Teba Industry a câştigat războiul cu Ispal
Dimensiune font:
* magistraţii ieşeni au respins acţiunea formulată de Ispal, prin care aceasta a contestat dreptul de proprietate a Teba asupra celor 10 hectare de teren din Calea Chişinăului
Firma Ispal SRL a pierdut procesul intentat Teba Iaşi Industry, Municipiului Iaşi, Ministerului Economiei şi Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (fostă AVAS). Este vorba de un litigiu având drept miză terenul pe care se află halele celor de la Teba, Ispal contestând modul în care Teba Iaşi Industry s-a achitat de sarcinile din contractul de privatizare din momentul preluării fostei fabrici de textile, Tomiris. Magistraţii ieşeni, însă, au respins acţiunea celor de la Ispal. „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Municipiului Iaşi. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a AAAS şi respinge acţiunea în contradictoriu cu aceasta ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană fără calitate procesuală pasivă. Respinge acţiunea. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în sentinţa instanţei de luna trecută. Altfel spus, telenovela disputei având ca miză patrimoniul fostei fabrici Tomiris, deţinut cât se poate de legal de Teba Industry, se apropie de final astfel încât proprietarul va putea face orice doreşte cu respectivele bunuri.
Scurt istoric
Până în urmă cu câţiva ani, în Iaşi a funcţionat o fabrică de mătase care a purtat mai multe denumiri, devenind, în 2000, Teba Iaşi Industry, în urma privatizării SC Tomiris. Atunci, Teba a preluat o societate aflată cu un picior în groapă, dovadă datoriile acumulat de Tomiris la bănci, furnizori şi la bugetul de stat. Însă după privatizarea din martie 2000, în urma unui amplu proces de retehnologizare şi, evident, a unei infuziii de capital, societatea a renăscut sub acţionariatul Teba. Noua conducere a fabricii nu numai că a respectat întocmai condiţiile prevăzute în contractul de privatizare, prin care se obliga să nu-şi modifice timp de trei ani obiectul de activitate, dar a şi triplat durata acestei perioade, vreme de nouă ani reuşind să menţină la un nivel foarte înalt standardele de performanţă. Cu 98% din producţie destinată exportului, Teba s-a făcut remarcată ca lider în industria textilă autohtonă, reuşind în paralel să dubleze numărul de angajaţi, de la 500 în momentul preluării Tomiris, la peste 1.000
Cum s-a pricopsit Teba cu un chiriaş-problemă
Pentru Teba, lucrurile s-au complicat începând cu 2009, când, datorită conjuncturii economice interne şi internaţionale nefavorabile, precum lipsei forţei de muncă calificate, firma a fost nevoită să înceteze activitatea şi să abordeze un domeniu nou de activitate, închiriind fostele hale de producţie. Printre chiriaşi s-a numărat şi Ispal (firmă specializată în activitatea de producţie-mobilier la comandă), cele două entităţi reuşind să coabiteze deşi locatarul avea să înregistreze întârzieri în achitarea chiriei. De altfel, conflictul aflat în atenţia magistraţilor ieşeni a fost declanşat de Ispal, în momentul în care acţionariatul Teba a decis înstrăinarea proprietăţii de aici, în scopul realizării unei regenerări urbane de amploare a întregii zone. Realizând că-şi va pierde calitatea de chiriaş, Ispal a cerut judecătorilor să constate ce Teba a încălcat prevederile contractului de privatizare din 1994, mai exact că nu s-a folosit de teren pentru a-şi desfăşura activitatea economică stabilită odată cu privatizarea.
Neavând fundament, lucru constatat ulterior de magistraţi, juriştii Ispal au chemat în judecată inclusiv Primăria Iaşi, cerând autorităţilor locale să îşi aroge dreptul de proprietate, în calitate de reprezentant al statului, pentru cele 10 hectare, pe motiv că suprafaţa ar trebui folosită de Teba, în scopul realizării de investiţii şi angajării forţei de muncă pentru continuarea producţiei şi nu închiriată.
Evident, demersul celor de la Ispal a fost unul forţat atât timp cât, aşa cum am amintit anterior, în perioada 2000-2009, Teba a menţinut obiectul de activitate al Tomiris S.A., având în această perioadă peste 1.000 de angajaţi, iar din anul 2009 până în prezent societatea funcţionează în continuare, schimbând doar domeniul de activitate principal, fără oprirea activităţii,
fiind astfel îndeplinite toate condiţiile impuse prin contractul de privatizare. De altfel, faptul că Teba are, din 2018, un alt obiect de activitate decât cel din 2000 nu a constituie motiv pentru desfiinţarea actului administrativ emis în deplină legalitate în anul 1994, lucru confirmat de magistraţi în decizia de luna trecută.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau