UAIC transformă Botoșaniul în oraș universitar!
Dimensiune font:
* municipiul Botoşani va avea, în premieră, învăţământ superior, după ce Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a decis înființarea unor secţii de Finanţe Bănci, Administraţie Publică, Retorica discursului ştiinţific, literar, jurnalistic, publicitar şi electoral, dar și a unei secţii de Drept privat, sub formă de studii universitare de master * UAIC va avea, din toamnă, o altă extensie la Focșani!
Conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a declanșat, în luna martie a anului 2021, procedurile de avizare și de acreditare la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) în privința extensiunilor din Focșani și Botoșani.
Prin acest demers, UAIC şi-a intensificat eforturile în vederea demarării procesului de învățământ în cele două orașe din regiune, având în vedere potențialul intelectual și științific, dar și numărul destul de mare al studenților din aceste zone care urmează o formă de învățământ la UAIC.
Pentru extensiunea din Botoșani, ARACIS a autorizat deja patru specializări pentru filiala din Botoşani a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” - o secţie de Finanţe Bănci şi o alta de Administraţie Publică, sub formă de studii universitare de licenţă, cu învăţământ la distanţă, dar şi o secţie de Retorica discursului ştiinţific, literar, jurnalistic, publicitar şi electoral şi o secţie de Drept privat sub formă de studii universitare de master, învăţământ cu frecvenţă redusă. Fiecare secţie va avea disponibile 25 de locuri, dintre care doar 19 la master sunt finanţate din bugetul UAIC, restul fiind cu taxă.
De asemenea, se află în curs de evaluare la ARACIS alte două secţii propuse pentru Botoşani, una de Asistenţă socială sub formă de studii universitare de licenţă şi una Relaţii publice şi publicitate, la master.
Cursurile universitare urmează să se desfăşoare în spaţiile Colegiului Naţional „AT Laurian”.
Peste 100 de locuri la admiterea UAIC Focșani
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a transmis, la sfărșitul săptămânii trecute, Consiliului Județean Vrancea oferta educațională propusă pentru filiala de la Focșani, pentru anul universitar 2021 – 2022. Astfel, vor exista secții de Limbă și literatură română – O limbă și literatură modernă, studii universitare de licență, învățământ cu frecvență, 25 locuri buget / 15 locuri cu taxă, Istorie - studii universitare de licență, învățământ la distanță, 25 locuri cu taxă, Drept și ordine publică - studii universitare de master, învățământ cu frecvență, 10 locuri buget / 15 locuri cu taxă, Evaluare clinică, consiliere și psihoterapie de cuplu și familie - studii universitare de master, învățământ cu frecvență, 9 locuri buget / 16 locuri cu taxă, Matematici fundamentale pentru învățământ - studii universitare de master, învățământ cu frecvență redusă, 25 locuri cu taxă
În același timp, reprezentanții Universității ”Alexandru Ioan Cuza” au precizat că se află în curs de evaluare la „Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior” (ARACIS) programul „Politici publice și management instituțional”, studii universitare de master, învățământ cu frecvență. „În măsura în care vom primi acordul ARACIS, vom demara procedurile de admitere și pentru acest program, în acest an”, a precizat prof. univ. dr, Tudorel Toader, rector al Universității din Iași.
Pentru extensia din Focșani, Consiliul Județean Vrancea a cedat Universității „Alexanru Ioan Cuza” din Iași, în folosință gratuită, o parte dintr-o „clădire-simbol” a regiunii, anume fostul sediu al Prefecturii Putna. Clădirea este o bijuterie arhitecturală, ridicată în perioada 1913-1915, după planurile arhitectului Daniel Renard. Edificiul este construit în stilul tradiţional românesc, printre cele mai interesante elemente de construcţie fiind scara monumentală din interior și desenul de pe ţigla acoperişului, realizat după un model de la mănăstirile din Suceava. Aceasta a fost renovată complet, după lucrări care au durat 30 de ani.
Cele două noi unităţi, de la Botoşani şi Focşani, vor completa extensiunile care funcționează la Bălţi (din anul universitar 2010-2011), Chişinău (din anul 2016- 2017) și Piatra Neamț (din anul 1997).
Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau