiune asupra gazului din proiect.
Producătorii de gaze au declarat că există un potenţial imens pentru descoperiri suplimentare în Marea Neagră a României, unde ţara are rezerve estimate la 200 bcm, promiţând să diversifice aprovizionarea în regiune.
Materialul are ca autor Ziarul Financiar
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau