Scriitorul Orhan Pamuk a împlinit 70 de ani
Dimensiune font:
Scriitorul Orhan Pamuk, unul dintre cei mai proeminenţi romancieri turci, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2006, s-a născut în bogatul cartier Nişantaşi din Istanbul, Turcia, la 7 iunie 1952. A crescut într-o familie numeroasă asemănătoare familiilor descriese în romanele sale "Cevdet Bey and His Sons" (1982) şi "The Black Book" (1990), potrivit https://www.orhanpamuk.net/.
Din copilărie şi până la vârsta de 22 de ani, Pamuk s-a dedicat în mare măsură picturii şi a visat să devină artist. A urmat Colegiul american "Robert" din Istanbul şi a studiat timp de trei ani arhitectura la Universitatea Tehnică din oraş. A renunţat la şcoală şi la visul de a deveni arhitect şi artist, dar a absolvit şcoala de jurnalism de la Universitatea din Istanbul, fiind determinat să devină scriitor, notează https://www.nobelprize.org/.
Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 2006, susţine un discurs la Târgul de carte ”Bookfest 2008”, Bucureşti, 8 iunie 2008.
Cariera sa literară a început în 1982, odată cu publicarea primului său roman "Cevdet Bey and His Sons", povestea a trei generaţii ale unei familii bogate din Istanbul, care trăiesc în Nişantaşi, cartierul natal al lui Pamuk. Romanul a fost distins cu premiul literar naţional "Orhan Kemal". În anul următor, a publicat romanul "The Silent House", care a câştigat, în 1984, Premiul "Madarali" pentru roman iar traducerea în limba franceză a câştigat, în 1991, Premiul "Descoperirea europeană". Romanul "The White Castle" (1985) a fost publicat în engleză şi în multe alte limbi începând cu 1990 şi i-a adus scriitorului prima sa recunoaştere internaţională.
Tot în 1982, Orhan Pamuk s-a căsătorit cu Aylin Türegün, istoric, cu care a avut o fată, Rüya, născută în 1991. Cei doi au divorţat în 2002, potrivit https://www.nobelprize.org/.
Rectorul Universităţii Bucureşti Ioan Pânzaru (stg.) acordă titlul academic ”Doctor Honoris Causa” al Universităţii Bucureşti scriitorului turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2006, Bucureşti, 23 aprilie 2008.
Din 1985 până în 1988, în timp ce soţia sa era studentă la Universitatea Columbia din New York, Pamuk a însoţit-o ca cercetător invitat, folosind timpul pentru a scrie următorul său roman "The Black Book". Romanul a fost publicat în Turcia, în 1990. "The Black Book" a dus la un alt nivel prestigiul lui Pamuk atât în ţara natală cât şi la nivel internaţional, fiind perceput drept un autor popular şi experimental, în acelaşi timp, capabil să scrie despre trecut şi prezent cu aceeaşi intensitate. În 1991 a fost realizat un film "Hidden Face", al cărui scenariu scris de Orhan Pamuk s-a bazat pe câteva pagini din romanul amintit.
"The New Life" (1994), o poveste în care tineri studenţi sunt influenţaţi de o carte misterioasă, a devenit una dintre cele mai citite cărţi din literatura turcă. "My Name Is Red", despre artiştii otomani şi persani şi despre modurile lor de a vedea şi de a portretiza lumea non-occidentală, o lume redată prin intermediul unei poveşti de dragoste şi de familie, a fost publicat în 1998. Acest roman, tradus în 24 de limbi străine, a câştigat premiul francez pentru cea mai bună carte străină, premiul italian "Grinzane Cavour" (2002) şi International Dublin Literary Award (2003), arată https://assignmentpoint.com/.
De la mijlocul anilor 1990, Pamuk a adoptat o atitudine critică faţă de statul turc în articole despre drepturile omului şi libertatea de gândire, deşi a fost puţin interesat de politică. "Snow", pe care el îl descrie drept "primul şi ultimul meu roman politic", a fost publicat în 2002. Amplasat în oraşul de graniţă Kars, romanul explorează conflictul dintre islamism şi occidentalism în Turcia modernă. The New York Times a selectat romanul drept una dintre cele mai bune zece cărţi din 2004. În 2005, romanul a primit "Le Prix Médicis étranger", premiul pentru cel mai bun roman străin din Franţa, şi în septembrie 2006, a câştigat "Le Prix Méditerranée étranger".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau