În plină pandemie, ieşenii au înmatriculat cele mai multe firme din ultimele decenii
Dimensiune font:
* luna trecută, 401 ieşeni (persoane fizice şi juridice) au intrat în afaceri, sub o formă sau alta, cifra reprezentând un record în ultimele decenii * majoritatea ieşenilor preferă societăţile cu răspundere limitată (SRL) * Iaşul a devenit, în ultimele luni, lider naţional în privinţa întreprinderilor individuale înmatriculate – 357 de la începutul anului * în ceea ce priveşte noile întreprinderi familiale, Iaşul continuă să piardă teren, trendul fiind unul puternic descrescător
Deşi epidemia de coronavirus a adus destul de multe interdicţii şi a generat o criză economică care nu s-a estompat, ci continuă să-şi arate colţii, ieşenii au dovedit, luna trecută, un apetit deosebit pentru afaceri.
În august, 401 ieşeni (persoane fizice şi juridice) au intrat în afaceri, sub o formă sauu alta, cifra reprezentând un record în ultimele decenii. Cele mai multe firme nou înfiinţate au fost societăţile cu răspundere limitată (SRL) – 255, PFA (persoană fizică autorizată) – 91, întreprinderi individuale (II) – 47, întreprinderi familiale – 8.
În total, de la începutul anului în curs şi până la 1 septembrie, la Iaşi au fost înscrise în Registrul Comerţului 2.959 societăţi, marea majoritate SRL - 1.945, şi PFA – 634.
Spre comparaţie, în luna august a anului trecut au fost înmatriculate în Registrul Comerţului Iaşi doar 330 de societăţi comerciale, însă numărul total al firmelor devenite funcţionale în primele 8 luni din anul 2019 a fost mult mai mare – 3.946.
Fapt îmbucurător, din ce în ce mai mulţi ieşeni preferă să meargă pe cont propriu în afaceri, numărul întreprinderilor individuale constituite de la 1 ianuarie la 1 septembrie 2020 fiind de 357, Iaşul devenind astfel lider naţional la acest capitol, devansând judeţele Dâmboviţa - 300, Sălaj – 269,Bacău - 244, Prahova – 240, Harghita - 223.
În ceea ce priveşte noile întreprinderi familiale, Iaşul continuă să piardă teren, trendul fiind unul puternic descrescător – doar 21 în primele 8 luni ale anului în curs, spre deosebire de intervalul ianuarie – august 2019, când au fost înmatriculate 51, sau primele opt luni din 2018, cu 62 întreprinderi familiale.
O întreprindere individuală se poate constitui cu maxim 8 angajaţi şi maxim zece clase de activităţi prevăzute de codul CAEN. În cazul decesului titularului persoană fizică, moştenitorii pot continua activitatea, lucru care nu se întâmplă în cazul unui PFA.
Costurile de înfiinţare sunt mai reduse decât în cazul unui SRL, contabilitatea este de nivel simplu, nu este obligatorie angajarea unui contabil autorizat, iar înregistrarea fiscală are loc la ANAF şi poate fi de două tipuri. însă în ambele cazuri taxele se vor plăti o dată la 3 luni. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau