Ziduri dărâmate. Cum învățăm să avem încredere din nou

Dimensiune font:

| 24-02-2025 13:45

În fiecare dintre noi există ziduri. Unele sunt construite lent, din cărămizi de dezamăgire, altele se ridică brusc, dintr-un singur gest de trădare. Unele sunt atât de vechi încât nici nu mai știm când le-am ridicat. Dar dincolo de ele, dincolo de granițele siguranței pe care ne-am impus-o, există o lume pe care ne e teamă să o atingem: lumea încrederii.

Încrederea este fragilă. Se pierde ușor și se recâștigă greu. Dar fiecare zid care cade lasă loc luminii să pătrundă.

Când cineva îți rupe aripile, e greu să crezi că poți zbura din nou”

 Mara are 34 de ani și își amintește cu claritate ziua în care a simțit că lumea i s-a prăbușit. „Încrederea mea în oameni a fost odată solidă. Credeam în prietenie, în iubire, în jurăminte. Până într-o zi, când persoana pe care o consideram cel mai apropiat suflet a făcut o alegere care mi-a arătat că eram, de fapt, singură în această poveste”.

Durerea trădării a fost ca un pumnal invizibil: Mara nu putea arăta nimănui rana, dar o simțea în fiecare privire îndoielnică, în fiecare ezitare, în fiecare relație începută cu un pas înapoi. „Mi-am promis că n-am să mai cred în nimeni. Că n-am să mai las pe nimeni să intre cu adevărat în sufletul meu”.

A ridicat un zid. Și-a clădit o viață frumoasă în spatele lui – un apartament elegant, o carieră stabilă, zâmbete bine calibrate în fața colegilor. Dar noaptea, între pereții camerei ei, Mara își dădea seama că a câștigat siguranța și a pierdut ceva mai prețios: conexiunea reală. „Mi-am dat seama că mă protejam de răni, dar și de iubire. Că eram în siguranță, dar și singură”.

Primul pas spre reconstrucție a fost un gest simplu, dar dificil: să-i spună unui prieten apropiat ce simte, fără să își filtreze emoțiile. Să lase o ușă întredeschisă. „Nu s-a întâmplat nimic spectaculos. Dar pentru prima dată după mult timp, n-am mai simțit că port o mască”.

 A fost primul semn că zidurile nu trebuie dărâmate dintr-o dată. Uneori, e suficientă o crăpătură prin care să intre aerul.

 „Nu toți oamenii care bat la ușa ta vor să distrugă ceva”

 Pentru Andrei, încrederea a fost un lux pierdut devreme. A crescut cu un tată instabil, care promitea și uita, pleca și revenea. Încă din copilărie, a învățat că oamenii nu rămân, că iubirea este condiționată și că, pentru a nu suferi, cel mai bine e să nu aștepți nimic de la nimeni. „Când cineva mă întreba dacă sunt bine, răspundeam automat da. Nu pentru că era adevărat, ci pentru că mi se părea că oamenii nu vor să audă altceva”.

La 27 de ani, Andrei avea un cerc social larg, dar nicio persoană în care să aibă cu adevărat încredere. Își construise relațiile ca niște punți suspendate: destul de aproape pentru a părea conectate, dar niciodată suficient de solide încât cineva să pășească pe ele cu adevărat.

Până într-o zi, când cineva a rămas.

Nu era nimic special la ea, decât că, de fiecare dată când mă retrăgeam, ea nu pleca. Nu insista, dar nici nu se îndepărta. A fost primul om care mi-a arătat că încrederea nu se cere, ci se construiește, că nu toți oamenii care bat la ușa ta vor să distrugă ceva”.

Astăzi, Andrei încă mai are momente în care reflexul de a ridica ziduri revine. Dar, pentru prima dată, alege să le lase jos.

 Încrederea este un act de curaj”

 Psihologii spun că frica de a avea din nou încredere este firească. Este un mecanism de protecție al minții, o amintire a suferinței prin care am trecut. Dar încrederea nu înseamnă absența fricii – înseamnă a merge mai departe în ciuda ei.

Oamenii cred că trebuie să aibă certitudinea că nu vor mai fi răniți pentru a avea încredere din nou. Dar asta nu e posibil. Încrederea este un risc. Un salt în necunoscut. Un act de curaj”, explică psihoterapeuta Ana Ilieș.

Începem să avem din nou încredere atunci când înțelegem că nu suntem definiți de rănile noastre. Că ceea ce ni s-a întâmplat nu este ceea ce suntem. Și că fiecare persoană nouă pe care o întâlnim merită să nu fie judecată prin prisma trecutului nostru”.

 „Zidurile ne protejează, dar și ne închid”

Cândva, am construit zidurile pentru a ne proteja. Ne-au ținut la adăpost de suferință, de dezamăgire, de trădare. Dar, în timp, au început să ne țină și departe de iubire, de conexiune, de lumină.

A învăța să ai încredere din nou nu înseamnă să dărâmi totul dintr-odată. Poate că unele ziduri trebuie să rămână, pentru că ne oferă limite sănătoase. Dar altele... altele pot avea ferestre.

Ferestre prin care să vedem dincolo de temerile noastre. Prin care să lăsăm oamenii să ne cunoască. Prin care să simțim, din nou, că suntem vii.

Pentru că, în cele din urmă, viața nu se trăiește între ziduri, ci dincolo de ele.

 Maura ANGHEL

 

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Fiscul veghează! Câți bani poți păstra acasă
15/05/2025 22:04

Tot mai multi romani aleg să-si păstreze economiile in casă, in numerar. Motivele? Frica de bănci, lipsa increderii in sistem sau pur si simplu senzatia că asa ai control total asupra banilor tăi. Totusi, ...

Postul cu supă de oase. Cum funcționează și de ce este tot mai recomandat pentru regenerarea intestinală și detoxifiere profundă
15/05/2025 18:42

Bone broth fast, cunoscut ca postul cu supă de oase, este o metodă naturală si eficientă de detoxifiere si refacere intestinală. Practicat pe perioade scurte, acest tip de post devine tot mai popular pri ...

Paharele de cafea de unică folosință: soluția practică pentru cafeaua de zi cu zi
15/05/2025 12:46

Paharele de cafea de unică folosintă: solutia practică pentru cafeaua de zi cu zi  Cafeaua face parte din rutina zilnică a milioane de oameni, iar modul in care o consumăm a evoluat odată cu stilul ...

Invitațiile de botez: primul pas spre o petrecere de neuitat
15/05/2025 12:41

Invitatiile de botez: primul pas spre o petrecere de neuitat  Botezul este unul dintre cele mai emotionante si importante momente din viata unei familii, iar pregătirile pentru acest eveniment special in ...

Postul care hrănește celulele. Cum funcționează dieta Fasting Mimicking și de ce atrage tot mai mulți adepți
15/05/2025 09:12

Postul mimat, cunoscut international sub denumirea de Fasting Mimicking Diet (FMD), este una dintre cele mai fascinante abordări nutritionale contemporane. Spre deosebire de postul clasic, in care corpul es ...

Top 5 tendințe în sănătate și stil de viață care definesc alegerile românilor în 2025
14/05/2025 09:18

Într-o perioadă in care fiecare decizie legată de corp si minte contează, romanii isi indreaptă tot mai mult atentia spre solutii care combină stiinta cu echilibrul personal. Sănătatea nu mai este ...

Aerul curat și somnul liniștit al bebelușului: ce trebuie să știi
11/05/2025 12:36

  Aerul curat si somnul linistit al bebelusului: ce trebuie să stii    Sursa foto: pexels.com  Aerul curat joacă un rol important in viata oricărui bebelus, avand un impact ...

E oficial! Cel mai mare oraș din România e ascuns în munți, iar puțini români au auzit de el: Suprafața lui e de două ori mai mare decât Capitala
10/05/2025 22:25

 Brosteni a fost declarat oras in anul 2004, prin Legea nr. 83. Are doar 6.795 de locuitori, conform ultimului recensămant, dar se intinde pe nu mai putin de 594,66 kilometri pătrati. Prin comparatie, Ca ...

Care sunt cele mai bune destinații din Europa pentru mâncare delicioasă:
10/05/2025 21:39

 Europa nu este doar o destinatie turistică fascinantă, ci si un adevărat paradis pentru iubitorii de gastronomie. Fiecare oras are propriile sale traditii culinare care spun o poveste despre cultură, ...

Un supercomputer prezice sfârșitul vieții pe Pământ. Când va avea loc Apocalipsa
10/05/2025 12:47

  Desi pare un scenariu de film SF, cercetătorii NASA si ai Universitătii Toho din Japonia au folosit un supercomputer pentru a anticipa cand va deveni imposibilă viata pe Terra. R� ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei