Transferul unui imobil pe numele altcuiva! Ce prevede legea
Dimensiune font:
Transferul unui imobil pe numele altcuiva este un procedeu legislativ complex, iar proprietarii trebuie să țină cont de mai multe etape. Fie că este vorba despre vânzare, donație, întreținere sau alte modalități, fiecare tip de transfer are caracteristici proprii. Iată ce prevede legea în 2025.
Transferul unui imobil pe numele altcuiva!
Transferul unui imobil sau „trecerea casei pe altcineva”, presupune mutarea dreptului și a titlului de proprietate asupra unui bun imobil de la o persoană la alta, printr-o procedură legală strictă. Una dintre cele mai întâlnite metode prin care se transferă un imobil este vânzarea-cumpărarea. Vânzarea presupune ca o persoană, numită vânzător, să cedeze dreptul de proprietate asupra unui bun imobil unui alt individ, cumpărătorul, în schimbul unei sume de bani. Prețul trebuie să fie clar definit, iar contractul de vânzare-cumpărare trebuie să fie autentificat de un notar public.
Încă un tip de transfer al dreptului de proprietate asupra unui imobil este prin intermediul unui contract de întreținere. Potrivit Codului Civil, în acest tip de acord, o persoană, denumită întreținător, se obligă să asigure întreținerea unei alte persoane, beneficiarul, pe o perioadă determinată sau pe întreaga sa viață. Aceste contracte trebuie să fie autentificate de un notar public și să fie înscrise în cartea funciară.
Transferul unei locuințe pe numele altcuiva se poate realiza și printr-un testament. Conform legii, o persoană poate dispune ca, la decesul său, un anumit imobil să fie transferat altor persoane, numite legatari. Testamentul trebuie să fie realizat după prevederile legale, iar legatarul va dobândi dreptul de proprietate doar după deschiderea moștenirii și finalizarea procedurii de dezbatere succesorală.
Ce obligație are cumpărătorul sau noul proprietar
Fiecare tip de transfer al dreptului de proprietate asupra unui imobil are mai multe implicații fiscale. În cazul vânzării unui imobil, vânzătorul trebuie să plătească un impozit pe venitul obținut din tranzacție. Cumpărătorul suportă, de regulă, costurile notariale și taxa de intabulare. În cazul unui contract de donație, nu se plătește un preț în bani, dar pot exista alte taxe legate de procesul de transfer. Pe lângă taxele de transfer, trebuie luate în considerare și obligațiile privind impozitul pe proprietate, care se plătește anual de către noul proprietar.
O altă lege recentă îi vizează pe cei care vor să înființeze o firmă cu sediul social într-un apartament dintr-un bloc de locuințe. Conform legii în vigoare, cei care vor să desfășoare o activitate economică la un apartament dintr-un bloc trebuie să obțină acordul vecinilor. Dacă la sediu nu se desfășoară o activitate economică, acordul nu este obligatoriu.
Potrivit art. 40 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, schimbarea destinației locuințelor în spațiu destinat activităților economice necesită avizul scris al comitetului executiv și acordul scris al proprietarilor direct afectați pe plan orizontal și vertical. Dacă o persoană decide să desfășoare o activitate economică la sediul firmei situat într-un apartament, sunt necesare următoarele: acordul vecinilor pentru schimbarea destinației locuinței, avizul scris al comitetului executiv, acordul scris al proprietarilor direct afectați, convenția care declară activitatea desfășurată și numărul de persoane implicate.
În ceea ce privește transferul unui imobil către o altă persoană, vânzătorul sau donatorul trebuie să respecte mai mulți pași legali în 2025.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau