Premiul cu coroniţă, discriminare sau simbol al învingătorului?
Dimensiune font:
Sistemul de notare din învăţământul primar nu permite acordarea unei distincţii pentru cei cu rezultate deosebite. Este preferată stimularea cooperării în clasele primare, chiar dacă imediat ce copiii ajung la gimnazială cei mai importanţi sunt doar cei cu notele cele mai bune.
După un an în care copiii din şcoala primară au avut numai rezultate foarte bune, la premiere nu vor primi premiu cu coroniţă. Aceasta este o situaţie întâlnită în cele mai multe unităţi de învăţământ de când calificativele au luat locul notelor. Doar câteva cadre didactice mai respectă tradiţia de a-i recompensa pe elevii cei mai buni şi asta pentru că insistă părinţii. „Aş vrea să-l văd şi pe fiul meu cu coroniţa pe cap. Îmi amintesc de când eram eu mic, iar mama trebuia să o ascundă, altfel aş fi purtat-o înainte de festivitate şi trebuia să fie o surpriză. După premiere, o purtam mândru până acasă şi încă ceva zile după”, povesteşte Florin Pelin, tatăl unui băieţel de 7 ani, care nu va primi o coroniţă, chiar dacă are numai de „Foarte Bine”.
Notele au fost înlocuite de calificativele „Foarte Bine”/„Bine”/„Satisfăcător”/„Insuficient” încă din anul şcolar 1998-1999. Prin această schimbare majoră s-a dorit evitarea unei ierarhizări la nivelul clasei. O dată cu aceasta, nici premiile I, II, II sau menţiune şi coroniţa nu şi-au mai găsit locul în noul mod de notare, iar dascălii, părinţii şi copiii au trebuit să se supună regulilor.
S-a renunţat la note şi pe motiv de a nu-i discrimina pe copiii care nu au reuşit să înveţe alfabetul şi numerele la fel de bine ca ceilalţi colegi. Oficialităţile sunt de părere că aşa doar s-ar ştirbi din încrederea în sine, din stimă, fiind o piedică în dezvoltarea personală într-un mod armonios a viitorului adult. Totuşi, nu ar trebui uitat că tinerii, care vor să urmeze cursurile unui liceu de elită din oraş începând cu clasa a V-a, vor susţine un examen foarte greu la care vor primi note, vor fi ierarhizaţi. În plus, cu toţii vor intra într-un sistem de notare şi de valorizare cu totul diferit începând cu mediul gimnazial, în care accentul se pune tocmai pe competiţie şi pe rezultatele cele mai bune, indiferent de renumele şcolii la care vor merge.
Coroniţe pentru toţi copiii de la Waldorf
Copiii care învaţă la Waldorf sunt printre puţinii care merg acasă cu coroniţa pe cap la sfârşitul anului şcolar. „Vorbim de un sistem de recunoaştere a valorilor personale, a meritelor şi a reuşitelor. Toţi copiii primesc, pe lângă diplome şi alte premii, şi o coroniţă pentru că toţi au realizat şi au învăţat foarte multe în decursul anului”, a precizat Teodora Vâscu, directorul instituţiei de învăţământ. Cu toţii primesc una, aceasta fiind privită ca un simbol al învingătorului, al persoanei care a reuşit să ducă la bun sfârşit ceea ce avea de realizat, punându-se accentul pe individualitatea fiecăruia. În plus, fiind vorba de copii a căror lume, a poveştilor, este dominată de prinţi şi prinţese cu coroniţe, acestea reprezintă şi o modalitate de motivare pentru tânăra generaţie de a încerca să facă parte dintre cei mai buni, mai „puternici”.
Cooperarea este preferată în locul competiţiei
Conform datelor pe care le au reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, toate instituţiile de învăţământ au ajuns, în cele din urmă, să respecte regulile şi oferă alte recompense elevilor, fără a-i aşeza într-o ierarhie. „Oferirea unei coroniţe celor care au cele mai bune rezultate ar însemna o ierarhizare a copiilor, iar prin introducerea calificativelor s-a dorit tocmai evitarea acesteia. Studiile realizate confirmă că prin acordarea de calificative, în locul notelor, se obţin mult mai multe rezultate pozitive în dezvoltarea abilităţilor şi aptitudinilor la această grupă de vârstă”, susţine Aurelia Farcaş, inspector şcolar de specialitate pentru învăţământul primar. Ideea de cooperare este susţinută şi de unii psihologi. „Acordarea coroniţei pentru merite deosebite presupune un mediu concurenţial, pe care nu îl susţin în educaţia copilului. Optez pentru stimularea cooperării între ei”, a menţionat Camelia Tamaş, psiholog şcolar la Colegiul Naţional „C. Negruzzi” Iaşi. În plus, aceasta consideră că recompensarea cu o coroniţă sau altceva nu reprezintă un impuls pentru copii în a-şi dori să obţină cele mai bune rezultate, ci „mai degrabă, m-aş gândi şi aş pune accentul pe sistemul de învăţământ şi pe modul de predare”, a conchis psihologul. Andreea IGNEA
***
„Oferirea unei coroniţe celor care au cele mai bune rezultate ar însemna o ierarhizare a copiilor” - Aurelia Farcaş, inspector şcolar de specialitate pentru învăţământul primar
„Aş vrea să-l văd şi pe fiul meu cu coroniţa pe cap. După premiere, o purtam mândru până acasă şi încă ceva zile după” - Florin Pelin, tatăl unui băieţel de 7 ani
Calificativele „Foarte Bine”/„Bine”/„Satisfăcător”/„Insuficient” au luat locul premiului I cu coroniţă
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau