Elevii din România iau atitudine!
Dimensiune font:
„Cum rezolvăm problema transportului elevilor?” este întrebarea la care sunt invitați să răspundă demnitarii României.
Problema transportului elevilor din România nu mai suferă amânare! În acest sens, Consiliul Național al Elevilor a invitat demnitarii României să ia parte la dezbaterea care are ca temă problema transportului. va avea loc joi, 27 februarie, începând cu ora 12:00, la Colegiul Național Neagoe Basarab, în Oltenița, județul Călărași.
Provocarea pe care reprezentanții elevilor au adresat-o demnitarilor invitați la dezbatere a fost de a parcurge distanța până la locația evenimentului folosind mijloacele de transport județean. Dezbaterea are ca scop identificarea soluției prin care problema transportului elevilor va fi rezolvată, întrucât aceasta trebuie să constituie o prioritate pentru toate instituțiile statului, educația fiind considerată, cel puțin la nivel declarativ, o temă de siguranță națională.
Elevii cer o coordonare asumată la nivel politic pentru ca fiecare învățăcel din România să poată fi școlarizat gratuit, să nu mai fie victima obstacolelor din sistem, cum este decontul navetei, care nu este oferit integral.
„În acest sens, am provocat demnitarii țării să participe la dezbaterea organizată de Consiliul Național al Elevilor, să lase toate orgoliile politice într-un plan secundar și să nu părăsească cadrul dezbaterii până nu le vor oferi reprezentanților elevilor un plan concret de acțiune, nu promisiuni, asupra modului în care statul va soluționa problematica transportului elevilor”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Printre demnitarii invitați la dezbatere se numără premierul României, Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, dar și președintele Comisiei de învățământ, știință, tineret și sport din Senatul României, Liviu Marian Pop.
Conform rezultatelor din Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național în anul școlar 2017-2018, realizat de către Consiliul Național al Elevilor, există nenumărate cazuri în care beneficiarilor primari ai educației nu li se decontează decât un procent din prețul real al abonamentului, după cum urmează:
- 41% beneficiază de decontarea a mai puțin de 30% din costul real al abonamentului;
- 39% primesc între 30-50% din suma plătită operatorului de transport;
- 4% beneficiază de decontarea a 50-70%;
- 3% primesc între 70-99% din costul real al abonamentului;
Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național aferent anului școlar 2018-2019 arată că 13,2% dintre elevii respondenți nu beneficiază deloc de decontarea navetei. În România, 380.000 de copii cu vârsta între 3-17 ani nu urmau nicio formă de învățământ la începutul anului 2019. 38,1% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar aproape o cincime dintre copiii sub 6 ani trăiesc în condiții de de privare materială severă, conform Eurostat.
„Este necesară o coordonare reală între Guvernul României și Parlament în vederea soluționării celei mai grave probleme cu care se confruntă elevii din țara noastră, anume imposibilitatea acestora de a fi școlarizați din cauza faptului că statul eșuează în a le asigura transportul în regim gratuit”, a mai spus Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.
România a ocupat ultimul loc din Uniunea Europeană din punct de vedere al cheltuielilor pentru educație ca procent din PIB. Pentru a interveni în diminuarea acestui fenomen este nevoie de eforturi susținute, pe termen lung, care să acopere nevoile copiilor atât pe plan educațional, dar și social.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau