Moștenirea legendarei avocate Paula Iacob, cea care l-a apărat pe Nicu Ceaușescu. Va continua să lupte pentru oameni, chiar și după moarte

24
24-1

Dimensiune font:

| 08-10-2023 17:54

Cea care l-a apărat pe Nicu Ceauşescu în timpul procesului declanșat imediat după revoluție a rămas în memoria multor români ca o avocată ce s-a luptat pentru drepturile omului. La opt ani de la decesul ei, apropiații dau numele unei fundaţii: Paula Iacob. Sunt câteva amintiri despre cea pe care românii au cunoscut-o ca un avocat cu pledoarii spectaculoase în sălile tribunalelor.

Sintagma: „orice om, indiferent cât este de rău şi cât de grave sunt faptele sale, are dreptul la apărare”, din păcate s-a tocit în Justiţia din România. Ea nu mai reprezintă esenţa corectitudinii, a echităţii unei judecăţi, ci un paravan în spatele căruia se ascund tot felul de aranjamente tenebroase. Din păcate, consecinţele acestei stări de fapt sunt extrem de grave. Neîncrederea cetăţeanului în Justiţie, în actul de dreptate care ar trebui să i se facă. Senzaţia că în faţa statului şi a instituţiilor sale de forţă, el, cetăţeanul, care ar trebui să fie apărat de acestea, nu este decât o frunză în bătaia vântului, un fir de praf pe care o sentinţă nedreaptă, rezultată atunci când în talerele balanţei ţinută de zeiţa Justiţia nu sunt puse toate argumentele acuzării şi ale apărării, îl poate spulbera şi nenoroci pe viaţă.

Nu dintotdeauna a fost aşa. Sintagma aceasta avea foarte mare preţ în zorii drumului spre normalitate pe care pornisem cu toţii după căderea dictaturii. În anii ’90, a apăra cu adevărat pe cineva, mai ales dacă era vorba despre un fost demnitar comunist, era nu doar un act de repunere în drepturi a Justiţiei adevărate, nu doar punerea bazelor statului de drept, inexistent fără o justiţie pentru toţi cetăţenii, ci şi un act de veritabil curaj. La propriu.

Amintiri cu legendara avocată Paula Iacob, care l-a apărat pe Nicu Ceaușescu

Pe maestra Paula Iacob am cunoscut-o în astfel de împrejurări, pline de controverse, dramatism şi tensiune. Şi nu vreau să mă refer la nenumăratele momente când am avut onoarea să-mi fie parteneră în platourile de televiziune, inclusiv în emisiunile pe care le realizam. Nu de puţine ori, părerile noastre nu coincideau. Dar era o dispută mai mult decât elegantă şi civilizată, iar doamna Paula Iacob îşi susţinea punctele de vedere cu argumente solide, nu cu păreri.

Nici asupra unei trăsături pe care marele public nu i-o ştia nu am să insist prea mult. În câteva rânduri, mânat de treburi profesionale, am trecut pragul casei dumneaei. În afară de bunul gust cu care era amenajată sufrageria, pentru că doar acolo am intrat, trecând cu inima cât un purice printre mulţii câini maidanezi din curte pe care îi îngrijea, am mai remarcat ceva, care în ziua de azi este mai rar decât o piatră foarte preţioasă. Doamna Paula Iacob era o doamnă în adevăratul înţeles al cuvântului. Se bucura nespus să-şi servească musafirii cu excepţionalele tartine făcute de mâna dumneaei, care o făcuseră celebră printre prieteni, sau cu minunata îngheţată pe care o prepara în casă, după o reţetă proprie. Nu mi-am închipuit-o niciodată sunând la o firmă de catering să comande nişte pizza atunci când avea musafiri.

Sibiu. Începutul lui 1990, la puţin timp după ce căzuse dictatura. Nicu Ceauşescu fusese arătat la televizor drept un criminal. În Sibiu se trăsese în manifestanţi. Muriseră oameni. Mulţi oameni. La mai bine de o lună de la evenimentele tragice, pe străzi atmosfera era încă una de război. Tancuri, multe tancuri, blindate, militari în echipament de luptă, cu armele pregătite, gata să tragă la cel mai mic semn de alarmă. Şi multe clădiri distruse, ca după un bombardament intens. Se vorbea despre terorişti. Oamenii cenuşii treceu grăbiţi, să se închidă cât mai repede în case. Nu ştiai, la căderea serii mai ales, de unde putea veni un glonte rătăcit, sau tras intenţionat pentru a crea panică.

Ce s-a întâmplat la procesul de la Sibiu al lui Nicu Ceaușescu, în 1990

Procesul lui Nicu Ceauşescu se ţinea în centrul oraşului, în sala mare a Casei de Cultura a Sindicatelor. Toate clădirile din jur, inclusiv hotelul mare aflat lângă sală, erau goale. Ca nu cumva să se ascundă în ele terorişti, care să atace şi să-l elibereze pe fiul dictatorului. Intrările erau păzite straşnic. Ca să intri în sală, în afară de acreditarea de jurnalist, ni se făcea şi un veritabil control antiotero. Toţi cei veniţi în Sibiu care aveau legătură cu acest proces, magistraţi, avocaţi, jurnalişti, fusesem cazaţi în singurul hotel funcţional, aflat peste drum. Şi sala de şedinţe, şi hotelul, dar mai ales sala, erau înconjurate de blindate şi militari gata să tragă. De la hotel la sală străbăteam un drum de câteva sute de metri, şi el păzit de militari înarmaţi. Singurii care aveam oarecare libertate de mişcare eram jurnaliştii, care însoţeam echipele de procurori militari care verificau pe teren informaţiile despre tot felul de atrocităţi.

Nu întâmplător am descris toate acestea. Ci pentru a arăta câtă valoare avea atunci dreptul oricărui om la un proces echitabil. Dreptul la apărare. Drept care îl putea costa pe apărător chiar viaţa. Când se rostea: „Fiat iustitia, pereat mundus”! atunci chiar avea o greutate aparte.

În aceste condiţii, în această atmosferă, maestra Paula Iacob l-a apărat pe Nicu Ceauşescu. L-a apărat în adevăratul înţeles al cuvântului, nu aşa cum au făcut aşa-zişii avocaţi în procesul lui Nicolae şi Elena Ceauşescu, când erau în acuzaţii mai vehemenţi decât procurorii. L-a apărat cu argumente, cu declaraţii de martori, cu fapte. Nu era vorba de a-l scoate nevinovat. Pentru că nici nu s-a întâmplat asta. Dar Nicu Ceauşescu a plătit numai pentru faptele sale, nu pentru că era fiul fostului dictator, aşa cum se dorise la începutul procesului.

Mai mult. În timpul procesului s-a dovedit că vinovatul principal pentru măcelul din Sibiu era colonelul Dragomir, comandantul garnizoanei oraşului. Vă daţi seama, să reiasă din pledoarii şi probele administrate că vinovatul principal este chiar comandantul celor care încă ocupau străzile cu tancurile şi blindatele lor, gata să tragă, printre care treceai de mai multe ori pe zi. Ştiu că a şi fost ameninţată atunci. Nu de la dumneaei știu.

Fundația „Paula Iacob” îi va duce moștenirea spirituală și profesională mai departe

Cred că atunci, la Sibiu, sub acea presiune uriaşă, s-a pus o cărămidă la temelia statului de drept în România şi la speranţele noastre într-o democraţie autentică.

Din păcate, astăzi, am rămas numai cu acea temelie. Peste ea s-a construit un edificiu strâmb, în care cetăţenii nu mai au încredere. Poate că şi acesta este un mod de a reveni la temelia de atunci. Păstrând memoria maestrei Paula Iacob în fundaţia care-i poartă numele. Fundaţie pe care, discipolul maestrei, avocatul Daniel Ionaşcu o iniţiază acum, la opt ani de când Paula Iacob a plecat dintre noi. Să încercăm şi astfel să reconstruim ceea ce ne doream cu toţii la începutul anilor ’90. O justiţie corectă, în care orice om, cât de rău ar fi şi oricât de grave ar fi faptele sale, să aibă parte de o judecată dreaptă. Iar expresia: „Fiat iustitia, pereat mundus” să capete şi în ţara noastră greutatea pe care o are în ţările civilizate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:50

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale / Dosarul va fi examinat 'cât mai curând posibil'
02/01/2025 10:33

Călin Georgescu a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) decizia Curtii Constitutionale privind anularea alegerilor prezidentiale din Romania. Demersul juridic este realizat i ...

Omul care ar trebui să fie acum la Cotroceni în locul lui Klaus Iohannis. Tudorel Toader: CCR nu i-a prelungit mandatul
29/12/2024 22:52

Tudorel Toader a explicat cine ar trebui, de fapt, să fie acum presedinte al Romaniei in locul lui Klaus Iohannis. Crin Antonescu, candidatul la prezidentiale sustinut de coalitia pro-europeană, Kelemen Huno ...

Pronosticul lui Tudorel Toader: Călin Georgescu va pierde procesul contra BEC dar va putea candida din nou la prezidențiale
29/12/2024 22:27

Fost judecător CCR si fost ministru al Justitiei, Tudorel Toader a declarat că in opinia sa demersul juridic prin care Călin Georgescu a contestat anularea alegerilor va fi respins de Curtea de Apel Bucures ...

Zegrean. ”S-au speriat, au anulat, acum caută dovezi„
29/12/2024 21:53

Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale, spune că nu il mai pot inlătura pe Călin Georgescu din cursa pentru Cotroceni, acesta putand fi oprit numai in baza unei condamnări definitive. ...

Statul român, dat în judecată în numele românilor din diaspora
28/12/2024 13:48

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) anuntă că a dat in judecată statul roman pentru ii ignoră in continuare pe romanii plecati la muncă in străinătate, refuzan ...

Tabelul vârstei de pensionare: Află când vei ieși la pensie, în funcție de anul nașterii
27/12/2024 23:07

  La 1 septembrie 2024 a intrat in vigoare noua lege a pensiilor, care modifică semnificativ sistemul de pensionare din Romania. Pe langă ajustările veniturilor pensionarilor, actul normativ intro ...

Judecătorii au decis schimbarea încadrării juridice în dosarul lui Vlad Pascu. Cu cât i-ar putea crește pedeapsa
24/12/2024 00:32

Judecătoria Mangalia a decis schimbarea incadrării juridice in dosarul lui Vlad Pascu din vătămare corporală, in vătămare corporală agravată. Astfel, pedeapsa tanărului care a accidentat mortal doi ti ...

Se complică situația: Kensington depune plângere penală, după ce s-a aflat că o campanie PNL a fost clonată pentru Călin Georgescu
22/12/2024 00:31

ANAF a descoperit intr-un control după anularea alegerilor prezidentiale că una dintre cele mai importante campanii pe TikTok a lui Călin Georgescu a fost plătită de către PNL. Cei de la Kensington Commun ...

CCR salvează pensiile speciale de impozitarea progresivă
20/12/2024 08:21

Curtea Constituţională a Romaniei a constatat, joi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile din Codul fiscal privind impozitarea progresivă a pensiilor. Măsura a fost prevăzută in reforma pensiilor spe ...

Ce bani îți aduc în plus la pensie indexarea plus Mica Recalculare? Creșteri și de 1.000 lei
14/12/2024 19:54

 Ce bani iti aduc in plus la pensie indexarea plus Mica Recalculare. Cresteri si de 1.000 lei pentru anumite categorii de pensionari.La idnexarea crestrerea medie este de aproape 350 le ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei