Ce stabilește Legea Transporturilor si convenția CMR?
Dimensiune font:
https://www.pexels.com/photo/sign-pen-business-document-48148/
Desfășurarea activităților legate de transport implică necesitatea respectării reglementărilor legale relevante. Aceasta poate implica nu numai reglementări de drept național, ci și cele internaționale (mai ales dacă transportul este de natură transfrontalieră). Unul dintre cele mai importante acte juridice în acest sens este Convenția CMR și Legea Transporturilor.
Ce înseamnă CMR și ce stabilește convenția?
Convenția CMR este în vigoare pentru transportul rutier comercial de mărfuri în relațiile internaționale. Se aplică numai transporturilor efectuate în baza unui contract de transport cu vehicule articulate, semiremorci și remorci. Este necesar ca țara de expediție sau de destinație să fie parte la Convenția CMR pentru ca aceasta să se aplice.
Potrivit prevederilor sale, Convenția se aplică oricărui contract de transport rutier de mărfuri în vehicule cu titlu oneros, indiferent de locul de reședință și de naționalitatea părților, dacă locul de primire a mărfurilor pentru transport și locul desemnat pentru livrare, așa cum este indicat în contract, sunt situate în două țări diferite, dintre care cel puțin una este o țară contractantă.
Cu toate acestea, CMR nu se aplică:
-
transportul efectuat în baza convențiilor poștale internaționale
-
transportul cadavrelor;
-
transportul mărfurilor deplasate.
Acordul CMR întocmit în baza prevederilor convenției menționate este esențial pentru siguranța transportului și executarea la timp a unui ordin de transport. Aplicarea acestuia este direct legată de așa-numita foaie de parcurs CMR, care trebuie să conțină toate datele cerute de lege privind transportatorul, destinatarul și conținutul mărfii. Ce înseamnă CMR? O trăsătură caracteristică a foii de parcurs CMR este modul în care este întocmită – este întotdeauna în trei exemplare, toate acestea trebuie să fie identice din punct de vedere al conținutului. CMR are forță juridică identică, așa că niciuna dintre copii nu este mai puțin importantă decât celelalte.
Convenția CMR vs Legea transporturilor
Transportul mărfurilor trebuie efectuat în conformitate cu legislația aplicabilă – care lege are prioritate în acest caz (internațional sau român)? Reglementările Convenției CMR au prioritate față de reglementările legislației noastre naționale, ceea ce înseamnă că se vor aplica numai atunci când o anumită problemă nu este reglementată în Convenție.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau