„Iaşul este cu trei ani în urma Clujului, din punct de vedere industrial”
Dimensiune font:
Cu o populaţie stabilă de peste 770.000 de locuitori, care îl plasează pe locul doi în România, după municipiul Bucureşti, la numărul de locuitori, judeţul Iaşi a atras în ultimii ani investiţii în zona producţiei de componente auto şi în IT, regiunea fiind cunoscută pentru forţa de muncă ceva mai ieftină decât în restul ţării. În momentul de față, aproximativ 1.600 de firme activează în zona industrială a Iașului, cu o cifră de afaceri de peste 1,7 miliarde de euro.
Cei mai mari jucători din economia ieşeană provin din industrii diverse şi au totodată o structură diferită a acţionariatului. Printre firmele cu afaceri în Iași se numără cele deţinute de străini, de antreprenori români, de către stat sau chiar de către salariaţi. Volumul producției industriale din Iași s-a redus în primele 11 luni ale anului trecut cu 10,2% în termeni anuali, cele mai vulnerabile ramuri, în contextul pandemiei, continuând să rămână fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și fabricarea autovehiculelor. „La Iași, în noiembrie anul trecut a avut loc o revigorare a activității industriale și avem o cifră de afaceri cu 9% mai mare în 2020, față de 2019. Asta și datorită faptului că în ultimele luni ale anului trecut, în ultimul trimestru, a avut loc o revigorare a industriei, în mod special cea legată de autotomotiv (industria automotive cuprinde o sferă largă de firme care se ocupă cu proiectarea, asamblarea și vânzarea automobilelor - n.r.), iar noi în Iași avem câteva firme foarte mari în domeniu. A avut loc această redresare, mai ales datorită resuscitării pieței de autoturisme și autovehicule din Asia de Sud-Est și din China. Așadar, industria ieșeană este conectată foarte mult la ceea ce înseamnă export”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi
În timp ce industria creativă din Iași își menține trendul ascendent, industria HoReCa a avut o scădere semnificativă anul trecut, din cauza panedemiei. PIB-ul total al județului Iași este deteminat de industria tradițională și cea creativă, depășind astfel serviciile sau comerțul. „Avem industriile creative care funcționează încă în Iași, tot ceea ce este legat de industrii creative, dar avem și această scădere înregistrată la firmele de eventimente, care sunt legate de organizarea de congrese, simpozioane, cu tot lanțul aferent, care înseamnă HoReCa și care a scăzut cu mai bine de 20-30%, în medie. Una peste alta, la bilanțul anului 2020 probabil că Iașul se va afla pe media națională”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.
Agricultura, zona industrială, domeniul farmaceutic şi educaţia sunt printre ariile de interes ale investitorilor străini.
Cu o rată a şomajului destul de scăzută şi cu un salariu mediu lunar de circa 1.500 de lei net, care se apropie de media naţională, piaţa muncii din Iaşi arată mai bine în statistici față de cea a județelor vecine. Oamenii de afaceri locali spun însă că Iaşul este cu trei ani în urma Clujului, din punct de vedere industrial. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau