S-a dat lege! Este interzis în România începând cu 9 aprilie 2025
Dimensiune font:
S-a dat lege! Românii nu vor mai avea voie să pescuiască în habitatele naturale din România pentru protejarea resursei acvatice în perioada de reproducere. Pescuitul este interzis în România începând cu 9 aprilie 2025.
S-a dat lege!
Prohibiția generală a pescuitului în habitatele naturale din România începe miercuri, 9 aprilie 2025, pentru protejarea resursei acvatice în perioada de reproducere. Cetățenii români vor putea pescui din nou de pe data de 8 iunie 2025. În apele care constituie frontieră de stat, prohibiția va dura doar 45 de zile. Ea se va derula între 16 aprilie – 30 mai inclusiv. În celelalte zone, prohibiția se va derula între 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu unele excepţii prevăzute de actul normativ, precum scrumbia, specie de peşte marin care urcă pe Dunăre pentru a-şi depune icrele şi care este capturată în perioada migraţiei.
Pescarii trebuie să știe că amenda pentru pescuitul în perioada de prohibiție este cuprinsă între 6.000 de lei și 10.000 de lei. Totodată, se aplică amenzi între 1.000 de lei și 1.500 de lei pentru pescuitul recrativ în următoarele situații:
pescuitul recreativ fără permis sau fără elemente de identificare care să ateste legalitatea activității;
încălcarea condițiilor specificate în permisul de pescuit recreativ;
refuzul de a prezenta permisul, licența sau autorizația la cererea autorităților competente;
reținerea unei cantități de pește mai mare decât limita permisă, care este de 10 exemplare/zi pentru speciile de păstrăv în apele de munte sau 5 kg/zi pentru alte specii în ape din zona colinară și de șes;
folosirea a mai mult de 3 undițe sau 4 lansete cu două cârlige pe fiecare în apele din zona colinară și de șes, inclusiv pe cursul Dunării și în Delta Dunării.
Noi reguli privind accesul românilor în pădurile din țară
România beneficiază de un nou Cod Silvic în 2025, care reglementează accesul în pădurile din țară, oferind posibilitatea cetățenilor de a le vizita în scop recreativ. Potrivit acestui act normativ, accesul pe jos sau cu bicicleta este permis oricărei persoane în pădurile din fondul forestier național, atâta timp cât nu sunt cauzate daune mediului.
,,Accesul persoanelor, pedestru sau cu bicicleta, pe terenurile din FFN este liber și se realizează pe propria răspundere a acestora, fără a se produce prejudicii.“, se precizează în lege.
Actul mai prevede și posibilitatea amenajării de poteci și trasee pentru diverse activități recreative, cum ar fi plimbările, alergarea și ciclismul. Aceste trasee pot fi amenajate doar cu acordul administratorilor pentru pădurile publice sau ale statului, sau cu acordul proprietarilor în cazul altor forme de proprietate. Potecile pot fi realizate din materiale naturale precum pământ, lemn și pietriș, iar amenajarea acestora nu presupune scoaterea terenului din fondul forestier și nu necesită autorizație de construire.
Românii care vor să se plimbe în pădurile din țară trebuie să știe că există situații în care administratorii sau proprietarii de păduri pot restricționa temporar accesul. Aceste restricții sunt anunțate prin afișe vizibile și pot fi aplicate în următoarele cazuri: în zonele cu risc ridicat de incendii, în zonele în care se desfășoară lucrări de exploatare forestieră, în timpul activităților de vânătoare, în zonele de protecție strictă, unde accesul este interzis din motive de protecție a mediului.
Și pasionații de pescuit trebuie să știe că din 9 aprilie 2025 începe prohibiția generală a pescuitului în habitatele naturale din țară. Românii vor putea pescui din nou de pe data de 8 iunie 2025, când activitatea nu va mai fi interzisă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau