Apicultorii ieşeni au avut cea mai proastă recoltă din ultimul deceniu
Dimensiune font:
Apicultorii ne avertizează că mierea românească va fi nu doar mai puţină, ci şi mai scumpă. Ei spun că e cea mai proastă recoltă din ultimul deceniu. Asta pentru că aproape toate plantele de pe câmp s-au uscat şi nu mai au polen. În astfel de situaţii, albinele trebuie să fie hrănite de apicultori. Aceştia spun că singura salvare este ajutorul primit de la stat, însă banii sunt foarte puţini.
Chiar dacă în această perioadă sunt anunţate ploi, apicultorii spun că nu se mai poate face nimic în ceea ce priveşte îmbunătăţirea producţiei de miere de albine. Din cauza secetei şi temperaturilor extrem de ridicate, producţia de miere este compromisă aproape în totalitate. „Nu mai poate fi salvat nimic. La mierea de salcâm, producţia a fost de 10-15 la sută faţă de cât ar fi fost într-un an normal, cu o producţie medie, la tei producţia a fost zero, iar la miere polifloră producţia e de 30 la sută dintr-un an mediu”, a spus ieşeanul Ioan Scutaru, apicultor.
Costel Iordache este şi unul dintre apicultorii care, pentru a produce miere, şi-a dus stupii în alte zone din ţară, după ce florile de pe câmp s-au uscat. Alţi apicultori sunt nevoiţi să îşi hrănească singuri albinele, ceea ce înseamnă costuri în plus. „În zona noastră producţia de miere se face până se termină floarea soarelui. Deja se începe pregătirea familiilor pentru perioada de iarnă. Ceea ce mai adună ele acum, câte un pic, este doar pentru hrana lor. Practic, începând cu luna august încep stimulări cu sirop de zahăr, cu plante medicinale. Până la mijlocul lunii septembrie, cu acest sirop se stimulează albinele astfel încât regina să mai poată depune ouă. Tot în septembrie se fac şi nişte completări cu hrana necesară pentru iarnă. Dacă am fi avut un an bun, în care albinele aveau de unde să îşi adune resursele de hrană, noi nu ar mai fi trebuit să facem toate astea”, a spus Costel Iordache.
Din cauza secetei dar şi a costurilor mai mari de producţie a crescut şi preţul mierii de albine de pe piaţă. „Mierea de salcâm a ajuns să coste 45 de lei kilogramul. Înainte, era 35 de lei pe kilogram... A crescut şi preţul la polifloră cu circa 5 lei pe kilogram. Procentual vorbind, preţurile sunt mult mai mici în comparaţie cu cheltuielile. Sunt situaţii în care cheltuielile au crescut cu 50-60 la sută şi mă refer la zahăr, la materiale, la rame şi multe altele”, a spus Costel Iordache.
Deoarece cheltuielile s-au dublat, unii apicultori au trebuit să renunţe la pasiunea lor.
Apicultorii spun că se mai întâmplă un fenomen: depopularea familiilor de albine din cauza lipsei de polen. „Din cauza secetei, dimineaţa nu a mai fost rouă pe plante. A scăzut numărul de indivizi din familie. Pentru a preîntâmpina acest lucru, albinele trebuie hrănite cu resursă proteică. Această resursă e adunată din polen. Fiind puţin polen, au crescut mai puţine albine. Cine şi-a dat seama de această problemă a introdus turtele proteice, care să asigure nevoile albinelor. Cine nu, s-a trezit cu ramele goale, fără să ştie de ce”, a spus Costel Iordache.
Producătorii de albine se plâng şi de numărul tot mai scăzut al cumpărătorilor de miere. Pentru să salariile nu au crescut, dar în schimb le-au crescut cheltuielile, pentru tot mai mulţi oameni mierea a ajuns să fie un lux. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau