Ce s-a intamplat cu fabrica de diamante construita de Ceausescu, aflata pe locul trei in lume la calitatea produselor. Interesele imobiliare care au falimentat afacerea

00000  media-1454

Dimensiune font:

| 29-03-2021 08:43

Romania a avut pana la mijlocul anilor '2000 singura fabrica de diamante sintetice din Europa de Sud-Est. A fost infiintata in 1974, de Nicolae Ceausescu care a "importat" tehnologie din tarile mai dezvoltate cu ajutorul spionilor romani. Acestia au obtinut informatii in special din Suedia si Germania.

Construita pe bulevardul Timisoara din Bucuresti, noua fabrica de diamante sintetice a fost denumita "RAMI Dacia". Numele vine de la "Regia Autonoma a Ministerului de Interne". La fel ca in majoritatea tarilor, productia de diamante sintetice a plecat dintr-o necesitate industriala. Canalul Dunare-Marea Neagra, Metroul din Bucuresti, santierele de constructii de locuinte si mai tarziu Casa Poporului solicitau scule dintre cele mai performante pentru taierea si slefuirea unor materiale dure.

De asemenea, diamantele sintetice erau folosite in activitatea de forare dupa petrol si gaze naturale. Cum importurile erau drastic controlate, solutia era ca aceste scule diamantate sa fie produse in tara. Tehnicieni si cadre universitare au primit astfel ordinul de a pune la punct in Romania o fabrica de diamante sintetice.

Dupa revolutie, RAMI Dacia cuprindea fabrica de diamante, intreprinderea de comert exterior a Ministerului de Interne, un restaurant, iar pe parcurs a mai primit si o fabrica de confectii care inainte de 1989 apartinuse SRI. Treptat, compania a ramas numai cu productia de materiale superabrazive - diamante sintetice. In jurul fabricii circula istorioare despre felul in care regimul comunist vindea pietre pretioase contrafacute pe pietele occidentale sau despre puritatea diamantelor fabricate la Rami Dacia.

Calitate deosebita a produselor


Datorita calitatii diamantelor fabricate la Bucuresti, fabrica a ajuns sa fie o veritabila mana cereasca pentru regimul comunist in ceea ce priveste valuta care intra in tara. Primele cristale de diamant sintetic au fost obtinute in Romania in toamna anului 1974, iar productia la nivel industrial a inceput in anii 1977-1978.

Fabrica a ajuns pe locul trei in lume la calitatea pietrelor si pe patru la nivel cantitativ, spun fosti angajati care mergeau la targuri internationale. Cei trei producatori de diamante sintetice mai mari decat Rami Dacia erau canadienii de la General Electric, Element 6 din Africa de Sud si coreenii de la Il Jin.

 

 teren, fabrica, diamante, rami dacia

Cladiri in care a functionat fosta fabrica de diamante. Foto: metropotam.ro

Ulterior si alte tari din blocul comunist au demarat productia de diamante sintetice, niciuna insa nu a reusit sa obtina calitatea atinsa de fabrica romaneasca. Romania ar fi detinut o retea de contrabanda in Occident, iar dupa construirea fabricii de diamante sintetice, contrabandistii platiti de statul roman ar fi vandut la negru diamante sintetice in Europa Occidentala, sustine Ion Pacepa, cel mai important dezertor din sistemul comunist de informatii.
 

Ajuns in America, Pacepa a publicat in cartea sa "Orizonturi Rosii" o povestire despre visul lui Ceausescu de a avea propria fabrica de diamante. "Stele" - era eufemismul pe care sotii Ceausescu il foloseau cand vorbeau despre diamante. Amandoi erau fascinati de pietrele pretioase cu care puteau cumpara orice. Atat de fascinati, incat au dezvoltat o relatie de amicitie cu Jean Bedel Bokassa, dictator din Republica Centrafricana, doar pentru concesionarea unor mine de exploatare a diamantelor.

Sute de milioane de dolari pe an


Perioada de glorie a fabricii a fost in anii '80, cand se produceau zece milioane de carate pe an. La jumatatea deceniului s-a atins apogeul productivitatii, douazeci de milioane carate, la o valoare nominala de 12 dolari/carat. Se obtineau astfel 240 de milioane de dolari pe an din exporturile oficiale. Spre finalul regimului comunist, activitatea fabricii a scazut mult, Ceausescu fiind preocupat sa plateasca datoriile externe ale Romaniei. Fara investitii in utilaje, calitatea si cantitatea diamantelor sintetice produse la Bucuresti a evolut in sens negativ.

Societatea a fost subordonata Ministerului de Interne pana in anul 2005, cand a fost preluata de AVAS. In decembrie 2006, compania RAMI Dacia a fost privatizata, Asociatia Salariatilor preluand pachetul de 100% din actiuni de la AVAS.

Intreaga tranzactie a fost in valoare de 8,4 milioane euro, din care pretul pachetului de actiuni a reprezentat 4,5 milioane euro, restul fiind promisiuni: 2 milioane euro investitii de dezvoltare, un milion euro in capital de lucru si 830 mii euro investitii de mediu. In 2006, aproximativ 70% din cifra de afaceri a companiei era generata de productia de diamante, iar restul, din fabricarea de produse abrazive.

Doua treimi din productie era exportata, principala destinatie fiind Olanda. Productia fabricii era de peste 6 milioane de carate de diamant sintetic in anul 2004, pentru ca in 2005 sa scada la 2,7 milioane carate.

Privatizare, faliment si un parc de distractii


Dupa privatizare o parte din spatiile fabricii au fost scoase la inchiriat, oamenii au fost disponibilizati iar utilajele in valoare de milioane de euro vandute la fier vechi. Totul a devenit o afacere imobiliara. Pe locul fostei fabrici a aparut un parc de distractii administrat de World Park SRL. Afaceristul Razvan Petrovici este asociatul unic al firmei, iar Doina Gangoe, fostul presedinte al Asociatiei Salariatilor si director general al RAMI Dacia, este director.

Parcul de distractii a fost deschis in 2011, dupa o investitie de 5 milioane de euro, dar nu a rezistat pe piata. La inaugurare au venit Nadia Comaneci, Elena Udrea si fostul primar al orasului Chicago, Richard M. Daley. Ulterior, insa, s-a constatat ca parcului ii lipsesc punctele majore de atractie, iar numarul de vizitatori era cu 70% mai mic decat cel preconizat in studiul de fezabilitate. In aceste conditii, parcul a fost inchis in 2014, iar activele au fost scoase la vanzare.
 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
COMUNICAT DE PRESĂ. Creșterea gradului de digitalizare în cadrul AXA FARM S.R.L.
07/11/2024 14:05

 COMUNICAT DE PRESĂ. Cresterea gradului de digitalizare in cadrul AXA FARM S.R.L.

COMUNICAT DE PRESA. “Dezvoltarea si eficientizarea capacitatii de productie a mobilei de bucatarie a societatii Bucurosii SRL”, cod Smis 313658
07/11/2024 13:43

 COMUNICAT DE PRESA. “Dezvoltarea si eficientizarea capacitatii de productie a mobilei de bucatarie a societatii Bucurosii SRL”, cod Smis 313658

2024, cel mai cald an din istorie
07/11/2024 12:00

Anul 2024 va fi aproape sigur cel mai cald an inregistrat vreodată, a declarat joi Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene. Datele au fost făcute publice inaintea summitu ...

Abatoarele din Europa, cucerite de români
07/11/2024 11:04

Măcelarii romani sunt apreciati astăzi in abatoare din intreaga Europă, lucrand, in număr de mai multe mii, in cadrul celor mai mari fabrici din industria cărnii, in tări precum Germania, Austria, Italia, ...

Lansarea proiectului: GRUSMAN EUROLOGISTICS SRL
07/11/2024 10:37

 Lansarea proiectului: GRUSMAN EUROLOGISTICS SRL

COMUNICAT DE PRESA “Dezvoltarea societatii INFRACONCEPT SRL”, cod Smis 317175
07/11/2024 10:18

 COMUNICAT DE PRESA “Dezvoltarea societatii INFRACONCEPT SRL”, cod Smis 317175

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” KAMA CUTTING SRL,
07/11/2024 09:00

„PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!”  KAMA CUTTING SRL,

Lansarea proiectului: SC ANGELA INTERNATIONAL SRL
07/11/2024 09:00

 Lansarea proiectului: SC ANGELA INTERNATIONAL SRL 

 COMUNICAT DE PRESA. Investiţii pentru digitalizarea companiei CAMBRIDGE STAR SRL. Lansarea proiectului
07/11/2024 09:00

  COMUNICAT DE PRESA. Investiţii pentru digitalizarea companiei CAMBRIDGE STAR SRL. Lansarea proiectului

Dolarul a crescut cu peste 6 bani
06/11/2024 22:08

Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidentiale din Statele Unite si recastigarea de către republicani a Senatului american au determinat aprecierea dolarului si a criptomonedelor. Rămane de văzut cum ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei