Frumusețe la extreme. Cele mai trăsnite tendințe de beauty din istorie

Dimensiune font:

| 04-02-2025 17:45

De-a lungul timpului, omenirea a încercat cele mai bizare metode pentru a atinge idealul de frumusețe. De la toxine periculoase la proceduri extreme, istoria ne arată că oamenii au fost dispuși să facă orice pentru a fi considerați atrăgători. Iată câteva dintre cele mai trăsnite idei de beauty adoptate de-a lungul secolelor:

1. Tenul de porțelan cu ajutorul plumbului

În perioada elisabetană, un ten alb, lipsit de imperfecțiuni, era un semn al statutului social înalt. Pentru a obține această paloare, femeile aplicau pe piele o pastă numită „Ceruză venețiană”, realizată din plumb alb. Deși efectul era spectaculos, utilizarea îndelungată ducea la otrăvire cu plumb, leziuni ale pielii și chiar pierderea dinților.

2. Gene din păr de vacă și lipici periculos

În anii 1800, femeile își doreau gene lungi și dese. Cum extensiile de gene nu existau, unele femei își coseau fire de păr pe pleoape sau utilizau păr de vacă lipit cu substanțe toxice. Procesul era extrem de dureros și risca să ducă la infecții grave.

3. Frumusețea radioactivă

În anii 1920, industria cosmetică a lansat o serie de produse pe bază de radiu, un element radioactiv descoperit de Marie Curie. Cremele și pudrele „strălucitoare” promiteau un ten luminos, dar în realitate expunerea constantă la radiații provoca arsuri, tumori și probleme de sănătate ireversibile.

4. Ochi strălucitori cu belladonna

Femeile renascentiste din Italia foloseau picături de belladonna (o plantă extrem de toxică) pentru a-și dilata pupilele și a-și face ochii să pară mai mari și mai expresivi. Problema? Belladonna putea cauza orbire și probleme grave ale sistemului nervos.

5. Sângeriile pentru ten perfect

În Evul Mediu, femeile apelau la sângerări controlate pentru a obține un ten palid, considerat extrem de atrăgător. Medicii foloseau lipitori pentru a extrage sângele, crezând că astfel se purifică organismul și se menține frumusețea naturală.

6. Fruntea înaltă, semn de noblețe

În secolul al XV-lea, femeile își smulgeau părul de pe frunte pentru a o face să pară mai înaltă, un semn distinctiv al nobilimii. Unele chiar își ardeau rădăcinile firelor de păr pentru ca acestea să nu mai crească niciodată.

7. Oase de balenă pentru siluetă de viespe

În epoca victoriană, femeile purtau corsete din oase de balenă, strânse până la punctul în care le provocau deformări ale coastelor și dificultăți de respirație. Unele chiar leșinau din lipsă de oxigen, dar considerau acest sacrificiu un preț mic pentru o talie subțire.

8. Piele bronzată cu cola și iod

În anii ’60, înainte de apariția cremelor de protecție solară, unele persoane își ungeau pielea cu un amestec de cola și iod pentru a obține un bronz intens. Efectele? Arsuri grave, îmbătrânire prematură și risc crescut de cancer de piele.

9. Autobronzantul cu morcovi

În anii 1980, a apărut trendul consumului excesiv de suc de morcovi pentru a obține un bronz natural. Mulți s-au trezit cu pielea portocalie din cauza beta-carotenului acumulat în organism.

10. Măști din excremente de pasăre

În Japonia, gheisele foloseau măști de frumusețe din excremente de privighetoare pentru a-și curăța și albi tenul. Se credea că enzimele naturale din aceste excremente aveau efecte benefice asupra pielii.

În căutarea frumuseții, oamenii au demonstrat o imaginație fără limite, uneori cu prețul sănătății lor. Din fericire, tehnologia și medicina modernă ne oferă astăzi alternative mai sigure și mai eficiente. Rămâne, însă, fascinant să privim înapoi și să descoperim cât de departe a fost dispusă omenirea să meargă pentru a se conforma standardelor de frumusețe ale fiecărei epoci.

Tania DAMIAN

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:35

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Fiscul veghează! Câți bani poți păstra acasă
15/05/2025 22:04

Tot mai multi romani aleg să-si păstreze economiile in casă, in numerar. Motivele? Frica de bănci, lipsa increderii in sistem sau pur si simplu senzatia că asa ai control total asupra banilor tăi. Totusi, ...

Postul cu supă de oase. Cum funcționează și de ce este tot mai recomandat pentru regenerarea intestinală și detoxifiere profundă
15/05/2025 18:42

Bone broth fast, cunoscut ca postul cu supă de oase, este o metodă naturală si eficientă de detoxifiere si refacere intestinală. Practicat pe perioade scurte, acest tip de post devine tot mai popular pri ...

Paharele de cafea de unică folosință: soluția practică pentru cafeaua de zi cu zi
15/05/2025 12:46

Paharele de cafea de unică folosintă: solutia practică pentru cafeaua de zi cu zi  Cafeaua face parte din rutina zilnică a milioane de oameni, iar modul in care o consumăm a evoluat odată cu stilul ...

Invitațiile de botez: primul pas spre o petrecere de neuitat
15/05/2025 12:41

Invitatiile de botez: primul pas spre o petrecere de neuitat  Botezul este unul dintre cele mai emotionante si importante momente din viata unei familii, iar pregătirile pentru acest eveniment special in ...

Postul care hrănește celulele. Cum funcționează dieta Fasting Mimicking și de ce atrage tot mai mulți adepți
15/05/2025 09:12

Postul mimat, cunoscut international sub denumirea de Fasting Mimicking Diet (FMD), este una dintre cele mai fascinante abordări nutritionale contemporane. Spre deosebire de postul clasic, in care corpul es ...

Top 5 tendințe în sănătate și stil de viață care definesc alegerile românilor în 2025
14/05/2025 09:18

Într-o perioadă in care fiecare decizie legată de corp si minte contează, romanii isi indreaptă tot mai mult atentia spre solutii care combină stiinta cu echilibrul personal. Sănătatea nu mai este ...

Aerul curat și somnul liniștit al bebelușului: ce trebuie să știi
11/05/2025 12:36

  Aerul curat si somnul linistit al bebelusului: ce trebuie să stii    Sursa foto: pexels.com  Aerul curat joacă un rol important in viata oricărui bebelus, avand un impact ...

E oficial! Cel mai mare oraș din România e ascuns în munți, iar puțini români au auzit de el: Suprafața lui e de două ori mai mare decât Capitala
10/05/2025 22:25

 Brosteni a fost declarat oras in anul 2004, prin Legea nr. 83. Are doar 6.795 de locuitori, conform ultimului recensămant, dar se intinde pe nu mai putin de 594,66 kilometri pătrati. Prin comparatie, Ca ...

Care sunt cele mai bune destinații din Europa pentru mâncare delicioasă:
10/05/2025 21:39

 Europa nu este doar o destinatie turistică fascinantă, ci si un adevărat paradis pentru iubitorii de gastronomie. Fiecare oras are propriile sale traditii culinare care spun o poveste despre cultură, ...

Un supercomputer prezice sfârșitul vieții pe Pământ. Când va avea loc Apocalipsa
10/05/2025 12:47

  Desi pare un scenariu de film SF, cercetătorii NASA si ai Universitătii Toho din Japonia au folosit un supercomputer pentru a anticipa cand va deveni imposibilă viata pe Terra. R� ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei