Cu batista pe...covid?
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Vă era dor de covid, pardon, de subiectul covidului? Cu siguranţă că nu. Nici mie, dar, dacă îl abordez iar, nu înseamnă că o fac din lipsa altor subiecte, ci doar că îmi asum misiunea de avertizare, văzând cum o abandonează exact aceia care o au în fişa postului – reprezentanţi, la diferite nivele, ai autorităţilor din domeniu.
Concret, pe 13 iunie (o dată de ţinut minte), Ministerul Sănătăţii anunţa că renunţă la raportarea zilnică a cazurilor de covid, informarea urmând să fie făcută săptămânal, similar cu ceea ce se face în cazul gripei. Motivul, invocat de deţinătorul portofoliului de resort, ar fi acela că în ultima „perioadă nu am avut decât un raport subunitar al ratei bazale de reproducere, iar numărul de cazuri, respetiv de spitalizare şi ATI e redus”, adăugându-se precizarea că „dacă situaţia o va impune, bineînţeles că vom reveni. Dar sperăm să nu mai fie cazul.”.
Ministerul amintit pare mai preocupat acum să ducă o campanie susţinută vizând stoparea tendinţei de a lua preventv iodură de potasiu, asta după ce acelaşi minister a comandat 30 de milioane de pastile cu substanţa respectivă, anunţând şi livrarea lor la medicii de familie, care, însă, din fericire, au refuzat să le distribuie, din motive tehnice întemeiate. Şi apropo de deţinătorul portofoliului, îmi aduc aminte, cu nostalgie, că pe la începutul pandemiei era unul dintre „cavalerii cruciaţi” care luptau cu covidul. Dar, mai apoi, a devenit ministru şi atitudinea lui s-a modificat, dovedind că nu doar haina, ci şi funcţia îl schimbă pe om...
E adevărat, cu o zi înainte de anunţul pomenit, în România se înregistrau doar 168 de cazuri noi de infectare şi un singur deces – comparativ cu aceeaşi zi din februarie, când erau 24.000 cazuri şi 139 decese. Numai că, atenţie, în februarie încă se mai făceau circa 70-80.000 teste pe zi, pe când acum se fac, în medie, aproximativ 6.000. E normal ca, la testări puţine, să iasă cazuri puţine, nu?
Nu avem toate motivele să ne culcăm pe o ureche, din cel puţin trei motive.
Primul: pentru că, în ţara noastră, sunt doar cu puţin peste 8 milioane de imunizaţi (circa 42 la sută din populaţie) – campania de vaccinare situându-se cam sub semnul eşecului.
Al doilea: fiindcă voci autorizate în domeniu din ţara noastră prognozează că „valul 6 e o certitudine în toamnă, urmând să debuteze la finalul lunii august”. Chiar şi ministrul Sănătăţii ia în calcul această prognoză, afirmând că „valul 6 ar putea veni doar din toamnă, iar aceasta ar presupune o altă tulpină” (faţă de care nu suntem vaccinaţi, n.m.,D.O.).
În fine, al treilea, pentru că, la nivel global, cazurile sunt încă numeroase: într-o singură zi din săptămâna trecută, peste 560.000 de cazuri şi aproape 1300 decese, cu situaţii mai critice în Italia (peste 37.000), Franţa (peste 53.000) şi Germania (peste 28.000). Apropo de ultima ţară amintită, aici specialiştii se aşteaptă deja la un nou val de covid, după ce numărul infecţiilor s-a dublat într-o săptămână. Ceva mai departe, SUA a anunţat nu doar că se pregătesc pentru 100 de milioane de infectări la finalul acestui an, ci şi că se încearcă luarea unor măsuri de natură să micşoreze numărul celor afectaţi. Circulaţia unui număr mare de oameni spre şi dinspre statele menţionate nu are cum să nu aibă urmări, mai ales în condiţiile călătoriilor pe calea aerului, când aglomeraţia şi circuitul aerului condiţionat din aeroporturi şi aeronave constituie factori ce facilitează infectarea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau