Calendar creștin ortodox, 4 martie. Sfântul Gherasim de la Iordan
Dimensiune font:
Vineri, 4 martie 2022 îl sărbătorim în calendarul creștin-ortodox 2022 pe marele sfânt Gherasim de la Iordan, care a rămas în amintirea tuturor credincioșilor prin faptul că s-a îndepărtat de cele lumești.
Sfântul Gherasim de la Iordan a trăit în secolul al V-lea și s-a retras în pustiul Tebaidei, acolo unde a întemeiat un așezământ monahal, prezent și în zilele noastre, notează crestinortodox.ro .
Sfântul Gherasim de la Iordan a fost un călugăr și stareț creștin care a trăit în secolul al V-lea d.Hr. Este unul dintre „părinții pustiei”, menționați în Limonariul lui Ioan Moshu, o culegere de istorioare despre asceții creștini scrisă la începutul secolului al VII-lea.
Este sărbătorit în calendarul creștin-ortodox la data de 4 martie, iar în cel catolic pe 5 martie.
Gherasim proveanea dintr-o familie înstărită din provincia Licia (aflată în Turcia de astăzi), dar a renunțat la toate avuțiile și s-a retras în Asia Mică și a devenit călugăr. A dăruit toată averea pe care o moștenise de la părinți.
A plecat în regiunea Tebaida din deșertul egiptean, revenind ulterior în Licia natală.
Spre sfârșitul domniei împăratului Teodosie al II-lea (408-450), pe la mijlocul secolului al V-lea, călugărul Gherasim a părăsit Licia și a plecat în pelerinaj în Palestina. Ajuns în Palestina s-a stabilit în pustia din apropierea râului Iordan, acolo unde a înființat o mânăstire și a trăit în asceză și rugăciune.
Viața de la mânăstirea fondată de Gherasim a devenit cunoscută în timpurile călugărului prin asprimea ei. Timp de 5 zile pe săptămână călugării stăteau închiși în chilie, ieșeau din chilii doar sâmbăta și duminica pentru a merge la slujbele bisericești, apoi reveneau în chilii.
Nu mâncau decât curmale și pâine și beau doar apă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau