'Justiție' pe dos la ÎCCJ - O viață de om valorează mai puțin dacă ai venituri mici, familia nu merită daune morale
Dimensiune font:
Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat motivarea unei decizii din iulie 2023 prin care a casat pentru a doua oară o hotărâre a Curții de Apel Timișoara, pentru că ar fi acordat daune morale prea mari familiei unei persoane decedate într-un accident rutier provocat de neglijența CNAIR. În motivarea deciziei de casare, ÎCCJ susține că daumele morale sunt „total disproporţionate în raport atât de condiţiile de viaţă ale familiei din prezenta speţă, cât şi cu nivelul de trai existent în România”. Cu alte cuvinte, daunele morale se calculează în funcție de venitul persoanei: cu cât ești mai bogat, cu atât ai dreptul la daune morale mai mari, potrivit judecătorilor ÎCCJ.
Primul ciclu procesual
Prin sentinţa nr. 247/06.10.2020, Tribunalul Arad, secţia I civilă (...) a admis în parte, acţiunea în contradictoriu cu pârâta Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara; a obligat pârâta la plata către reclamanta A. a sumei de 7.400 RON şi a sumei de 883 euro, cu titlu de daune materiale, precum şi a sumei de 80.000 euro, cu titlu de daune morale; a obligat pârâta la plata către reclamantul B. a sumei de 100.000 euro, cu titlu de daune morale; a obligat pârâta la plata către reclamantul C. a sumei de 100.000 euro, cu titlu de daune morale; a respins, în rest, acţiunea; a obligat pârâta la plata către reclamantă a sumei de 6.000 RON, reprezentând cheltuieli de judecată parţiale.
Prin decizia nr. 67/22.04.2021, Curtea de Apel Timişoara, secţia I civilă a respins apelul pârâtei Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. - Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara prin secţia Drumuri Naţionale Arad împotriva sentinţei şi a obligat apelanta să plătească intimatei A. suma de 5.950 RON, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel.
Prin decizia nr. 815/12.04.2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă a admis recursul pârâtei Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. - Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara prin secţia Drumuri Naţionale Arad împotriva deciziei mai sus menţionate şi a trimis cauza, spre rejudecare, aceleiaşi instanţe de apel.
La rejudecare, Curtea de Apel a păstrat cuantumul daunelor morale anterior stabilite.
ÎCCJ: Victima avea venituri mici, urmașii nu merită daune morale mari
Apărarea CNAIR: Reclamanții se îmbogățesc nedrept din daunele morale
În motivarea recursului la ÎCCJ, pârâta CNAIR susține că daunele morale stabilite de prima instanță și menținute de instanța de apel sunt prea mari raportat la venitul familiei aflate în întreținerea persoanei decedate:
„Prin păstrarea daunelor morale acordate de către prima instanţă, total disproporţionate în raport atât de condiţiile de viaţă ale familiei din prezenta speţă, cât şi cu nivelul de trai existent în România, instanţa de apel a conturat o îmbogăţire fără just temei în favoarea reclamanţilor, în evidentă contradicţie cu directivele deciziei de casare.
Soluţia instanţei de apel încalcă şi prevederile art. 6 CEDO, privind dreptul la un proces echitabil, întrucât cuantumul daunelor morale de 280.000 euro este exagerat în raport cu proporţionalitatea prevăzută de jurisprudenţa CEDO în funcţie de atingerea adusă, dar şi faţă de cuantumul veniturilor realizate de către defunctul D. anterior decesului.
Referitor la veniturile realizate de defunctul D. anterior decesului acestuia, recurenta a arătat că, aşa cum rezultă din probele dosarului, venitul său mediu lunar era de aproximativ 500-600 euro/lună, respectiv circa 7.000 euro/an.
Faţă de acest venit mediu anual al defunctului, instanţa de apel a acordat intimatilor-reclamanţi daune morale echivalente cu sumele cu care ruda (soţ/tată) acestora ar fi contribuit la bugetul familiei într-o perioadă de 40 de ani, sumă complet exagerată, care nu numai că acoperă pe deplin veniturile realizate de acesta, precum şi suferinţa cauzată soţiei şi copiilor săi (aflaţi aproape de majorat) de pierderea sa prematură, dar raportat la veniturile familiei intimaţilor-reclamanţi dinainte de pierderea rudei lor apropiate, reprezintă un folos material injust acordat acestora.
Aceeaşi concluzie rezultă din simpla analiză a despăgubirilor în caz de deces cauzat prin accident, acordate cu titlu de daune morale de instanţele de judecată din Uniunea Europeană la un venit mediu net lunar de 1.576 euro, care, în medie, este de 13.636 euro pentru fiecare persoană îndreptăţită la primirea unor astfel de despăgubiri.
Cuantumul daunelor morale, pe care se impune să le primească intimaţii-reclamanţi în urma prejudiciului suferit de aceştia prin pierderea prematură a rudei lor apropiate, trebuie să fie echivalent cu acela pe care le-ar primi în cazul în care defunctul D. ar fi decedat într-un accident de circulaţie, situaţia fiind similară”, susține CNAIR.
ÎCCJ îmbrățișează perspectiva CNAIR: doar bogații pot avea pretenții la daune morale
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau