Sfânta Marie Mică, sărbătorită astăzi. Semnificații și controverse: spunem sau nu „La mulți ani” Mariilor și Marinilor?
Dimensiune font:
Sfânta Maria Mică este cea dintâi sărbătoare din anul bisericesc, care începe pe 1 septembrie. Aceasta este principalul eveniment al toamnei și are loc în fiecare an pe data de 8 septembrie. Sfânta Maria Mică este sărbătorită atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică.
Din punct de vedere istoric, Nașterea Sfintei Fecioare Maria este datată între anii 19 și 22 î. Hr., reprezentând rodul rugăciunii Părinților Ioachim și Ana, care ar fi făgăduit lui Dumnezeu că, dacă vor avea un copil, îl vor închina Lui. Sărbătoarea este prăznuită în Răsărit din secolul al V-lea, iar în Occident a fost introdusă în secolul al VII-lea, în timpul Papei Serghie I, generalizarea ei având loc însă mai târziu, în secolul al IX-lea.
Duminică spunem „La mulți ani” celor care poartă numele Maria, Marian sau alte derivate. În jur de 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei cu numele Maria, cam 270.000 femei cu numele Mariana și aproximativ 51.000 femei cu numele Marinela. Cu toate acestea, cu ocazia Sfintei Maria, își serbează onomastica și cei care poartă numele de Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica etc.
Istoria sărbătorii Nașterii Maicii Domnului
Conform învățăturilor Bisericii, Sfânta Maria provenea dintr-o familie aleasă, tatăl său, Ioachim, fiind descendent al lui David, iar mama sa, Ana, din neamul preoțesc al lui Aaron. Potrivit Părinților Bisericii, Nașterea Maicii Domnului marchează debutul mântuirii omenirii de sub jugul păcatului moștenit.
Datorită faptului că a trăit o viață curată și dedicată în totalitate lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară a devenit demnă să fie mama prin care să Se nască Fiul lui Dumnezeu. Deoarece nu aveau copii, Ioachim și Ana erau batjocoriți de oameni, lipsa urmașilor fiind văzută ca un blestem divin. Potrivit obiceiului, în cea de-a cincizecea aniversare a căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu a respins jertfa lor și i-a considerat blestemați.
În ciuda acestor lucruri cei doi nu au renunțat și s-au rugat în continuare. Au decis să se retragă fiecare în post și rugăciune, Ioachim spunându-i Anei: „Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea, căci noi suntem urgisiţi de Dumnezeu. Iată, eu mă duc în munte şi acolo voi posti şi mă voi ruga lui Dumnezeu, doar, doar se va milostivi şi ne va da şi nouă un copil”. Astfel, Ana a început să se roage lui Dumnezeu, oferindu-I promisiunea că, dacă va avea un copil, îl va dedica cu sinceritate și îl va trimite să slujească în biserica lui Dumnezeu.
Îngerul Gavriil le-a comunicat că Dumnezeu va onora rugăciunea lor și le va trimite binecuvântarea Sa. Toți i-au spus că acest copil va primi Duhul Sfânt în pântecele mamei sale și va fi un „vas ales de Dumnezeu”.
Superstiții și tradiții
În cultura populară, în diferite regiuni, există diverse superstiții legate de ziua Sfânta Maria Mică. Prin urmare, iată ce ar trebui să faci și ce nu ar trebui să faci în timpul sărbătorii Nașterii Maicii Domnului. Se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, întrucât aduce ghinion şi boală. În ziua de 8 septembrie, femeile infertile trebuie să roage pentru a li se deschide pântecele și se spune că vor primi copilul mult dorit. Deoarece Fecioara Maria este ocrotitoarea tuturor mamelor, femeile gravide pot să facă rugăciuni pentru a avea o naștere ușoară și un copil sănătos. În plus, femeile trebuie să ofere struguri și prune, astfel încât cei decedați să primească din recolta toamnei. Se mai spune că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele.
În județul Iași există numeroase lăcașuri de cult care poartă hramul Nașterii Maicii Domnului. Printre acestea se numără: Mănăstirea Hadâmbu, Biserica Nașterea Maicii Domului – Talpalari, Parohia Nașterea Maicii Domnului – Chișcăreni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau