Martie, cea mai caldă lună din istoria înregistrărilor meteo
Dimensiune font:
Europa a cunoscut în 2025 cea mai caldă lună martie din istoria înregistrărilor, acest continent având cea mai rapidă rată de încălzire din lume, a anunţat marţi observatorul european Copernicus, transmit agenţiile AFP, Reuters şi DPA.
Anomalia puternică de temperatură, care a cruţat Peninsula Iberică şi sudul Franţei, a fost însoţită de precipitaţii extreme şi contrastante în toată Europa, multe regiuni înregistrând cea mai secetoasă lună martie, în timp ce altele s-au confruntat cu cea mai ploioasă lună martie din ultimii aproape 50 de ani, după cum a declarat Samantha Burgess de la Centrul european de prognoză meteo pe termen mediu (ECMWF), care lucrează la Copernicus.
La nivel global, luna trecută a fost a doua cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată, depăşită doar de aceeaşi lună din 2024, a indicat Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al UE în cadrul buletinului informativ periodic.
Luna martie a continuat o perioadă de căldură extraordinară, în care 20 din ultimele 21 de luni au înregistrat o temperatură medie la nivel global cu peste 1,5 grade Celsius peste media preindustrială. Anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată pe planetă.
În martie, temperatura medie la nivel global a fost cu 1,6 grade Celsius mai mare decât cea din perioada preindustrială.
Principalul factor care stă la baza schimbărilor climatice este reprezentat de emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili, conform climatologilor.
Schimbările climatice fac ca unele regiuni să devină mai aride şi alimentează valurile de căldură ce pot agrava secetele, prin creşterea ratei de evaporare, uscarea solului şi a vegetaţiei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau