Adio, telefoane mobile în școli! „De luni, copiii le pun dimineața într-o cutie și le iau la plecare”

scoala  kj

Dimensiune font:

| 17-09-2024 12:41

 telefoane mobile interzise in scoli elev care pute telefon in loc special

 Telefoanele mobile vor fi interzise definitiv în toate școlile din România începând de luni, 23 septembrie. Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, iar în unele școli elevii și părinți au fost informați deja în privința acestei decizii. Mai multe țări din Europa au luat decizii similare în ultima perioadă, constatând că elevii sunt distrași de telefoane și că numărul înregistrărilor video din școli, cu elevi și profesori filmați în diverse ipostaze și expuși fără voia lor în stațiul public, e din ce în ce mai mare. 

În școlile din România, începând de luni, 23 septembrie, folosirea telefoanelor mobile este interzisă din momentul în care elevii intră pe ușa școlii și până-n clipa în care aceștia pleacă spre casă. Singura situație în care elevii își pot folosi telefoanele este aceea când profesorul decide acest lucru, exclusiv în scop educațional, pentru anumite sarcini sau proiecte. Încălcarea regulamentului duce la confiscarea telefonului de către cadrul didactic.

„Ca și până acum, utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs este interzisă, cu excepția situațiilor în care acestea pot fi folosite ca mijloc didactic. Practic, la decizia profesorului, acesta poate permite elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orei respective. Conducerea unității de învățământ are obligația să asigure un spațiu în care elevii să depoziteze telefoanele, telefoane care nu pot fi folosite pe parcursul programului școlar – practic, ele ar trebui să fie depozitate la intrare și să își preia fiecare elev telefonul la plecare. Dacă se întâmplă ca un elev să fie prins cu telefonul asupra lui în timpul programului școlar, profesorul are posibilitatea să îi rețină telefonul și să i-l restituie la sfârșitul programului școlar. Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, pentru Canal 33

„Pentru orice problemă, copiii pot merge la secretariat”

Maria este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, iar luni, 17 septembrie, părinții ei au fost anunțați de dirigintă că elevii nu mai au voie să folosească telefonul atâta timp cât se află la școală. „Există o nouă lege care interzice telefoanele mobile în incinta școlii. Aceasta trebuie implementată începând de săptămâna viitoare. Copiii vor pune telefoanele mobile într-o cutie, iar aceasta va fi încuiată până la finalul programului școlar. Pentru orice problemă, copiii pot merge la secretariat, la doamnele director sau la mine și luăm legătura cu dumneavoastră imediat. Dacă dumneavoastră aveți nevoie să luați legătura cu copiii, sunați la școală sau la mine și rezolvăm”, este mesajul primit de părinți.

Mama fetei spune că decizia i se pare una foarte bună, pentru că tentația copiilor de a-și petrece pauzele exclusiv cu ochii în telefon și chiar de a le butona pe ascuns în timpul orei sunt foarte mari. „În gimnaziu, nu de puține ori, copilul îmi povestea că în pauze elevii puneau manele pe telefon și ascultau tot felul de melodii vulgare. E adevărat că noi, ca părinți, eram liniștiți știind că are telefonul la ea și putem lua legătura ușor unii cu alții în caz de ceva. Dar prefer să știu că se concentrează exclusiv pe școală și că în pauze vorbește cu colegii decât că stă pe telefon”.

„Să se aplice și pentru profesori!”

Andreea este mama a doi copii, unul în gimnaziu, celălalt la liceu. Deși măsura i se pare foarte bună, ar vrea ca accesul la telefoane să le fie restricționat în timpul orelor de curs și profesorilor. ”De-a lungul anilor de școală s-a întâmplat de foarte multe ori să îmi spună copiii că profesorul, în loc să le predea sau să le explice lecția, îi punea să copieze din carte, iar el stătea pe telefon. S-a întâmplat chiar să îi pună să răspundă la lecție sau să citească vreo temă, iar professorul să dea scroll pe telefon fără să audă ce îi spune elevul.” 

Ce spune legea:

  • Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricăror alte echipamente de comunicații electronice de către elevi se realizează conform prevederilor legale stipulate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare; utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească. (Art. 182 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024)
  • „Elevilor le este interzis să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ. (Statutul Elevului 2024, Art. 15)
  • Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ. (Fragment din Legea învățământului preuniversitar).

Cum stau lucrurile în Europa

În ultimii ani, utilizarea telefoanelor mobile în școli a devenit un subiect de dezbatere în multe țări europene. Aceasta se concentrează pe echilibrul dintre avantajele tehnologice pe care le pot oferi telefoanele mobile în procesul de învățare și potențialele dezavantaje, cum ar fi distragerea atenției sau impactul asupra sănătății mintale a elevilor. Diferite țări europene au adoptat abordări variate pentru a reglementa utilizarea telefoanelor mobile în școli, reflectând diferențe culturale, pedagogice și politice.

Franța

Franța a fost una dintre primele țări care a implementat o interdicție strictă asupra utilizării telefoanelor mobile în școli. Începând cu anul școlar 2018-2019, elevilor din școlile primare și gimnaziale le este interzis să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs și al pauzelor. Această măsură a fost luată pentru a reduce distragerile, a încuraja interacțiunile sociale față în față și a combate fenomenul de cyberbullying. Deși această interdicție a fost privită cu scepticism de unii, mulți profesori și părinți au susținut-o, considerând că aduce beneficii în ceea ce privește concentrarea elevilor și atmosfera din clasă.

Germania

În Germania, regulile privind utilizarea telefoanelor mobile variază de la un land la altul, deoarece sistemul de învățământ este descentralizat. În general, majoritatea landurilor permit școlilor să stabilească propriile politici. Unele școli au ales să interzică complet telefoanele mobile, în timp ce altele le permit elevilor să le folosească doar în anumite situații, cum ar fi în scopuri educaționale sau în pauze. În unele cazuri, telefoanele mobile trebuie să fie închise și păstrate în ghiozdane pe parcursul întregii zile școlare. 

Regatul Unit

În Marea Britanie, nu există o politică națională privind utilizarea telefoanelor mobile în școli, decizia fiind lăsată la latitudinea fiecărei instituții. Majoritatea școlilor secundare interzic utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, dar permit utilizarea lor în timpul pauzelor sau a prânzului. Recent, guvernul a propus ca toate școlile să interzică telefoanele mobile în timpul orelor, pentru a îmbunătăți concentrarea și rezultatele academice ale elevilor.

Italia

Italia nu are o lege națională care să interzică utilizarea telefoanelor mobile în școli, dar Ministerul Educației recomandă limitarea utilizării acestora. În multe școli, telefoanele trebuie să fie închise sau lăsate în dulapuri speciale pe durata orelor de curs. De asemenea, unii profesori permit utilizarea telefoanelor în scopuri educaționale, cum ar fi pentru a căuta informații sau pentru a utiliza aplicații educative.

Spania

În Spania, politicile variază în funcție de regiune și de școală. Unele regiuni, precum Madrid, au implementat reguli stricte care interzic utilizarea telefoanelor mobile în școli pentru elevii din învățământul primar și secundar. Alte regiuni și școli permit utilizarea lor, dar numai în anumite circumstanțe și în scopuri educaționale. 

Olanda

Olanda are o abordare mai liberală față de utilizarea telefoanelor mobile în școli. Deși nu există o interdicție națională, multe școli au propriile reguli care limitează utilizarea telefoanelor în timpul orelor de curs. Aceste reguli sunt adesea flexibile și permit profesorilor să decidă dacă și cum pot fi utilizate telefoanele în clasă, în funcție de scopul educațional.

Grecia

Începând din acest an școlar, elevii din Grecia sunt obligați să-și țină telefoanele mobile în ghiozdan în tot timpul pe care îl petrec la școală. Elevii care nu respectă regula riscă exmatricularea pentru o zi, iar dacă fapta se repetă profesorii îi pot exclude din școală pentru mai multe zile. Elevii care își filmează colegii sau profesorii fără permisiune riscă exmatricularea din școală. 

  •  

7 beneficii ale interzicerii telefoanelor mobile în școli

Interzicerea telefoanelor mobile în școli este un subiect dezbătut în întreaga lume, iar multe țări și instituții de învățământ au adoptat această măsură, susținând că beneficiile depășesc potențialele dezavantaje. Această decizie vine în contextul în care utilizarea excesivă a telefoanelor mobile a fost asociată cu o serie de probleme, de la distragerea atenției la impactul negativ asupra sănătății mintale a elevilor. Iată care sunt principalele beneficii aduse de interzicerea telefoanelor mobile în școli: 1. Creșterea concentrării și a performanțelor academice

Unul dintre cele mai mari avantaje ale interzicerii telefoanelor mobile în școli este creșterea concentrării elevilor. Telefoanele mobile pot fi o sursă constantă de distragere a atenției, fie prin notificări, rețele sociale sau jocuri. Eliminând această distragere, elevii pot fi mai prezenți în timpul orelor și pot participa mai activ la lecții. Studiile au arătat că elevii care nu au acces la telefoane mobile în timpul orelor de curs au rezultate academice mai bune, reușind să se concentreze mai mult asupra materialului predat.

2. Îmbunătățirea interacțiunilor sociale

Telefoanele mobile pot inhiba interacțiunile sociale directe între elevi. Atunci când elevii petrec pauzele verificându-și telefoanele în loc să interacționeze față în față, se poate pierde oportunitatea de a dezvolta abilități sociale esențiale, cum ar fi comunicarea și empatia. Prin interzicerea telefoanelor mobile, elevii sunt încurajați să interacționeze unii cu alții în mod direct, ceea ce poate duce la formarea de relații mai puternice și la crearea unui mediu școlar mai inclusiv și mai prietenos.

3. Reducerea fenomenului de bullying și cyberbullying

Telefoanele mobile sunt adesea folosite pentru bullying și cyberbullying, atât în timpul orelor de curs, cât și în afara lor. Elevii pot folosi telefoanele pentru a trimite mesaje jignitoare sau pentru a posta comentarii negative pe rețelele sociale. Interzicerea telefoanelor în școli poate reduce aceste comportamente, creând un mediu mai sigur și mai protejat pentru toți elevii. Fără acces la telefoane, elevii au mai puține mijloace pentru a se angaja în astfel de activități în timpul școlii. 

  •  

4. Promovarea unei mai bune gestionări a timpului

O altă problemă legată de utilizarea telefoanelor mobile este dependența și incapacitatea de a gestiona eficient timpul. Elevii care au acces constant la telefoane mobile pot fi tentați să-și verifice dispozitivele în mod repetat, ceea ce le poate afecta capacitatea de a-și gestiona timpul și de a-și îndeplini sarcinile școlare. Prin interzicerea telefoanelor, elevii sunt obligați să-și îndrepte atenția către activitățile educaționale și să învețe să-și gestioneze timpul în mod eficient.

5. Îmbunătățirea sănătății mintale

Studiile au arătat că utilizarea excesivă a telefoanelor mobile poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a tinerilor, contribuind la creșterea nivelului de stres, anxietate și depresie. Rețelele sociale, în special, pot avea un efect negativ asupra stimei de sine și a imaginii de sine. Prin interzicerea telefoanelor mobile în școli, elevii sunt protejați de presiunile constante ale mediului digital și au posibilitatea de a se concentra pe dezvoltarea lor personală și academică într-un mediu mai puțin stresant.

6. Crearea unui mediu de învățare mai disciplinat

Prezența telefoanelor mobile în clasă poate crea un mediu de învățare mai puțin disciplinat, unde elevii sunt mai preocupați de activitățile lor digitale decât de ceea ce se predă. Prin eliminarea acestei distrageri, profesorii pot menține un control mai bun asupra clasei, iar lecțiile pot fi desfășurate într-un mod mai eficient. Acest lucru contribuie la crearea unui mediu de învățare mai organizat și mai productiv. 

7. Stimularea creativității și a gândirii critice

Atunci când nu sunt distrași de telefoanele mobile, elevii au mai multe șanse să se angajeze în activități care stimulează creativitatea și gândirea critică. Ei pot participa mai activ la discuții, pot pune întrebări și pot explora subiectele în profunzime. De asemenea, fără accesul la internet pentru răspunsuri rapide, elevii sunt încurajați să gândească independent și să rezolve problemele folosindu-și propriile abilități și cunoștințe.

Deși tehnologia joacă un rol important în educație, gestionarea adecvată a utilizării acesteia este esențială pentru a crea un mediu de învățare sănătos și productiv. Interzicerea telefoanelor mobile în școli poate fi un pas important în acest sens, permițând elevilor să se concentreze pe dezvoltarea lor academică și personală într-un mod echilibrat și responsabil.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Profesorii pot participa la elaborarea subiectelor pentru cele mai importante examene şcolare
17/09/2024 15:30

Profesorii care doresc să participe, in acest an şcolar, la elaborarea subiectelor pentru evaluările naţionale, bacalaureat, titularizare şi definitivat se pot inscrie in grupurile de lucru pană la data d ...

Absolvenţii români ai unor universităţi din străinătate vor putea profesa în România
17/09/2024 14:27

Absolvenţii romani ai unor universităţi din străinătate vor putea profesa in Romania, in specialitatea studiilor, fără niciun fel de restricţie, a anunţat, marţi, senatorul PSD Robert Cazanciuc, după ...

Dan Ungureanu:Revolta unui profesor din Timișoara: România, țara în care politicienii cer și obțin ce diplome vor
15/09/2024 23:21

Romania este in continuare o tară autoritară, totalitară, in care politicienii cer si obtin ce diplome vor. Iar toti ceilalti devin cinici, spune Dan Ungureanu, profesor la Facultatea de Litere a Universită ...

Directorul Școlii Centrale din Capitală: Sunt dealeri de droguri în jurul școlilor cu potențial financiar
13/09/2024 00:27

Sunt dealeri de droguri in jurul oricărei şcoli cu potenţial financiar in randul elevilor. O spune directorul Şcolii Centrale din Capitală, care trage un semnal de alarmă şi cere autorităţilor măsuri ...

Reguli care încalcă drepturile omului în noul contract educațional. Părinții care nu semnează sunt amendați
10/09/2024 09:25

Controverse uriase la inceputul noului an scolar! Părintii sunt obligati să semneze un contract educational, iar cei care vor refuza, ar putea să fie amendaţi cu sume intre 1.000 si 5.000 de lei sau ar pute ...

Sună ultimul clopoțel pentru Klaus Iohannis. Mesaj pentru elevi, profesori și părinți
09/09/2024 10:59

Klaus Iohannis a tinut ultimul său discurs pentru elevi, la inceput de an scolar, in calitate de presedinte al Romaniei. Seful Statului a tinut să transmită cate un mesaj atat pentru elevi, cat si pentru pro ...

Premierul Marcel Ciolacu face inspecții neanunțate în școli pentru a verifica pregătirile pentru noul an școlar
07/09/2024 15:11

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat că va efectua, in următoarele zile, mai multe vizite, inclusiv inopinate, in scolile din Romania, pentru a evalua modul in care acestea sunt pregătite pentru debutul noului ...

 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române îi îndeamnă  pe elevi, părinţi, bunici, învăţători şi profesori să prețuiască educația
05/09/2024 11:50

 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Daniel, ii indeamnă pe elevi, părinţi, bunici, invăţători şi profesori, intr-un mesaj transmis cu prilejul inceperii anului şcolar 2024-2025, să preţu ...

Elevii vor călători gratis cu trenul. Ce condiții a pus Guvernul
04/09/2024 15:43

CFR Călători aminteste, in cadrul unui comunicat de presă, in contextul apropierii startului noului an scolar, că elevii beneficiază de transport gratuit. Elevii din invăţămantul preuniversitar acredit ...

Ungaria interzice accesul elevilor în școală cu telefonul mobil
02/09/2024 08:17

Elevii din Ungaria nu vor mai avea voie cu telefoane la scoală, măsura anuntată oficial de guvern urmand a intra in vigoare chiar de luni, 2 septembrie, cand incepe noul an scolar. Cei 1,5 milioane de elevi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei