Investiții europene în sănătate. Fonduri de peste 1,71 miliarde euro pentru dezvoltarea sistemului medical
Dimensiune font:
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat calendarul apelurilor de proiecte care vor fi lansate în acest an în cadrul programelor prin care este implementată Politica de Coeziune 2021-2027. Astfel, vor fi deschise 432 de apeluri de proiecte, cu o valoare totală de 12,80 miliarde de euro, acoperind domenii esențiale precum educația, sănătatea, dezvoltarea mediului de afaceri, antreprenoriatul și tehnologiile strategice pentru Europa.
Sănătatea, o prioritate majoră
Din acest total, sănătatea beneficiază de o alocare substanțială de peste 1,71 miliarde de euro. Aceste fonduri vor susține dezvoltarea biotehnologiei și a tehnologiilor digitale în domeniul medical, finanțarea soluțiilor de cercetare pentru aceste segmente, precum și formarea și actualizarea competențelor personalului medical și nemedical pentru aplicarea acestor tehnologii inovatoare. În acest sens, Programul Sănătate va include trei apeluri de proiecte cu un buget cumulat de aproape 440 milioane de euro.
Investiții în prevenție și diagnosticare
În cadrul celor 97 de apeluri destinate sectorului sanitar, vor fi sprijinite investiții strategice în infrastructura publică a unităților sanitare, măsuri de screening și diagnosticare precoce, precum și tratamente pentru prevenirea și combaterea bolilor transmisibile și a afecțiunilor oncologice. De asemenea, vor fi finanțate programe esențiale de vaccinare.
Conform calendarului publicat, fondurile vor fi alocate pentru implementarea programelor de screening populațional pentru cancerul mamar, de col uterin și colorectal, precum și pentru hepatite și factorii de risc comuni ai bolilor cronice. Totodată, vor exista resurse financiare pentru diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului de prostată, testări genetice avansate și screening neonatal pentru diverse afecțiuni congenitale.
Un segment important al acestor finanțări este destinat modernizării și extinderii infrastructurii sanitare. Astfel, unitățile medicale pot depune proiecte pentru extinderea, modernizarea, dotarea și construirea de centre specializate, inclusiv centre de mari arși; unități pentru tratamentul pacienților critici (pacienți cu afecțiuni cardiace severe, politraumatisme etc.); centre de expertiză pentru boli rare și centre regionale de genetică.
Prin aceste investiții, se urmărește îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate, reducerea timpului de diagnosticare și tratament, precum și creșterea eficienței sistemului sanitar. De asemenea, susținerea biotehnologiilor și a tehnologiilor digitale va facilita utilizarea inteligenței artificiale și a datelor medicale pentru o îngrijire personalizată și mai eficientă a pacienților.
Prin utilizarea acestor resurse financiare, România face pași importanți spre modernizarea infrastructurii medicale și alinierea la standardele europene în ceea ce privește prevenția, diagnosticul și tratamentul pacienților. Aceste investiții sunt esențiale pentru dezvoltarea unui sistem de sănătate sustenabil și performant, capabil să răspundă provocărilor actuale și viitoare în domeniul medical.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau