Patru proiecte sustenabile pentru realizarea unei gospodării prietenoase cu mediul înconjurător
Dimensiune font:
Poză de Markus Spiske pe Unsplash.com
Preocupările legate de mediul înconjurător sunt constante, în efortul de creare a unei lumi sustenabile participând și proprietarii de gospodării. Aceștia pot realiza diferite proiecte ecologice, care contribuie la conservarea resurselor naturale și care, în plus, aduc și beneficii economice importante. O investiție în această direcție este esențială generațiilor viitoare, dar și celor din prezent, datorită economiilor ce pot fi realizate în consumul de energie și de alte resurse prețioase.
Transformarea unei gospodării într-una prietenoasă cu mediul înconjurător este posibilă, deoarece proprietarii de locuințe pot lua diferite măsuri accesibile ca preț și ca efort. O direcție sustenabilă în această privință este procurarea materialelor de construcție și a sculelor din mediul online, putând să se aleagă acele produse ce nu influențează major mediul înconjurător. Printr-o vizită pe site-ul Hornbach.ro se obține acces la o varietate de produse ce pot fi utilizate cu succes în implementarea acestor proiecte.
Iată ce pot face proprietarii de case pentru transformarea gospodăriei într-una sustenabilă!
Poză de Mike Kotsch pe Unsplash.com
1. Soarele oferă în mod gratuit și constant cantități impresionante de energie ce pot fi utilizate în diverse scopuri. Pentru a se obține energie regenerabilă și sustenabilă, proprietarii de locuințe pot instala panouri solare, vidate sau nevidate, care oferă apă caldă menajeră, fără costuri suplimentare și sisteme fotovoltaice care transformă lumina soarelui direct în energie. Prin aceste demersuri se contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și se realizează economii la facturile de energie.
2. Colectarea și utilizarea apei de ploaie reprezintă o modalitate ideală de conservare a resurselor de apă. Există perioade din an în care ploile sunt însemnate, iar cantitățile acumulate din această sursă pot fi utilizate în diverse scopuri în mod sustenabil. Astfel, această resursă este binevenită pentru menținerea grădinilor verzi, fără a se consuma apă potabilă, pentru adăparea animalelor sau chiar pentru utilizarea în scop menajer pentru toalete sau mașini de spălat. Proiectul este binevenit, pentru că presupune o investiție minimă și montarea unor sisteme simplu de procurat și de instalat.
3. Multe case din România nu au izolație termică corespunzătoare, ceea ce duce la un consum inutil de energie, produs de multe ori prin arderea combustibililor fosili poluanți. O măsură sustenabilă în această direcție este izolarea termică superioară pentru păstrarea temperaturilor confortabile pe tot parcursul anului, fără a se realiza un consum excesiv de energie. În această direcție se recomandă folosirea de materiale izolante cu coeficient termic scăzut și folosirea unei tâmplării care să nu permită pierderea de căldură către exterior.
4. În majoritatea cazurilor proprietarii de gospodării au la dispoziție suficient teren pentru a organiza o grădină de legume ecologice. Prin acest demers se pot obține produse proaspete și sănătoase și se contribuie la reducerea amprentei de carbon. Sustenabilitatea este asigurată prin elemente precum reducerea cantităților de ambalaje, folosite de obicei pentru legume și fructe, și eliminarea transportului de la distanțe impresionante a bunurilor ce pot fi obținute din propria grădină.
În concluzie, proprietarii de case pot pune la punct diverse proiecte prin care să contribuie la protejarea mediului înconjurător și să obțină în același timp avantaje diverse. Investiția în viitor este una benefică pentru generațiile viitoare și pentru mediul înconjurător.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau