Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE

default

Dimensiune font:

| 07-07-2014 13:32

 

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE. Dusmanii invizibili ai facturii de electricitate

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau degeaba

616 TWh: atat consuma in fiecare an dispozitivele smart, adica cele care se pot conecta la Internet, fie ca e vorba de routere wireless, de televizoare inteligente sau de frigidere cu display si Wi-Fi. Ca sa aveti un termen de comparatie, toata Romania consuma intr-un an de 12 ori mai putina electricitate: sub 50 TWh (Terawati/ora). Iar pana in 2030, numarul aparatelor smart ar putea creste de zece ori, caz in care ar ajunge sa consume mai mult curent electric decat foloseste acum toata Europa. Si asta doar stand in priza, fara sa fie efectiv folosite


Nu este vorba de un scenariu apocaliptic imaginat de ecologisti, ci de un raport foarte serios realizat de Agentia Internationala pentru Energie (IEA) din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Publicat la inceputul lunii iulie, raportul atrage atentia asupra unui aspect pana acum neglijat al tehnologiei smart: faptul ca acestea consuma mult mai mult curent electric decat cele traditionale. Iar cea mai mare parte a acestui consum este inregistrata atunci cand aparatele sunt in stand-by – adica, din punctul nostru de vedere, nu functioneaza.


Receiver-ul TV, dusmanul facturii de curent
Stand-by nu inseamna de fapt ca aparatul respectiv este inchis, avertizeaza expertii IEA. Dimpotriva, ca urmare a faptului ca aceste dispozitive se conecteaza si la Internet, consumul de energie e la fel de mare ca atunci cand sunt deschise. Un exemplu sunt receiverele TV, pe care le folosesc si in Romania companiile de cablu sub diferite denumiri (mediabox, decodor etc.). In Statele Unite sunt 160 de milioane de astfel de aparate consuma anual 18TWh de curent electric, peste jumatate in modul stand-by. Costul pentru consumatori al receiverelor in stand-by: un miliard de dolari, bani cheltuiti pe nimic.
Cat ii costa pe romani aceste aparate? In conditiile in care energia electrica este un pic mai scumpa la noi decat de americani, cele aproximativ 3 milioane si jumatate de romani care au receivere platesc la facturi aproape 50 de milioane de dolari pentru curentul consumat de acestea. Dat fiind ca romanii se uita in medie 6 ore si jumatate la televizor in fiecare zi, inseamna ca aproximativ 36.5 milioane de dolari sunt practic aruncati la cos in fiecare an in tara noastra, fiindca acesti bani se duc pe consumul de curent inregistrat atunci cand receiverele sunt in stand-by.
 



Guvernul SUA contra vampirilor energetici
In aceste conditii nu e deloc uimitor ca guvernul SUA a lansat o campanie impotriva acestor aparate care consuma pe ascuns curent si care au fost botezat “vampiri energetici”. In cadrul campaniei, americanii sunt sfatuiti sa inchida aparatele direct din butonul de la triplu stecher sau pur si simplu sa le scoata din priza. O gospodarie din SUA pierde in medie 100 de dolari pe an din cauza aparatelor in stand-by iar in facturi, costul acestora depaseste 10 miliarde, spun cifrele Departamentului pentru Energie. Iar in Marea Britanie, un studiu similar realizat in 2011 a aratat ca o gospodarie cheltuieste anual pana la 150 de dolari pe curent consumat de aparate in stand-by.


Problema nu e noua: inca din 1986 expertii au tras un semnal de alarma asupra consumului de energie electrica in stand-by, intr-o perioada cand afara de calculatoare niciun dispozitiv nu se conecta la net. De exemplu, cuptorul cu microunde consuma mai mult curent afisand ora in modul stand-by decat incalzind mancare. Guvernele din intreaga lume au impus in anii ‘2000 standarde care sa limiteze consumul in modul stand-by, insa acestea au devenit depasite odata cu aparitia dispozitivelor smart. Si cum acestea sunt online in stand-by, problema nu a facut decat sa se amplifice.
buton inchis deschis


OFF e noul ON

Daca modul stand-by e ineficient, atunci putem sa inchidem din buto, nu? Ei bine, nu. Dispozitivele moderne nu mai au buton de “inchis”, spun expertii Agentiei Internationale pentru Energie . OFF e de fapt o forma moderata de ON, si asta chiar si in cazul dispozitivelor care nu se conecteaza la net: motivul tine de necesitatea ca acestea sa porneasca instantaneu, fara sa se mai “incalzeasca”, ca aparatele de pe vremea bunicilor. Or asta nu se poate decat daca anumite componente sunt functionale si atunci cand aparatul este, teoretic, inchis. “Toate aparatele consuma curent electric tot timpul”, conchide raportul IEA – desigur, cu conditia sa fie in priza.


In urmatoarea perioada lucrurile nu vor face decat sa se agraveze, spune IEA; “cererea de electricitate a economiilor noastre tot mai digitale creste alarmant”. Din ce in ce mai multe dispozitive incep sa se conecteze la Internet, de la televizoarele si frigiderele smart, care au devenit banale, pana la termostatele inteligente in care Google a investit miliarde anul acesta.
google nest


Daca lucrurile nu se schimba, expertii in energie estimeaza ca pana in 2025 curentul electric consumat inutil va ajunge la 739 TWh pe an - ai mult decat foloseste tot continentul african la ora actuala. Solutia nu e sa scoatem aparatele din priza; expertii spun ca de fapt problema e la producatorii de electronice si electrocasnice, deci totul tine de impunerea unor standarde de consum in modul stand-by. Aceasta soluti are insa si un cost: e drept ca vom plati facturi de curent mai mici si, indirect, scazand consumul de energie vom reduce si emisiile de gaze cu efect de sera, dar dispozitivele electronice se vor scumpi. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

S-au scumpit țigările! Lista completă a prețurilor
02/07/2014 13:07

 Compania British American Tobacco a scumpit, de ieri, ţigările pe care le comercializează. Cele mai vandute mărci de ţigări din Romania, Kent şi Pall Mall, sunt acum cu 0,2 lei mai scumpe. Astfel, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei