HoReCa, zdrobită de COVID. Peste 100.000 de locuri de muncă s-au pierdut
Dimensiune font:
Dragoş Anastasiu, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism, a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia gravă în care se află sectorul HoReCa. „Ne-am pus şi noi această întrebare (a numărului locurilor de muncă pierdute în HoReCa de la debutul restricţiilor, n.r.), am cerut acum o săptămână la Guvern această statistică şi nu am primit-o. De asta mă abţin să vă dau cifre, ceea ce pot să spun însă este că din aşteptările noastre cifrele sunt considerabile. Plus că s-a terminat şi sezonul, erau multe hoteluri sezoniere care-şi prelungeau activitatea peste iarnă şi nu mai fac acest lucru acum. Deci mi-e teamă că din cei aproape 200.000 de oameni pe care îi avem angajaţi în mod direct şi alţii angajaţi în activităţi conexe, de evenimente şi altele, eu cred că în contextul măsurilor actuale şi a ajutorului actual, aşa cum industria a scăzut cu 65%, cel puţin aşa va scădea şi numărul de angajaţi”, a declarat Dragoş Anastasiu.
100.000 de locuri de muncă pierdute
Şi preşedintele FIHR, Călin Ilie, a avertizat că numărul locurilor de muncă pierdute din cauza restricţiilor este uriaş. „Nu avem cifre exacte, din păcate am făcut o solicitare la Ministerul Muncii dar nu ni s-a răspuns încă. Eu mă bazez pe un chestionar pe care l-am făcut în rândul membrilor şi care spuneau că până la finalul anului 40% din angajaţi vor fi concediaţi dacă statul nu vine cu un ajutor de stat consistent, ceea ce nu s-a întâmplat. Dacă vorbim de 40% din cei 200.000 de angajaţi direcţi din industrie, deja vorbim de 80.000 de oameni. Deci acestea ar fi estimările bazate pe un chestionar făcut de noi cu Cushman&Wakefield, undeva în august. Acest studiu era în august, de atunci datele problemei s-au intensificat, deci şi eu estimez că vor fi în jur de 100.000 de şomeri din industria noastră directă, ca rezultat al pandemiei”, a spus Ilie.
Sursa: digi24.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau