Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
Dimensiune font:
* Guvernul doreşte modernizarea sistemului de învăţământ cu ajutorul noilor tehnologii, urmând a investi câteva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi în 4.500 de şcoli * asta în condiţiile în care peste 2.400 de şcoli din România au toaleta în curte, iar numărul şcolilor care se închid creşte de la an la an
Încă din luna septembrie a anului trecut, Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care prevedea introducerea internetului wireless în 4.500 şcoli, proiectul având drept scop atingerea valorilor ţintă ale indicatorilor din Agenda Digitala 2020, respectiv 50% din instituții de învățământ preuniversitar care folosesc OER (Open Educational Resources), Web 2.0 în educație. Potrivit caietului de sarcini, obiectivele specifice ale proiectului sunt: crearea infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor şi serviciilor de tip OER şi WEB 2.0 în educaţie la minimum 2.000 de şcoli, la finalul implementării proiectului, dotarea unui număr de 4.500 de şcoli cu echipamente wireless, şi creşterea ponderii profesorilor care utilizează internetul prin wireless-campus la 15%, la finalul perioadei de sustenabilitate a proiectului.
În acest sens, se are în vedere, din anul şcolar 2019-2020, dotarea cu tabletă/laptop pentru fiecare loc din bancă, dar şi pentru profesori, în sălile de clasă din gimnaziu.
În document se menţionează că proiectul WI-FI Campus va fi implementat în perioada 2019-2021, până la această dată fiind încheiat contractul de furnizare de produse şi servicii cu Autoritatea de Management - Program Operaţional Capacitate Administrativă. Valoarea totală a investiţiei este de 209,9 milioane lei, inclusiv TVA, din care 117,1 milioane lei fonduri nerambursabile, iar 32,8 milioane lei de la bugetul de stat.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra pericolului Wi-Fi
Se constată, aşadar, că internetul wireless va fi implementat, cu prioritate, în şcoli de nivel gimnazial. Guvernul îşi propune, astfel, să ofere acces la internet atât elevilor, cât şi profesorilor şi să faciliteze folosirea unor noi dispozitive de pe care se poate studia - cum ar fi tablete sau laptopuri. Până aici, nimic rău. Numai că, în realitate, sistemul educaţional ar avea nevoie de altceva, în contextul în care sunt multe instituţii de învăţământ unde nu există calculatoare, ori cele existente sunt vechi, ca să nu mai punem la socoteală şi celelalte probleme delicate cu care se confruntă sistemul: abandonul şcolar în creştere, ori şcolile care au încă toaletele în curte. Judeţul Iaşi, de exemplu, pare că „stă bine” la acest capitol, întrucât pe primul loc în ţară se află Vaslui, cu 389 de şcoli cu toalete în curte, urmat de Suceava, cu 217 de şcoli, şi Botoşani, respectiv Iaşi, cu câte 207 şcoli fiecare. Peste 2.400 de şcoli din România au toaleta în curte. Totodată, cifrele arată că, de la an la an, numărul şcolilor scade. Poate fi un semnal de alarmă, educaţia ar trebui stimulată (şi) prin alte metode.
Mai mult de atât, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţin că „sistemul Wi-Fi şi alte sisteme fără fir generează o sarcină electromagnetică suplimentară asupra organismului sensibil al copilului”, ceea ce poate în pericol sănătatea minorilor. OMS menţionează că datele ştiinţifice disponibile sunt insuficiente pentru a respinge posibilitatea unor efecte adverse ale reţelelor fără fir asupra sănătăţii copiilor şi adolescenţilor. Tocmai din acest motiv, experţii recomandă să se renunţe la reţelele wireless în şcolile în care sunt încadraţi copii sub 18 ani. Florentina SANDU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau